Başbakan Davutoğlu '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı'na Katıldı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Kalkınma Zirvesi kapsamında düzenlenen, "2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı"na Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yaptı.
Toplantının kapanışında konuşan Davutoğlu, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin oluşması için ülkelerin yurt içi gelirlerinin artırılması, etkin vergi sistemleri oluşturulması ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kadınların iş gücü piyasasına katılımının teşvik edilmesinin önemine işaret eden Davutoğlu, yoksul ülkelerin kalkınma hedefleri için kamu yardımlarının halen en önemli finans kaynağı olduğunu kaydetti. Başbakan Davutoğlu, "Uzun vadede hedefimiz yardımlara ihtiyaç kalmayacak bir ortamı sağlamak olmalıdır" diye konuştu.
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için özel yatırımların harekete geçirilmesi gerektiğini de dile getiren Davutoğlu, "Dinamik ve etkin bir özel sektör, bir çok ülkede kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için önemli bir anahtardır" ifadesini kullandı. Özel sektörün güvenli bir ortama ihtiyaç duyduğunu anlatan Davutoğlu, bu amaçla yatırıma uygun bir ortam oluşturulmasının gereğine vurgu yaptı.
Başbakan Davutoğlu, düşük gelirli ülkelerde, ekonomiye yaptıkları katkı ve yarattıkları istihdam göz önünde bulundurulduğunda özellikle KOBİ'lere verilecek desteğin hayati öneme sahip olduğuna dikkati çekti.
"KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ KALKINMAYA POZİTİF KATKI SAĞLAR"
Evrensel kurallara dayalı, ayrımcılık gütmeyen bir ticaret sisteminin oluşturulması için Dünya Ticaret Örgütü gibi platformlarda işbirliği yapmak gerektiğini belirten Davutoğlu, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve yoksulluğun yok edilmesinin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitesinin artırılmasına da bağlı olduğunu söyledi.
2030 Kalkınma Hedefleri'nin hayata geçirilmesi için gözden geçirme ve takip süreçlerinin de önemine değinen Davutoğlu, "Toplumun tüm kesimleri kalkınma ve refahtan faydalanmalı. Kadın ve gençlerin ekonomiye katılımı teşvik edilmeli" diye konuştu.
Kadınların güçlendirilmesinin sadece sosyal hayata değil ekonomik kalkınmaya da pozitif katkı sağlayacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığındaki çalışmaların merkezinde de kalkınmanın olduğunu dile getirdi.
Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Kalkınmada işbirliği bir hayır işi değildir. Bütün ülke gruplarının, dünya ekonomisine iyi entegre edilmesi, kalkınma ve refahın gelişmekte olan ülkelere getirilmesi için hayati önem taşıyor. Bu, nihai olarak küresel büyümenin motoru olacaktır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında, karşılıklı saygı ve faydaya dayalı çok daha katılımcı ve eşit bir küresel işbirliği mekanizması oluşturmalıyız. Hükümetlerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesi için birlikte çalışmaları büyük önem taşıyor. Teknoloji ve uzmanlığa tüm kesimler tarafından ulaşılabilmesi çok daha müreffeh yarınlara ulaşmamıza katkı sağlar."
Hedeflere ulaşmak için yapılacak çalışmaların takibinin tüm paydaşlarca yapılmasının öneminin altını çizen Davutoğlu, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. - York
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davutoğlu, 'Uzun Vadede Hedefimiz Yardımlara İhtiyaç Kalmayacak Bir Ortamı Sağlamak... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?