Balkan Aydınları ve Yazarları Derneği Başkanı DAÜ'deydi - Son Dakika
Güncel

Balkan Aydınları ve Yazarları Derneği Başkanı DAÜ'deydi

Balkan Aydınları ve Yazarları Derneği Başkanı DAÜ\'deydi

DAÜ, Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitim Bölümü tarafından "Balkanlarda Türk Edebiyatı" üzerine bir seminer gerçekleştirildi.

04.04.2013 12:20

DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu'nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Kosova'dan gelen yazar, şair, aynı zamanda Balkan Aydınları ve yazarları Derneği Başkanı Osman Baymak katıldı.

Balkanlardaki Türk varlığı ile ilgili kısa bir tarih bilgisi veren Baymak, Osmanlı'dan günümüze bütün Balkan ülkelerindeki Türk edebiyatının tarihi gelişimi, Balkanlarda yaşanan siyasi çalkantıların, soykırımların ve varolma mücadelelerinin kültür ve sanat hayatlarına nasıl yansıdığı üzerine kendi yaşadıkları ve tespitlerini DAÜ'lü öğrencilere aktardı. Tito ve Miloşeviç dönemlerinde Balkanların durumuna, özellikle Srebrenitsa katlimamına değinen Baymak, yaşanan tüm savaşların ve acıların, Balkanlardaki edebî ve sanatsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilediğini, sık sık kesintiye uğrattığını; ancak herşeye rağmen şair ve yazarların üretmeye, dergi çıkarmaya devam ettiğini kaydetti. Balkanlarda yayımlanan Sesler, Çevren gibi edebiyat dergilerinin kapandığını, ancak kısa adı BAY olan Balkan Aydınları ve Yazarları kültür sanat dergisi ile, İNCİ çocuk dergisinin 1994 yılından bu yana halen yayımlanmakta olduğunu söyledi.

Kosova, Gagauzyeri, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya gibi Balkan ülkelerindeki edebi ve kültürel faaliyetlere ayrı ayrı değinen Baymak, Osmanlı'dan günümüze kadar bu coğrafyalarda Türk'lerin yaptığı çeşitli edebî faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Türkiye'de tanınmış ve sevilen Yahya Kemal, Mehmet Âkif Ersoy gibi birçok şairin de Balkanlardan geldiğine dikkat çekti.

Kosova'daki Türklerin varoluş mücadelesinde kendisi de çeşitli siyasi faaliyetlerde bulunmuş, Türk'lerin liderliğini yapmış olan Baymak, seminerde kendi yaşadıklarından, tanık olduğu olaylardan da örnekler aktardı; Türkiye'deki kimi şairler, yazarlar ve siyasetçilerle ilgili anılarını da öğrencilerle paylaştı.

Bugüne kadar şiir, inceleme, röportaj, öykü, deneme, eleştiri gibi çeşitli dallarda yayımlanmış 42 kitabı bulunan Baymak, zaman zaman öğrencilere kendi şiirlerinden örnekler sundu.

DAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Kaya Gözlü'nün yürüttüğü seminer sonunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Baymak'a DAÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vugar Sultanzade tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Baymak, daha sonra kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Balkan Aydınları ve Yazarları Derneği Başkanı DAÜ'deydi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement