Balıkesir'de Arsenikli Suya Sıkı Takip - Son Dakika
Güncel

Balıkesir'de Arsenikli Suya Sıkı Takip

Balıkesir\'de Arsenikli Suya Sıkı Takip

Balıkesir İl Genel Meclisi üyesi İsmet Koçyiğit'in Savaştepe'nin Karacalar ve Kurudere köylerinde gündeme getirdiği arsenikli su sorununa Valilik ve Sağlık İl Müdürlüğü el koydu.

03.08.2011 12:20

Balıkesir İl Genel Meclisi üyesi İsmet Koçyiğit'in Savaştepe'nin Karacalar ve Kurudere köylerinde gündeme getirdiği arsenikli su sorununa Valilik ve Sağlık İl Müdürlüğü el koydu. Sağlık Müdürlüğü'nün, iki köyün şebeke suyunda yaptırdığı tahlilde de arsenik oranı normal değerlerden fazla çıktı.

İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi İsmet Koçyiğit, meclis grup salonunda basın toplantısı düzenleyerek son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Karacalar ve Kurudere köylerindeki su sorununu özetleyen Koçyiğit, "Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Savaştepe'nin Karacalar ve Kurudere köylerinde kullanılan şebeke suyu ile ilgili bir toplantı yapmıştık. Burada köyümüzün içme sularında arsenik olduğunu ve normal değerlerinden 10 kat daha fazla değerde olduğunu raporlarla açıklamıştım. Bu açıklamanın ardından Sayın Valimiz Yılmaz Arslan konuyu inceletmek üzere Sağlık İl Müdürlüğü'ne görev verdiğini açıklamıştı. Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Şubesi'nin yaptığı tahlillerde de arsenik oranı normal değerlerden 6 kat fazla çıktı. Benim açıkladığım rapor Mart ayını kapsıyordu. Valiliğimizin Temmuz ayında yaptırdığı tahlilde arsenik oranı biraz daha az çıkmış. Ancak yine de normal değerlerden fazla. Bu da Temmuz ayında su kaynaklarının biraz daha azalmasından ve dolu olmamasından kaynaklanıyor" dedi.

İŞTE YENİ RAPOR

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Gıda Güvenliği ve Beslenme Araştırma Müdürlüğü'nün raporuna göre, Karacalar köyündeki arsenik değeri 63. 85 mikrogram/litre, Kurudere'deki arsenik değeri ise 61. 54 mikrogram/litre olarak açıklandı. Değerlendirmede, "Analiz sonuçlarına göre su numunesi arsenik parametresi yönünden ilgili yönetmeliğe uygun değildir" denildi. Balıkesir Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Sadık Aşık da daha önce yaptığı açıklamada, içme ve kullanma sularındaki arsenik miktarının yönetmelik gereği, alt limit değerinin 10 mikrogram/litre olduğunu açıklamıştı.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAZI

İl Sağlık Müdürlüğü bu rapor sonrası iki köyün muhtarlığına gönderdiği yazıda vatandaşları suları içmemeleri ve yemekte kullanmamaları konusunda uyardı. Köylülerin sorun çözülene dek köy çeşmelerindeki suyu kullanacağı öğrenildi.

İl Genel Meclisi üyesi Koçyiğit, ayrıca Vali Yılmaz Arslan'ın talimatıyla Halk Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde Su Tahlil Laboratuvarı kurulması için çalışmaların başlatıldığını da açıkladı. Koçyiğit, "Balıkesir'de içme suyu sıkıntısı çeken köyümüz hiç yok denecek kadar az. Şu anda her köyümüzün çeşmesinden su akıyor. Fakat köylerdeki suların sağlıklı olup olmadığı, içilebilir ya da içilemez olduğu konusunda pek araştırma yapılmadığı biliniyor. Bu köylerin suyunun tahlil edilmesi her kaynak başına yaklaşık bin 600 liraya maloluyor. Tüm Balıkesir'deki su kaynaklarının, su depolarının tahlillerini yaptırdığımızı düşünürsek, 4-5 milyon lira civarında bir maliyet çıkıyor. Fakat Valilik ve Sağlık İl Müdürlüğü suların tahlillerini yapacak bir laboratuvar kurma çabası içine girdi. Bu laboratuvarda su kaynaklarında görülebilecek her türlü risk tahlil edilebilecek. Bununla ilgili olarak da gerekli malzemeler alınacak. Böylelikle her kaynağın, deponun suları tahlil edilerek su haritası çıkarılabilecek. Bir derenin, gölün, denizin hepsinin su tahlil raporları 6 aylık periyotlarla yapılarak bu haritaya işlenecek" dedi.

Koçyiğit, Vali Arslan'ın, Karacalar ve Kurudere köylerinin pilot bölge seçildiğini, bu köylerin su depolarına arıtma cihazları kurulacağını kendisine ilettiğini kaydetti.

Balıkesir Üniversitesi Temel Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 4 Mart 2009 yılında yapılan tahlillerde, Karacalar Köyü'nün 1 litre suyunda 132, 44 mikrogram, Kurudere köyünün suyunda da 83. 2 mikrogram arsenik çıktı. 22 Mayıs 2009'da Savaştepe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin o dönem ki başkanı ve eski Kaymakam Nihat Karabiber, Balıkesir Valiliği'ne yazdığı yazıda, arsenik giderme ünitesi projesinde kullanılmak üzere, Karacalar Köyü'ne 207 bin, Kurudere Köyü'ne de 10 bin lira gerektiğini bildirmiş, ancak hiç bir sonuç elde edememişti. Raporları elde eden İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi İsmet Koçyiğit ise Karacalar Köyü'nde Muhtar İzzet İşbilen, köy sakinleri ile bazı Kurudere köylüleri ile bir araya gelip açıklamalarda bulunmuştu. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkesir'de Arsenikli Suya Sıkı Takip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement