Barcelona'da "İspanya'nın Birliği" Yürüyüşü - Son Dakika
Güncel

Barcelona'da "İspanya'nın Birliği" Yürüyüşü

Barcelona\'da "İspanya\'nın Birliği" Yürüyüşü

Katalanların 11 Eylül'deki bağımsızlık yanlısı eylemlerine karşı İspanyollar da bugün İspanya'nın birliği için Barcelona'da yürüdü.

12.10.2013 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'da, 1492'de Kristof Kolomb'un Amerika kıtasını keşfetmesine atfen her 12 Ekim tarihinde kutlanan "İspanyolluk günü" (Hispanidad), bu yıl İspanya'nın birliği için Barcelona kentinde yapılan gösteriyle ön plana çıktı.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere ve geçtiğimiz 11 Eylül tarihindeki Katalan milli bayramı Diada'da sokaklara çıkan 1,5 milyon Katalanın insan zinciri oluştururarak bağımsızlık talebine karşı bu kez İspanyollar sokaklara döküldü. Katalonya'nın en önemli kenti Barcelona'daki Katalonya Meydanı'nda yapılan gösteriye binlerce kişi ellerinde İspanya ve Katalan bayrakları ile katıldı. 100 metre uzunluğunda 13 metre genişliğinde olan yarısı İspanya diğer yarısı da Katalonya bayrağının çizili olduğu bayrağı uçlarından tutan yüzlerce kişi, Katalonya'nın İspanya'nın birbirinden ayrılmaması mesajını verdi. Gösteriye katılanların birçoğunun elinde taşıdıkları dövizlerde "Katalonya, İspanya'nın bir parçasıdır", "Ayrımcılık, fakirlik getirir", "Köprüler yapın, duvar değil" yazılı ifadeler dikkati çekerken,  gösteri boyunca en çok "Yaşasın Katalonya, yaşasın İspanya" sloganı atıldı.

Sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen gösterinin en büyük destekçilerinden, İspanya'da iktidarda olan muhafazakar sağ görüşlü Halk Partisi'nin Katalonya'daki kolu PPC'nin lideri Alicia Sanchez Camacho, Katalonya'nın bağımsızlığına karşı çıksa da bu gösteriye katılmamayı tercih eden, Katalonya'daki hükümet ortağı Katalonya Demokratik Birliği (UDC) ve muhalefetteki Katalonya Sosyalist Partisi'nin (PSC) "tarihi hata" yaptıklarını savundu. Camacho, herşeye rağmen "Katalonya'daki sessiz çoğunluk da artık sesini yüseltmeye başladı" şeklinde konuştu. Ciddi bir gerginliğin yaşanmadığı gösteriye Ciutand's ve Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partileri de destek verdi.

Bu arada başkent Madrid'de düzenlenen askeri resmi törene ilk kez İspanya veliahtı Prens Felipe'nin başkanlık etmesi dikkat çekti. Geçtiğimiz haftalarda kalçasından ameliyat olan Kral Juan Carlos'un dinleniyor olmasından dolayı Kraliyet Ailesi'nden sadece Prens Felipe ve eşi Prenses Letizia törene katıldı.

Öte yandan İspanyol El Pais gazetesi bugün manşetten verdiği haberde, Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon'un Katalan işadamları ile bir araya geldiği bir yemekte, Katalonya özerk yönetim hükümetinin bağımsızlık yanlısı girişimlerini durdurmaları için baskı yapmalarını istediği ileri sürüldü. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barcelona'da 'İspanya'nın Birliği' Yürüyüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement