Bakan Günay, Sagalassos'u Gezdi - Son Dakika
Güncel

Bakan Günay, Sagalassos'u Gezdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Burdur'daki Ağlasun Sagalassos Antik Kenti'ni gezerek,kazı çalışmalarını inceledi.

25.08.2012 22:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Burdur'daki Ağlasun Sagalassos Antik Kenti'ni gezerek,kazı çalışmalarını inceledi.

Burdur'daki Ağlasun Sagalassos Antik Kenti'ni gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ve Sagalassos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr. Marc Wealkens'den, kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kazı çalışmalarını inceleyen Bakan Günay, Antoninler Çeşmesi'nde elini yüzünü yıkadı. Sagalassos Antik Kenti'nin 2500 yıl öncesine uzanan Anadolu'nun çok önemli kültür, sanat ve yerleşim merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Günay, "5 Eylül'de basına bir haber paylaşacağım. Burası tarihi 2500 yıl öncesine uzanan Anadolu'nun çok önemli kültür, sanat ve yerleşim merkezlerinden birisi. İnanılmaz anıtsal yapılar var. Burada çok iyi çalışan bir kazı ekibimiz var" dedi.

Türkiye genelinde 175 kazı merkezi olduğunu belirten Bakan Günay, bunların 120'den fazlasının Türkiye üniversiteleri tarafından yapıldığını, 40'ının ise yabancı üniversitelerin yaptığını vurguladı. Sagalassos kazı ekibini kutlayan ve çalışmalarından dolayı memnuniyetini dile getiren Bakan Günay, Prof. Dr. Marc Waelkens'e teşekkür etti. Türkiye'deki kazılarda yerli ve yabancı ayrımı yapmadıklarını söyleyen Bakan Günay, "Türkiye'de kazılarda herhangi yerli veya yabancı ayrımı yapmıyoruz. Hepimiz istiyoruz ki yerli üniversiteler ve yabancı üniversiteler çalışsınlar. Herkes çalıştığı yerin değerini bilsin. Verimli bir şekilde, dikkatli bir şekilde çalışsın. Hepsi başımızın tacıdır. Bütün çalışmaları yürekten alkışlıyoruz" diye konuştu.

Sagalassos'da yapılan giriş ve karşılama binası ile çevre düzenlemesinin ihalesinin yapıldığını söyleyen Bakan Günay, Ağlasun ilçesinde hayata geçecek birkaç düzenlemenin de önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, bütün bu yatırımların yakından takipçisi olduğunu söyledi.

Yeni atanan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'a görevinde başarılar dileyen Bakan Günay, "Vali beyle bundan önce Bitlis'te beraber çalıştık. Ahlat'ta bölgenin en büyük Türkistan Mezarlığı var. Bu mezarlığın ayağa kalkması ve dünyanın bilmesi açısından önemli çalışmalar yapıyorduk. Vali bey tarihi alanlarla ilgili çalışmalara alışkındır. Burada güzel çalışmalar yapacağımızı umut ediyorum" şeklinde konuştu.

Belçika'da yapılan Sagalassos sergisine de değinen Bakan Günay, tamamı Burdur Müzesi'nden giden parçalarla yapılan serginin 150 bin gibi rekor ziyaretçi tarafından gezildiğini ve bunun Türkiye adına gurur verici olduğunu söyledi. Sagalasos ziyaretinin ardından Afyon Müzesi inşaatını gezeceğini de dile getiren Günay, Uşak, Denizli, Manisa, İzmir, Aydın, Hatay, Van ve Antalya'da yapılan müzelerin de yakın gelecekte hayata geçeceğini söyledi. Bakan Günay, "Biz müzelerimizi ve ören yerlerini ayağa kaldırarak Türkiye kültürüyle dünyanın her tarafında daha fazla bilinsin ve bu bilinmenin de sosyal ve ekonomik getirisinden insanlarımız yararlansın istiyoruz" dedi.

Burdur'a bağlı Ağlasun ilçesini Hasan Hüseyin Korkmazgil'in yazılarından tanıdığını söyleyen Günay, Ağlasun'a ayrı bir sevgisinin olduğunu belirterek, bu yöreyi i ilerleyen yıllarda dünyanın tanıdığı bir yer haline getireceklerini de söyledi.

Sagalassos'daki incelemelerinin ardından Ağlasun'da bulunan yazar Hasan Hüseyin Korkmazgil'in eşi Azime Kormazgil'in evini de eşiyle birlikte ziyaret eden Bakan Günay, Azime Korkmazgil ile bir süre sohbet ettikten sonra Afyonkarahisar Müzesi'nin inşaatını gezmek üzere şehirden ayrıldı. - BURDUR

Bakan Günay, Sagalassos\'u Gezdi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Günay, Sagalassos'u Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement