Sanat bahçesini müzeye dönüştürecek
Balıkesirli ünlü sanatçı Ülkü Acar, Edremit'in Zeytinli mahallesinde sanat bahçesi oluşturdu. Acar, hedefinin bahçeyi iki yıl içinde müzeye dönüştürmek olduğunu söyledi.
Bugüne dek 104 kişisel sergi açan ve bir çok sanatçı yetiştiren 76 yaşındaki Ülkü Acar, oluşturduğu Sanat Bahçesi ile Zeytinli'yi gezmeye gelenlere yeni ve farklı bir seçenek sundu. Sanat Bahçesi'nde sanatçının ahşap rölyef çalışmaları, yağlı boya tabloları yanında "atölye arkadaşlarım" dediği öğrencilerinin eserlerine yerverildi. Zeytin ağacının altında zeytin toplayan kadınlar tablosu, bir at tablosunun altında at arabası tekerleği, onunda altında küçük bir at arabası, ağaçların arasında Şirinler'i anımsatan Zeytinli köyü, bir tabloya dönüşen eski kiremitler, saksıya dönüşmüş mandalina kökleri bulunuyor. Sanat bahçesinde zeytin, erik ağaçları, küçük havuz, dinlence yerleri,konukevi,aynı zamanda galeri görevini üstlenen küçük ev gibi yerler bulunuyor. Evde kedi ve tavuk da besleyen Acar hayvan sevgisi ile de dikkat çekiyor. Yaratıcılığı ile insanları şaşırtan sanatçı ağaç kökleri, deniz taşları, kiremitler ile sanat bahçesini görmeye gelenlere sürprizler yapıyor. Yine Acar ve öğrencilerinin yaptığı bahçe süsleri de en az yağlı boya tablolar ve rölyefler kadar beğeni topluyor. Acar'ın çalışmalarını yürüttüğü salonda antika değeri taşıyan masa, sandalye, radyo, gramafon, ütü, gaz lambaları da bulunuyor.
SANATA ÖZGÜRLÜK
Çalışmalarında 58 yıllık eşi Aysel Hanım'ın da büyük desteğini gören Acar, "Sanat bahçesi ile her şeyden önce yaz sıcağında sanatın bir yerlere tıkıştırılmasını önlemeye ve doğa ile bütünleşmesini amaçlıyorum. Sanatın belli bir çerçevede, büyük şehirlerde galerilerde yer almasından çok halkla içiçe olmasını istiyorum. Bu yörede yaşayan insanlar buranın havası suyu kadar doğaldır. Burada onlar kadar doğal bir ortam yaratmak istiyorum. Ben Zeytinli'ye köy diyorum. Köy kelimesini de, 'köy' demesini de, köyde yaşamasını da seviyorum. Zeytinli gibi küçük bir yerde insanları sanatla buluşturmayı, onları şaşırtmayı seviyorum" dedi.
HEDEFTE MÜZE VAR
Zeytinli'de satın aldığı evin doğal yapısını ve bitki örtüsünü korumaya çalışan Acar, "Birkaç yıl içinde sanat bahçesini etnografik bir müze haline dönüştürmek istiyorum. Sanat en ücra köşelere kadar ulaşsın istiyorum" diye konuştu.
"ZEYTİNLİ UĞRAK YERİ DEĞİL GEZİNTİ YERİ OLMALI"
Edremit Körfezi'nin önemli turistik yerlerinden olan Zeytinli'nin zeytinyağı, Hasanboğuldu ve Kazdağları'nın zirvesi olan Sarıkız ile tanındığına dikkati çeken Acar, " İnsanlar Zeytinli'ye zeytin ve zeytinyağı almak ya da Hasanboğuldu'ya, Sarıkız'a çıkmak için gelirler. Burası bir uğrak yeri olmamalı, burası bir gezinti yeri olmalı. Sanat bahçesini bu nedenle önemsiyorum. Benzer sanat bahçelerinin, bahçe galerilerinin açılmasını isterim. Zeytinli'de o zaman çok şey değişir. Yine aynı zenginlik yaşanır, insanlar yine zeytinyağını alır, Hasanboğuldu'ya gider ama sanatı da yaşar" dedi.
ŞİİRLERİN RESİMLERİNİ YAPIYOR
20 Ocak 1940'da Balıkesir'de doğan Ülkü Acar, 1961 yılında hava astsubayı olarak orduya katıldı. 1974 yılında kendi isteği ile ordudan ayrıldı. 1961'de ordu mensuplarına tanınan haktan yararlanarak İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi'nde misafir öğrenci olarak resim eğitim alan ve ilk kişisel resim sergisini Sinop'ta açan Acar, 1985'te ahşap rölyef çalışmalarına başladı. Şair-araştırmacı Şükran Kurdakul ve Asım Bezirci'nin önerisi ile şiirlerin resimlerini yapmaya başlayan Acar, başta Nazım Hikmet olmak üzere tanınmış şairlerin yazdığı, sosyal içerikli şiirlerin tasarımlarına ağırlık verdi. Aldığı bir çok ödüle rağmen üretmedeki açlığının sürdüğünü belirten sanatçı, yine kendi deyişiyle yeni bir şeylerin varlığını araştırmayı alışkanlık haline getirdi. Üç çocuk, dördü torun sahibi olan Acar, Zeytinli'de yaşıyor. Edremit ve Burhaniye'deki atölyelerinde resim çalışmalarına devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › Balıkesir Sanat Bahçesini Müzeye Dönüştürecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?