Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, teknik heyetin ilk kez dün maden ocağına indiğini belirterek, şu anda ocağın, ilgili galerilerin incelemeye müsait hale gelmesi ve içerideki şehitlerin çıkarılmasının öncelikli olduğunu kaydetti. Çelik, soruşturma çalışmalarının başlatıldığını kaydederek, "Bununla ilgili Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir raporu şu an itibariyle söz konusu değil" dedi.
Bakan Çelik, Soma'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Yabancı uyruklu işçilerin madende çalıştırıldığı yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine Bakan Çelik, bu tarz haberlerin spekülatif olduğunu belirtti. Bu haberlerin isteyen bazı tepkilerin oluşmasına neden olduğunu söyleyen Çelik, "Açıklanacak olan açıklamalara itibar edilmesini bir kez daha söylemek istiyorum. Kim neyi nerede görmüş. Var mı bir bilgi? Bunu söylerken yazarken, böyle şeyleri söylerken yazarken, bu toplumu, bu camiayı bu maden camiasının acılarını daha farklı bir noktaya çıkacak, bir spekülatif haberleri yaymak, ortaya çıkarmak herhalde medyanın veya başka kesimin görevi değil diye düşünüyorum" dedi.
-"4 GÜNDE 400'Ü AŞKIN HABER OLUYOR"-
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 2012 yılının ortalarında çıkartıldığını kaydeden Çelik, "Bu 2 yılda farkındalığı oluşturmak için çok büyük gayretlere veriyoruz. Keşke diyorum bütün kesimler, siyasetten medyaya kadar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda en az bu gün kadar ilgi gösterseydi. Bu duyarlılığı bir kişinin göstermesi yetmiyor. Bu yasanın artılarını eksilerini faydalarını zararlarını çok yaygın bir şekilde tartışabilseydik. Çok yaygın bir şekilde manşetlerimize taşıyabilseydik. Ben şimdi incelettirdim, geriye doğru bakıyorsunuz, yasa Meclise geldiği ay, bir ay boyunca 7 kez haber olmuş. Ama bu gün ne acı ki 400'ü aşkın gazetelerimizde sür manşet, 4 günde 400'ü aşkın haber oluyor. Bu farkındalığın normal zamanlarda olması çok anlamlı, iş kazaları açısından" diye konuştu.
Bu farkındalığı oluşturmanın süre istediğini kaydeden Çelik, acılı tablolarda bu konun gündeme gelmesinin normal olduğunu fakat diğer zamanlarda bu konun konuşulmasının gerektiğini belirtti.
-"BU MADEN 2 YIL İÇERİSİNDE 16 KEZ TEFTİŞ GEÇİRMİŞ"-
Bakan Çelik, gazetecilerin facianın ardından gündeme gelen "yaşam odası" konusunda, kendilerinin İş Sağlığı Güvenliği yasasının AB mevzuatıyla düzenlendiğini kaydetti. Bütün çalışanların eğitimden geçirilmesi gerektiğini belirten Çelik, "Acil durum planlanması nasıl, bunun uygulaması nasıl yapılmış onlara da bakılacak. Olay meydana geldiği zaman nasıl müdahale edilecek. Bunun yanında iş yeri hekimleri var. Periyodik denetimleri var. Bunlar hiç aksatılmamış madenlerde. Çok periyodik şekilde denetimler yapılmış. Bakınız 8 kez bu ocakta inceleme yapılmış şikayet üzerine, eksikler giderilmiş. Bir de programlı teftişler yapılmış 8 kez daha. İki yıl içerisinde 16 kez teftiş geçirmiş burası. Diğer maden ocaklarının tümünde de teftiş konu, eksiklerin giderilmesi ve eğer eksiklerin konumu çok farklıysa ki onların koşulları var, oralarda ocaklar kapatılmış. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamış. Onlar da elimizde rakamlarıyla var. Hangi koşullarda kapatılır, onlar da kuralları belli. Bu mevzuatın o standartta olması demek mevzuatta eksiklik yok anlamına gelmez ki. Bu dinamik bir alan. Sürekli kendisini yenilemesi gerekiyor. İki yıl önce çıkardığınız yasaya ilave etmeniz gereken hususlar olabilir. Önümüzdeki 5 yıl içerinde yeni ilaveler de gündeme gelebilir, güzel örnekler uygulanabilir. Netice itibarıyla her şey mevzuat değil. Orada çalışan insan, 400, 500 metre yerin altında çalışan insan. Orada bir çok sorumlu var. Maden mühendisinden, iş güvenliği uzmanından, işin sahibinden, sendika temsilcisine kadar insanlar var. Orada bir şeye ihtiyaç varsa, ilave bir güvenliğe ihtiyaç varsa bunları değerlendirmeleri, gerçekleştirmeleri onların görevi" dedi.
