Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2013 yılında yüzde 6,7 olan bölgedeki işsizlik oranını, 2018 yılında, bu programın sonunda yüzde 4,7'ye düşürmeyi amaçlıyoruz. 2013 yılında yüzde 47,6 olan istihdam oranının 2018 yılında yüzde 51,1'e ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Devlet Tiyatroları Kültür Merkezi'nde, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) açıkladı.
"DOKAP'ı oluşturan üç alt bölgede kişi başına gayri safi katma değeri Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmaya kararlıyız" diyen Davutoğlu, "2013 yılında yüzde 6,7 olan bölgedeki işsizlik oranını, 2018 yılında, bu programın sonunda yüzde 4,7'ye düşürmeyi amaçlıyoruz. Yine 2013 yılında yüzde 47,6 olan istihdam oranının 2018 yılında yüzde 51,1'e ulaşmasını hedefliyoruz. Yüzde 51 olan iş gücüne katılım oranının da 2018'de yüzde 53,7 olmasını bekliyor, bu çerçevede çalışmaları sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Başbakan Davutoğlu, birinci önemli alan olarak "turizm ve çevresel sürdürülebilirlik" alanında "Yeşil Yol" adıyla marka bir değer yaratmayı amaçladığımız projemiz, eylem planımızın başat unsurudur" diye konuştu. Davutoğlu, Yeşil Yol'un Karadeniz Sahil Yolu'ndan sonra Karadeniz yaylaları üzerinden, bütün yaylalarını birbirine bağladığını söyledi.
Dünyada Karadeniz yaylaları kadar güzel yaylalar görmediğini anlatan Davutoğlu, "Ne zaman bir insanın dinlenme ihtiyacı varsa ve kendisini tefekkür ile doğanın birleştiği bir yere atmak isterse, geleceği yer Doğu Karadeniz yaylalarıdır. Mavinin yeşille, gökyüzünün tepelerle dağlarla buluştuğu o güzel atmosferi ben birçok kez hayatımda tattım. Keşke bir fırsatım olsa da bütün bu tempodan bir an uzaklaşıp bir-iki günümü geçirebilsem. Çok şanslı Doğu Karadenizliler çok şanslı" şeklinde konuştu.
-"Yeşil Yol ile yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız"
Yeşil Yol'un kendileri için çok önemli bir proje olduğunu dile getiren Davutoğlu, "8 ili birbirine yaylalarla bağlıyoruz. Bu 8 il üzerinden yepyeni bir turizm hattı kuşağı oluşturacağız. Dünyada bu kadar güzel bir kuşağı olup da bunu turizm sektörüne dönüştürememiş bir ülke olamaz" ifadelerine yer verdi.
Başbakan Davutoğlu, Yeşil Yol inşaatında kullanılmak üzere bölgede bugüne kadar 137 milyon lira ödenek tahsis ettiklerini anlatarak, 2 bin 500 kilometre civarında toplam yol uzunluğu olan Yeşil Yol'un 490 kilometre kısmının yapım ve yenilenmesini tamamladıklarını, bundan sonraki süreçte de kalan kısımlarını yani yaklaşık 2 bin kilometrelik yolun tamamlanacağını söyledi.
-Yöre şartlarına uygun yerel mimaride yapılar yapılacak
Yaylalarda yapılacak evlerin, turistik tesislerin ve hizmet amaçlı yapıların yöre şartlarına en uygun mimariyle tiplerinin belirlenmesi uygulamasının önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu, "Kesinlikle burada taklit uygulamamak lazım. 'Şurada, şu ülkede bu var' değil. Gerçekten dinlenmek, görmek, atmosfere nüfuz etmek isteyen turistler yerel mimariyi görmek isterler. Büyük ve görkemli oteller yerine yerel mimariyi yansıtan ve doğayla bütünleşen yapıların ve tesislerin yer almasına önem veriyoruz" diye konuştu.
Bölgede yer alan turizm merkezlerinin imar planlarını tamamlayacaklarını, yat ve kruvaziyer turizmi potansiyelini değerlendiren edüt-proje çalışmaları yapacaklarını anlatan Davutoğlu, "Bölgenin turizm gelişimine bağlı olarak ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücünü, dolayısıyla Turizm Meslek Yüksekokulları ve diğer alanlarda yapacağımız eğitim faaliyetleriyle nitelikli iş gücü kapasitesini oluşturacak yeni bir istihdam alanı kazanacağız" dedi.
-Kültür varlıkları ve Milli Park projeleri
Davutoğlu, bölgenin kültür varlıklarını koruyarak geliştireceklerine ve turizme kazandıracaklarını, İşhan Kilisesi restorasyonu, Trabzon Ortahisar sokak sağlıklaştırma ve Sümela Manastırı çevre düzenlemesi işlerini en kısa zamanda tamamlayacaklarını bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, Milli Park projelerini geliştireceklerini, bu kapsamda Trabzon Altındere Vadisi'yle, Artvin Hatila Vadisi Milli parklarının altyapı çalışmalarını tamamlayacaklarını kaydetti.
