Başbakan Yardımcısı İşler, Karagözbey Medresesi'nin yeni binasını açtı - - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı İşler, Karagözbey Medresesi'nin yeni binasını açtı -

Başbakan Yardımcısı İşler, Karagözbey Medresesi\'nin yeni binasını açtı -

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bosna Hersek'teki temaslarının ikinci gününde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) katkılarıyla tarihi Mostar kentinde inşa edilen Karagözbey Medresesi'nin yeni binasının açılışını yaptı.

17.01.2014 20:38

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bosna Hersek'teki temaslarının ikinci gününde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) katkılarıyla tarihi Mostar kentinde inşa edilen Karagözbey Medresesi'nin yeni binasının açılışını yaptı.

Kanuni Sultan Süleyman'a sadrazamlık yapmış Rüstem Paşa'nın kardeşi Haci Zaim Mehmet Bey tarafından 1577 yılında yaptırılan ve Hersek bölgesinin tek medresesi olan ''Karagözbey Medresesi''nin yeni binasının açılış törenine TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TBMM milletvekilleri, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Huseyin Kavazoviç, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç'i temsilen danışmanı Edin Ramiç, Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, Mostar Müftüsü Seid Smaykiç, kanton ve entite düzeyinde Bosna Hersekli yetkililer, İslam Birliği yetkilileri ve diğer konuklar katıldı.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan açılış töreninde, daha sonra medresenin geçmişi ve yeni binanın inşasıyla ilgili bilgi verildi.

Son savaşta, tarihi Mostar Köprüsü'nün topçu ateşiyle yıkıldığını ve taşlarının Neretva'nın zümrüt rengi serin sularını adeta kızıla boyadığını söyleyen İşler, "Yok edilmeye çalışılan bir köprünün ötesinde bu, bir arada yaşama tecrübesinin, farklılıkların buluştuğu temkin noktasının ve yüksek idrakin kendisiydi. Parçalara ayrılan köprünün bedeni, adeta dağılan, fragmanlara ayrılan bir halkın makus talihine işaret eder" diye konuştu.

"Tüm Bosna ve Balkanlar'da olduğu gibi Mostar'ı da kuran muazzez bir vakıf kültürüdür" diyen İşler, şunları söyledi:

"Avrupa'nın birçok tarihi üniversitesinden daha köklü bir kurumun çatısı altındayız. Bosna'nın geleceği olan kadrolar, burada yetişecekler. Drina'nın, Neretva'nın ve Bosna Irmağı'nın suları gibi Bosna toprağına karışacak, onu bereketlendirecek. 1557 yılından bu yana Bosna Hersek'in ilim ve irfan hayatına katkı sağlayan Karagözbey Medresesi'nin daha asırlarca ülkenin münevverlerini yetiştirmeye devam etmesi temennisiyle hayırlı olsun diliyorum."

Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olacağını bildiren İşler, "Türk halkı Bosna'yı her zaman sevmiştir. Sizlerin kalbimizdeki yeri, her zaman ayrı olacaktır. Sizler Türkiye'yi seviyorsunuz, Türkiye de sizleri seviyor. Sizlerin bizlere yaptığı dualar ve destekleriniz bizim için çok önemlidir" dedi.

Reis-ul Ulema Huseyin Kavazoviç ise Mostar'ın zor günler geçirdiğini hatırlattı ve "Ancak Mostar'ın insanları, medreseleri, üniversitesi ve köprüsü var. Mostar, Bosna Hersek'in ayakta kalmasını sağlamaktadır" dedi.

Yardımlarından dolayı Türkiye ve Türk halkına teşekkür eden Kavazoviç, "Biz aynı ataların çocuklarıyız. Osmanlı'nın çocuklarıyız" diye konuştu. Türkiye'nin, Bosna Hersek'in yaralarına merhem olduğunu kaydeden Kavazoviç, "Biz, Türkiye'yi çok seviyoruz. Türkiye bizler için çok önemli. Bosna Hersek'te faaliyet gösteren tüm Türkiye kurumları arasında ise en fazla TİKA'yı seviyoruz. TİKA, Bosna Hersek için çok şey yaptı" ifadesini kullandı.

Kavazoviç, "Kalbimiz Türkiye ile birliktedir. Bizim Başbakan Erdoğan ve Türkiye hükümetine desteğimiz açıktır. Bugüne dek olduğu gibi, Türk halkının bu sefer de gerçeği göreceğini umuyorum" dedi.

TİKA Başkanı Çam da Bosna Hersek'te 100'ün üzerinde projeyi hayata geçiren TİKA Saraybosna Koordinatörlüğü'nün başarılı çalışmalarından dolayı TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç ve ekibine teşekkür etti. Türkiye'nin İslam dünyasındaki sorunlu bölgelere önemli yardımlarda bulunduğunu kaydeden Çam, İslam dünyasının herhangi bir yerinde sorun çıktığında konunun önce Ankara'ya ve başbakan yardımcıları aracılığıyla Başbakan Erdoğan'a ulaştığını belirtti.

Çam, Karagözbey isminin ve Osmanlı'dan gelen mirasın yaşatılmasından ve sadece ülkelerindeki insanlara değil, tüm dünyaya doğru mesajlar vermesi için burada yeni nesiller yetiştiren medrese yönetimine teşekkür ederek, yeni binanın hayırlı olmasını diledi.

Konuşmasını hem Boşnakça ve Türkçe yapan Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Kaplan, Bosna Hersek ve Boşnaklar için yapılan her şey için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk hükümetine minnettar olduklarını ve yapılanları hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı İşler, TİKA Başkanı Çam, Reis-ul Ulema Kavazoviç, Mostar Müftüsü Smaykiç ve milletvekilleri tekbirler eşliğinde kurdele keserek yeni binanın açılışını yaptı. İşler ve beraberindekiler, daha sonra binayı gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı İşler, Karagözbey Medresesi'nin yeni binasını açtı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement