Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, " Türkiye'de bütün sanatçılar kendi toplumuyla ve kendi toplumunun değerleriyle kavga etmek yerine, Neşet Ertaş gibi içinden çıktığı toplumla gurur duyan, onur duyan, şeref duyan ve onlarla bütünleşen kişiler olsa" dedi.
Ahi Evran Üniversitesi'nin akademik yılı açılışı nedeniyle Kırşehir'e gelen Bozdağ, valiliği ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Sanatçı Neşet Ertaş'ın vefatıyla ilgili bir soru üzerine Bozdağ, Ertaş'ın Kırşehir'de ve Türkiye'nin bütün illerinde yaşayan insanların aklından, gönlünden geçenleri dile getiren bir insan olduğunu vurguladı.
Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet dileyen Bozdağ, şöyle devam etti:
"Konuştuğu, söylediği, yazdığı zaman herkes bunları kendi konuşuyormuş, kendi söylüyormuş gibi benimseyen yapımız var. Neşet Ertaş'ın toplumumuzla ve toplumun değerleriyle ne kadar örtüştüğünü gösteriyor. Keşke Türkiye'de bütün sanatçılar kendi toplumuyla ve kendi toplumunun değerleriyle kavga etmek yerine, Neşet Ertaş gibi içinden çıktığı toplumla gurur duyan, onur duyan, şeref duyan ve onlarla bütünleşen kişiler olsa. Toplumun değerlerine söverek, kendini var eden değerlere hakaret ederek, kendilerini bir yere getiren insanları küçük görerek değil de Neşet Ertaş gibi sanatıyla sağcısının solcusunun, ileridekinin geridekinin gönlünde taht kurmayı başarabilseler. Ben onun için milletin gönlünde taht kurmak isteyenler için Neşet Ertaş ve takip ettiği yol çok güzel bir örnektir diye düşünüyorum."
Bekir Bozdağ, tekke ve zaviyelerle ilgili yaşanan tartışmalarla ilgili bir soruyu üzerine gazetelerin konuyu farklı şekilde değerlendirdiğini belirterek, konunun tartışılmasını istediğini söyledi.
Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:
"Bizim söylediğimiz şey şu; Alevi-Bektaşi geleneğine, kültürüne sahip vatandaşlarımızın kullandığı sıfatların neredeyse tamamı tekke ve zaviyelerle ilgili kanun tarafından kullanılması yasaklanmaktadır. Bu sıfatları kullananlara hizmet verilmesi yasaklanmaktadır ve bu sıfatlarla ilgili kullanılan kişilerin özel kıyafetleri varsa onların giyilmesi yasaklanmaktadır. Biz onu söyledik. Çelebilik, dedelik, müritlik, babalık ve halifelik gibi sıfatlar Alevi-Bektaşi geleneğinde vatandaşlarımızın kullandığı sıfatlar. Yani birbirimizi aldatmaya gerek yok. Ortada böyle bir kanun var, o zaman biz bu kanunu tartışmamız ve konuşmamız gerekiyor."
Bugün bir realite olarak Alevi dedelerinin olduğunu ve dedelere hürmetlerinin sonsuz olduğunu dile getiren Bozdağ, "Dün de Çorum'da muharrem ayı iftar açma merasiminde beraber olduk. Orada dedelerimiz çok güzel dualar yaptı. Konuştuk beraber olduk. Ama şimdi ortada böyle bir kanun var. Onun için böyle bir kanun yokmuş gibi davranamayız. Böyle bir fiili durumdan öte, resmi durum yokmuş gibi biz davranamayız. Ülkeyi yönetiyoruz. O zaman, biz bu konuları tartışacaksak, sıfatların kullanılmasını yasaklayan bir kanun varsa, bu kanunla ilgili tartışmamız, bu kanunla ilgili değerlendirme yapmamız lazım" şeklinde konuştu.
Herkesin, bu konuyu konuşurken, sanki böyle bir kanun yokmuş gibi bir konuşma ve tartışma yaptığını savunan Bozdağ, şöyle devam etti:
"O zaman niye adım atılmıyor diye de herkes hükümeti itham ediyor. Başka şeyle itham ediliyor. Bu da devrim kanunudur. Anayasaya aykırılığı söylenemez. Anayasaya aykırı diyede yorumlanamaz. Bir de anayasanın yorum yasağı koyduğu bir kanundur. Şimdi tabi Cumhuriyet Halk Partisi, (biz bu oyuna gelmeyiz. AK Parti tekkelerin, tarikatların açılmasını istiyor. Biz böyle bir oyuna gelmeyiz) diyor. Bizim böyle bir çalışmamız zaten yok. Tarikatlar Türkiye'de yasaklandı ama tarikatların hepsi yaşıyor. Kanun orada duruyor, dedelik nasıl yaşıyorsa tarikatlarda öyle yaşıyor. Kanunlarla hiçbir şeyi yok edemezsiniz. Tıpkı dedeliğin yok edilmediği gibi. Onun içinde biz diyoruz ki, bunları (tekke ve zaviyelerle ilgili tartışmalar) doğru dürüst, tartışalım ve bunu ideolojik kavgalara kurban etmeyelim."
Muhabir: Abdullah Yıldız/ İsmail İçer
Yayıncı: A. Fatih Tekcan - KIRŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Bozdağ Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?