
Bakan YILDIRIM'DAN BALYOZ YORUMU: BIRAKIN BALYOZU ÇEKİCİ, BENİM İŞİM AMELELİK (3)
ERZİNCAN'DAN İZMİR'E UÇTU
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Hollanda'nın IFTC firması ile Türkiye'den Gözen Holding işbirliği ile Antalya'da hayata geçirilen International Flight Training Center (IFTC) Uçuş Eğitim ve Simülatör Eğitim Merkezi'ni hizmete açtı. Antalya Serbest Bölge'de inşa edilen uçuş eğitim ve simülatör merkezinin açılışında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Gürsel, Gözen Holding yöneticileri İzzet Tükenmez, IFTC Genel Müdürü Cengiz Arbaç, IFTC CEO'su Marty Van Veluw, IFTC Genel Müdürü Kaptan Pilot Cengiz Arbaç ve çok sayıda davetli de yer aldı.
Merkezde hizmet veren Boeing 737NG (Next Generation-Gelecek Nesil) simülatörünün sol koltuğuna oturan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, memleketi Erzincan'dan seçim bölgesi İzmir'e uçtu ve sonra da geri döndü. Bakan Yıldırım, uçuşun iyi geçtiğini ve havacılıkta olağan şeylerin yaşandığını söyledi.
Törende açılış konuşmasını yapan IFTC Genel Müdürü Cengiz Arbaç, Bakan Binali Yıldırım'a havacılığın gelişmesine yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etti.
5 BİN YOLCU UÇAĞI PİLOTU VAR
Göreve başladığında pilot olmak için Hava Kuvvetleri'nden ve sivilden gelenlerin bakanlığın kapısında kuyruk oluşturduğunu belirten Bakan Yıldırım ise, "Bugün artık 120 milyona ulaşmış havayolu ile taşımacılık yapılan bir sektör, 5 bin civarında yolcu uçağı pilotlarımız var. Öyle ki artık pilotlarımız kafi gelmiyor, dışarıdan da pilot alıyoruz. Şirketlerde 700 civarında yabancı uyruklu pilot var. Avrupa'daki krizde de onlara mütevazi bir katkımız oldu" dedi.
Gözen Holding'in bu pilot eğitim merkezi ile Hollanda- Türkiye arasındaki işbirliğinin küçük ama anlamlı bir örneğini Antalya Serbest Bölge'de gerçekleştirdiğini belirten Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"2008'de daha büyük ölçekli merkezi İstanbul'da açmışlardı. İkincisinin Antalya'da açılması bir tesadüf değil. İstanbul ve Antalya havacılığın iki önemli merkezi konumunda. Yıllık yolcu devir daimi konusunda İstanbul ve Antalya hemen hemen birbirine yakın. Dolayısıyla bir de böyle bir tesisin yapılmış olması çok anlamlı ve yerinde bir karardır. Ben ülkemize böyle bir tesisi kazandırdıkları için Gözen Holding ve IFTC ortaklığını tebrik ediyorum."
DİSİPLİNLİ ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Gözen Havacılık'ın ülkemizde kalite ve güven anlamında çizgisini hep muhafaza ettiğini ifade eden Yıldırım, "Grubun havacılıkta başarıları, ilkeli, disiplinli bir çalışmanın ürünüdür. Çevreci, kendi kendine yetebilen, standartları ve tekniğindeki ayrıntılarıyla dikkat eden bir eser" dedi.
Havacılık sektöründeki gelişmeleri de anlatan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye'de havacılık gerçek anlamda gelişti. 25 havalimanından 48 faal havaalanına çıktık. 2023 hedeflerimiz var 375 milyon yolcuya ulaşacağız. 120 milyon yolcu kapasiteli havaalanı yapıyoruz İstanbul'a. 10 yıl içinde Türkiye bir marka üretti. THY Avrupa'da üçüncü sıraya yerleşti. Birinci Lufthansa, Air France ikinci. 10 yıl önce ilk 10 içinde yoktuk. Çalışınca, gayret edince oluyor."
UÇAK ÜRETİMİ YAPACAKLAR
Törene atılan Hollanda Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı David Naves, Türkiye-Hollanda arasında 400 yıllık ilişkilerin bundan sonraki gelişmeleri açısından yeşil enerji kullanılan simülatör merkezinin bu ilişkilerimin en büyük göstergesi olduğunu söyledi. Naves, Hollandalı bir firmanın Türkiye'de uçak üretimi yapmak istediğini ve bunun için başvuru hazırlıkları yapıldığını da açıkladı.
Türkiye'de sivil havacık alanındaki atılım sürecinin güzel bir adımın daha atıldığını belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2023'de 750 yolcu uçağı hedefi ile Türkiye'nin her yıl 500 pilot yetiştirmesi gerektiğine değindi. Uçuş eğitim okullarının artırılması gerektiğini kaydeden Ekşi, deniz uçağı ile ticari taşımacılık ve su üstünde balon operasyonunun da önümüzdeki günlerde hayata geçirileceğini ifade etti.
PROJENİN TAMAMI 38 MİLYON EURO
Gözen Holding'in İstanbul'daki merkezinde iki Boeing 737NG ve iki de Airbus A320 simülatörü bulunuyor. Geçen yıl Boeing'le ortaklık imzalayan şirket, merkezin pazarlanmasında ve eğitim faaliyetlerinde birlikte hareket ediyor. Antalya Şubesi'nin ilk aşaması 9.5 milyon euroya mal oldu. Proje tamamlandığında 4 uçuş simülatörü ve bir kabin similatörü olacak ve toplam 38.5 milyon euroya malolacak. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Bakan Yıldırım'dan Balyoz Yorumu: Bırakın Balyozu Çekici, Benim İşim Amelelik (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.