Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, bir deprem ya da başka büyük bir afet sırasında iletişimin çok önemli olduğunu belirterek, " İstanbul'da uydu sistemlerinin ekipmanları alınmış durumda. Uyduya doğrudan bağlanmak, uydu kesim açısından da TÜRKSAT ile de görüşmeler yapacağız. En kısa zamanda bu bağlantıyı, mevcut ekipmanla uydu arasında kuracağız. Şu anda telsiz bağlantısı açısından iyi bir alt yapı kurulmuş ama uydu bağlantısı açısından da böyle bir bağlantıyı gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.
Akdağ, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde düzenlenen ve yaklaşık 4 saat süren "İstanbul Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısı"nın ardından basın mensuplarına değerlendirmede bulundu.
Verimli bir toplantı yaptıklarını belirten Akdağ, İstanbul'da AFAD İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İl Sağlık, İl Milli Eğitim ve İl Emniyet müdürlükleri ve diğer tüm paydaşların bugüne kadar çok değerli çalışmalar yaptığını, herkesin kendi alanında önemli ilerlemeler sağladığını aktardı.
Akdağ, toplantıda paydaşların sunumlar eşliğinde bir değerlendirme yapıp, afetlere yönelik hazırlıklarını aktardıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Şunları tespit ettik; bütün yapılan güzel çalışmalara rağmen koordinasyonu daha da güçlendirmek gerekiyor. Oluşturulan stratejileri zaman çizelgeli performans göstergeleriyle geliştirmek gerekiyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu gerçekleştirerek, 2018'e her kurumun sorumluluğunun net olarak belirlendiği ve bunun bir takvimle beraber performans göstergeleriyle de yerli yerine oturtulduğu bir planı, mevcut planları da kullanarak geliştireceğiz. Bir deprem ya da başka büyük bir afet sırasında iletişim çok önemli. İstanbul'da uydu sistemlerinin ekipmanları alınmış durumda. Uyduya doğrudan bağlanmak 'uydu kesim' açısından da TÜRKSAT ile de görüşmeler yapacağız. En kısa zamanda bu bağlantıyı, mevcut ekipmanla uydu arasında kuracağız. Şu anda telsiz bağlantısı açısından iyi bir alt yapı kurulmuş ama uydu bağlantısı açısından da böyle bir bağlantıyı gerçekleştirmemiz gerekiyor."
"İstanbul'da okulların dönüşümü büyük ölçüde tamamlandı"
Recep Akdağ, İstanbul'da okulların büyük ölçüde dönüştürülmüş durumda olduğunu, hastanelerde de çok büyük adımlar atıldığını vurgulayarak, birkaç büyük hastanenin inşaatının gelecek yıl biteceğini söyledi.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin birinci bölümünün, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin inşaatlarının gelecek yıl tamamlanacağını anlatan Akdağ, Süreyyapaşa ve Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastaneleriyle, Haydarpaşa Numune ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hastaneleri için de İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Akdağ, birçok hastanede, sağlık binasında iyileştirme ve yenilenmenin yapıldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"İki afet eğitim merkezi planlıyoruz. Bunlardan ikisini de AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte gerçekleştirecek. Buralarda simülasyon yapılabilecek, gelişmiş birtakım ekipmanlar olacak. Biri Anadolu Yakasında, birini de Avrupa Yakasında yapacağız. Okulların neredeyse tamamı, özellikle 99 depreminden önce yapılmış olan, 2001 yönetmeliğinden önce yapılmış olan okulların neredeyse tamamı İSMEP projesiyle yenilenmiş durumda. Sağlıkta 12 hastane, 59 polikliniğin güçlendirilmesi yapıldı. 6 hastane, 2 poliklinik de yeniden yapılmış durumda. Biraz önce bahsettiğim hastanelerde de yapım devam ediyor. 5 hastanemiz de şu anda planlama aşamasında."
"44 bin bina tespit edilerek yıkılmış"
Öğrenci yurtlarının da çok önemli olduğunu dile getireren Akdağ, "Bir tek Abdi İpekçi şu anda yolda yapılması düşünülen. Diğer yurt binaları, ihtiyacı görecek şekilde İSMEP tarafından düzeltilmiş durumda." dedi.
Akdağ, 2001 Deprem Yönetmeliğinden önce yapılan binalarda da riskin daha fazla olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile işbirliği halinde bugüne kadar riskli alanlar ve riskli binalarla ilgili yapılan çalışmaları bir araştırmayla da pekiştirmeyi düşünüyoruz, olayın tam büyüklüğünü görmek açısından. Çünkü bir şekilde hükümet olarak İstanbul'da bugüne kadar depremsellik açısından yenilenmesi gereken binalara bu süreci hızlandırarak, bu hususta bir dönüşüm aşamasındayız. Kentsel dönüşüm meselesini ben de Çevre ve Şehircilik Bakanımız da deprem riskini azaltma meselesi olarak görüyoruz. Önceliklerimiz deprem açısından riskli alanlar ya da deprem açısından riskli binalardır. Mutlaka bunları dönüştürme hususunda daha hızlı davranacağız."
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile AFAD arasındaki ilişkiyi güçlendireceklerini dile getiren Akdağ, Kandilli Rasathanesi'nin erken uyarı sistemi ve deprem araştırmaları açısından AFAD'la işbirliği yapacağını anlattı.
Akdağ, "Kandilli Rasathanesi'nin herhangi bir şiddetli depremi 5-8 saniye önce tespit edip bunu İGDAŞ'a bildirme imkanı var. İGDAŞ'ın doğalgazı kesme imkanı var. Acaba elektrik için de bu yöntem kullanılmalı mı? Elektrik idaresinin de kendine ait birtakım tedbirleri var. Deprem anında elektriğin kesilmesini sağlayan. Ama 'birkaç saniye önce kesilmesinin faydası olur mu' diye arkadaşlarımız bu konuda çalışacaklır." diye konuştu.
Afet anında müdahale açısından İstanbul'da en güçlü yapının 5 bine yakın personelle İstanbul itfaiyesinde olduğunu belirten Akdağ, AFAD'da da 100'den fazla personel ve gönüllülerin olduğunu anlattı.
Akdağ, İstanbul'da herhangi bir afet anında profesyonellere destek verecek eğitilmiş gönüllülere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bir gazetecinin 2001 Deprem Yönetmeliğinden önce yapılan binaların durumunu sorması üzerine Akdağ, "44 bin bina tespit edilerek yıkılmış. Özellikle 2001 Yönetmeliğinden önce yapılan binalarda riskin daha yüksek olduğunu biliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi diğer belediyelerle riskli alanları belirlerken işin bu tarafına bakıyorlar. Zemine bakıyorlar, bir taraftan da bu binaların 1999'dan önce yapılıp yapılmadığına bakıyorlar. Hızlandırılmış, güçlü bir politik destekle ve finansla bu işin arkasında durduğumuz yeni bir dönüşüm dönemine de başlıyoruz. Bunu Bakanlar Kurulumuzla görüştük, çevre bakanımız ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcımızla toplantılar yaptık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Bakanlığımızın toplantıları oldu. Diğer alt belediyelerle toplantılarımız oldu. Önümüzdeki birkaç yıl bu yapı stoklarının daha hızlı dönüştürüldüğü bir döneme giriyoruz." şeklinde cevap verdi.
Son Dakika › Güncel › Bakan Akdağ: 'Koordinasyonu Daha da Güçlendirmek Gerekiyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?