Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, dünyada ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak başka ülkelere sığınmak zorunda kalan 65,6 milyon kadın bulunduğunu belirterek, "Bizim amacımız tecrübelerimizi genişleterek daha çok kadına ulaşmak ve onlara var olan potansiyellerini göstermek." dedi.
"8 Mart Uluslararası Dünya Kadınlar Günü" kapsamında Ankara'da "Barışı Uman Kadınların Gücü" etkinliği düzenlendi.
BMMYKve Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinliğe, BMMYK Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, BMMYK Türkiye Ofisi Sözcüsü Selin Ünal, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, kadın sığınmacılar ile üniversite öğrencileri katıldı.
Etkinlikte, ülkelerindeki çatışma ortamından kaçarak zorlu mücadeleler sonucu Türkiye'ye sığınan mülteci kadınların hayatlarını anlatan kısa filmler gösterildi.
BMMYK Türkiye Temsilcisi Lumpp, UNHCR'nin dünyanın her yerinde yaşam mücadelesi veren ve zorluklarla yüzleşen kadınların sesini duyurmaya devam ettiğine dikkati çekerek, "Dünyada ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak başka ülkelere sığınmak zorunda kalan 65,6 milyon kadın bulunuyor. Bizim amacımız tecrübelerimizi genişleterek daha çok kadına ulaşmak ve onlara var olan potansiyellerini göstermek. Bu insanlara yasal yaşam standartları, eğitim ve sağlık imkanlarından yaralanma olanakları oluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
BMMYKTürkiye Ofisi Sözcüsü Ünal da AA'ya yaptığı değerlendirmede, mülteci kadınlara ses veren bir etkinlik amaçladıklarını belirterek, "Bugün Türkiye'de 3,5 milyondan fazla sadece Suriyeli olmak üzere 3,8 milyonu aşkın mülteci ve sığınmacı var. Türkiye dünyada en fazla mülteci popülasyonu olan ülke durumunda." dedi.
Ünal, mültecilerin hepsinin bir gün savaşın bitmesini ve ülkelerine geri dönmek istediklerine işaret ederek, "Mültecilerin sığındıkları ülkelerde haklara erişimlerini sağlamak ve o ülkedeki ev sahibi toplumla birlikte uyum içinde yaşamalarını kolaylaştırmak için partnerlerimiz ve donörler sayesinde programlı projeler uyguluyoruz. Burada önemli bir şeyin altını çizmek gerekir. Türkiye, politik kararlılığı, uyguladığı yardım programları, mültecilerin iş bulabilme, eğitim alabilme ve sağlık hizmetlerine ulaşabilme hakları veren yasaları ile çok büyük bir örnek teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Barışı Uman Kadınların Gücü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?