-"SAVCILARIMIZI BU ŞEKİLDE ŞEY ALTINA ALMAK DOĞRU DEĞİL"-
Çelik, dün maden ocağında işçilerle görüştüğünü, birebir görüşmelerinin de olduğunu ancak genel bir görüşmeyi adli ve idari soruşturma döneminde yapmayı doğru bulmadığını kaydetti.
Çelik, SGK uzmanlarının ve müdürlerinin bizzat aileleri evlerinde ziyaret edeceğini belirterek, "Onların kendilerine söylediklerine, gösterdikleri yola itibar etsinler. Devletimiz onların, ailenin tümünün yanında. Başka bir türlü yönlendirmeye girmesinler. Kanuni hakları neyse gerek sosyal güvenlik boyutuyla gerek çalışma hayatı boyutuyla, tazminatlar boyutuyla tabi ki zaten alacaklar. Bu arada farklı anlayışlarla onlara yaklaşanlara itibar etmesinler. Diye ben de bir çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.
Soruşturmayı yürütecek savcılardan birinin AK Partili olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Çelik, "Bu savcılarımızı bu şekilde şey altına almak doğru değil. Bir savcı değil birçok savcı görevlendirdik. Çok sayıda şu anda adli açıdan soruşturma devam ediyor. Asıl olan teknik heyetlerimizin bu olayın neden kaynaklandığını ortaya çıkarmaları son derece önemli. Bu raporu beklememiz gerekiyor. Ondan sonra olayın iç yüzüyle ilgili daha net şeyler konuşmak mümkün. Çünkü bizim teknik heyetlerimizin ifade ettiği, yapılan tüm teftişler, tüm çalışmalarda bu "ezber bozan tablo' diyorlar. Meydana gelen olayla ilgili farklı farklı şeyler söyleniyor da ortada netleşmiş bir şey olmadığı için bu tablo nedir bunu teknik olarak mutlaka gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Ondan sonra suçlu kim, yanlışlık nerede bunların üzerine zerre kadar kimsenin tereddütü olmasın gidilecek" ifadelerini kullandı.
-"BİR RAPORU ŞU AN İTİBARİYLE SÖZ KONUSU DEĞİL"-
Bazı gazetelerde ön raporun oluşturulduğu yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Çelik, teknik heyeti ilk kez dün maden ocağına indiğini belirtti. Şu anda ocağın, ilgili galerilerin incelemeye müsait hale gelmesi ve içerideki şehitlerin çıkarılmasının öncelikli olduğunu ifade eden Çelik, çalışmanın başlatıldığını kaydetti. Fakat olay yerinde incelemenin henüz istediğimiz düzeyde olmadığını kaydeden Çelik, "Bununla ilgili Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir raporu şu an itibariyle söz konusu değil" dedi.
Maden ocağı yetkililerinin yeniden buranın işletileceğine yönelik açıklamalarını da değerlendiren çelik, çalışma açısından sağlıklı bir ortam, zemin olmadığı sürece çalışma yapılmayacağını söyledi. Çelik, "Ama güvenlik önlemlerinin alındığı bir ortamda bütün işletmelerde olduğu gibi burada da çalışma gerçekleşebilir. Ama önce eksikliklerin ve şu andaki teknik çalışmaların tamamlanması sürecindeyiz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bakan Çelik (2/son): Şu An İtibariyle Bir Rapor Söz Konusu Değil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?