- "Çay ve fındığın ürün kalitesini artıracağız"
İkinci ana alan olarak ekonomik kalkınma anlamında da çiftçi eğitim yayım faaliyetlerini geliştireceklerini anlatan Davutoğlu, gıda güvenilirliği, hayvan yetiştiriciliği, koruyucu veteriner hekimlik, mera yönetimi, sulama, zirai mücadele ve benzeri konuları içeren DOKAP tarımsal eğitim ve yayım programını hazırlayarak uygulamaya koyacaklarını bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, bu bölgenin bitkisel üretim potansiyelini değerlendireceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda başta çay ve fındık olmak üzere iyi tarım uygulamaları ve organik tarım yöntemleriyle üretimin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Bölgenin sahip olduğu agro-ekolojik potansiyellerini belirleyerek erkenciliğin sağlanması ve ürün çeşitlenmesinin temininin yanı sıra uygun yörelerde küçük arazi sahiplerinin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak, örtü altı yetiştiriciliğini yaygınlaştıracağız. Çay ve fındığın ürün kalitesini artıracağız. Ekonomik ömrünü tamamlamış çay ve fındık bahçelerinin süratle yenilenebilmesi için model etüdü geliştiriyoruz. ÇAYKUR'un etkinliğini artırmak amacıyla kurumsal altyapının geliştirilmesine büyük önem veriyoruz."
Meraların ıslahını ve sürdürülebilir yönetimini sağlayacaklarını ifade eden Davutoğlu, bölgenin sahip olduğu zengin meraların biyolojik çeşitliliğini, ot kalitesini ve miktarını tespit edeceklerini, ihtiyaç duyulan meralar için ıslah programlarını ivedilikle uygulayacaklarını söyledi.
-"Bölgede hayvancılığın ve arıcılığın geliştirilmesini sağlayacağız"
Davutoğlu, hayvancılığın geliştirilmesini sağlayacaklarını, bu kapsamda bölgede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla yeni hayvancılık işletmesi kurulmasının yanı sıra mevcut işletmelerinin kapasitelerinin artırılması ve modernizasyona yönelik yatırımları destekleyeceklerini kaydetti.
DOKAP bölgesi hayvancılık destekleme sistemini etkin olarak kullanacaklarını belirten Başbakan Davutoğlu, bölgenin damızlık ihtiyacının karşılanması amacıyla yeni damızlık işletmelerinin kurulmasını, varolanların alt yapılarının geliştirilmesini teşvik edeceklerini söyledi.
Bölgede arıcılığı destekleyeceklerini ifade eden Davutoğlu, "arıcıların arı sütü, arı zehri, polen, propolis ve benzeri katma değeri yüksek ürünleri üretmeleri için örnek uygulamaları da içeren eğitim desteği verecek, örgütlenme ve pazarlama konularında model çalışmalar yapacağız" şeklinde konuştu.
- Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası kurulacak
Başbakan Davutoğlu, pazara kısa sürede ulaştırılması gereken kivi, su ürünleri gibi ürünlerin, raf ömrünü uzatabilmek, ürün fiyatlarının pik olduğu dönemde pazara arzını sağlayabilmek amacıyla bölgeye hizmet edecek 3 adet soğuk havası inşa edeceklerini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın en fazla fındığını üreten bölgede hem fındık fiyat istikrarının sağlanması hem de ürünün uzun süre depolanabilmesi için önem arz eden lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması amacıyla gerekli çalışmaları yapacağız. Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın kurulması projesini hayata geçireceğiz. Girdi temini ve ürün pazarlamaya ilişkin olarak üreticilerin ortak girişimcileri destekleyeceğiz. Tarımsal üretimin daha karlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla çiftçi örgütlenmelerini destekleyeceğiz. Orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlayacak orman ürünlerine yönelik sanayi faaliyetlerini destekleyeceğiz. Tıbbi aromatik bitkilerin envanterini çıkararak, ticari kullanım potansiyellerini araştıracağız. Üreticilere uygulamalı eğitim desteği vererek sistemin bölgede yaygınlaştırılmasını sağlayacağız."
Bölgedeki işletmelerin ortak tasarım, üretim AR-GE, test analiz merkezleri kurması, ortak tedarik, pazarlama, ihracat gibi alanlardaki işbirlikleri ve kümelenmeyi kolaylaştıracak faaliyetleri ile ilgili kurumların koordinasyona önem verdiklerini ifade eden Davutoğlu, özellikle AR-GE faaliyetlerinin çok kapsamlı bir şekilde destek kapsamında ele alınacağını belirtti.
"Sınır kapılarını geliştireceğiz"
Bölge sınır kapılarını geliştireceklerini bildiren Davutoğlu, "Sarp Sınır Kapısı malum Türkiye- Gürcistan ilişkilerinin gelişmesiyle, Doğu Karadeniz'in nasıl olumlu etkilendiğini hepimiz biliyoruz. Şimdi, Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını sağlayacağız" dedi.
İşletmelerin finansmana erişim imkanlarını iyileştireceklerini dile getiren Davutoğlu, bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye 120 milyon lira destek sağlayacaklarını kaydetti.
Devam eden OSB yatırımlarını tamamlayacaklarına da işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda, Giresun'da 2 adet OSB, Ünye OSB, Rize OSB, Havza İhtisas OSB, Şinik- Akçaabat OSB, Beşikdüzü OSB, Vakfıkebir OSB tesislerini önümüzdeki dönemde tamamlayacağız. Görele, Rize ve Pazar Küçük Sanayi sitelerini yapacağız. 'Yatırım Adası Projesi' geliştireceğiz. Arsin ilçesinde deniz dolgusu yaparak, 1,8 hektar büyüklüğünde 100 yatırım parselli yeni bir sanayi bölgesi oluşturacağız. Bölgede Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek için TEKMER, İŞGEM ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulması ve geliştirilmesini destekleyeceğiz. Trabzon Merkez Araştırma Laboratuvarı'nı kuracağız. Gen kaynaklarımızı araştırmak ve koruma altına almak amacıyla başlatılan Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası projesini hayata geçireceğiz. Bölgeye has geleneksel ve markalaşma potansiyeli bulunan ürünlerin tespiti amacıyla envanter çalışması yapacak ve her ürün için bir coğrafi işaret alacağız."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davuoğlu, Ordu'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?