GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşması Başbakan Yıldırım: (1)
"(Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı) Bu kararla, Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. Ancak bir şeye dikkat çekmek isterim, 650 kişilik Alman Parlamentosunda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında Alman Parlamentosunun çoğunluğunun bu kararı içine sindiremediğini de ortaya koymuştur. Şartlar ne olursa olsun, biz dostlarımızla, müttefiklerimizle ilişkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki yanlış hesap Bağdat'a gitmeden geri döner ve aklıselim galip gelir."
"Zaman zaman Ermenistan bu işgalci tutumunu tazeliyor, tekrarlıyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde de Azerbaycan ile Ermenistan arasında saldırılar oldu ve bu kez bir şeye şahit olduk ki Azerbaycan, güvenliğini sağlama konusunda, tehditleri bertaraf etme konusunda geçtiğimiz 25 yılda önemli mesafe katetmiş, her bakımdan kendini geliştirmiştir. Bu bölge için, Azerbaycan'ın güvenliği için fevkalade önemli bir gelişmedir. Ermenistan'ın tarih boyunca kışkırtmalarla, birtakım yanlış işler yaptığını dünya alem biliyor."
Başbakan Binali Yıldırım, Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını, "650 kişilik Alman Parlamentosunda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında Alman Parlamentosunun çoğunluğunun bu kararı içine sindiremediğini de ortaya koymuştur. Şartlar ne olursa olsun biz dostlarımızla, müttefiklerimizle ilişkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki yanlış hesap Bağdat'a gitmeden geri döner ve aklıselim galip gelir." şeklinde değerlendirdi.
Yıldırım, Azerbaycan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, geleneksel olarak hükümet kurulduğunda ilk yurtdışı gezisinin KKTC'ye, daha sonra da Azerbaycan'a yapıldığını hatırlatarak, kendisinin de bu geleneği sürdürdüğünü söyledi.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihin en gelişmiş ve en iyi durumunda olduğunu aktaran Yıldırım, "Azerbaycan'ın bölgede güçlü hale gelmesi, sadece Kafkasların değil, Orta Asya'nın da teminatı anlamına geliyor. Bu yüzden Azerbaycan ile enerji ve ulaştırma alanında çok önemli bölgesel stratejik projeleri Türkiye ve Azerbaycan olarak birlikte gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP), sadece Türkiye'nin değil Balkanlar ve Avrupa için önemli olduğunu aktardı.
Bağımsızlığını kazandığı ilk günden beri Azerbaycan'ın her alanda, ekonomi, güvenlik ve dış siyaset anlamında ortaya koyduğu başarının kardeş ülke olarak kendilerini de gururlandırdığını ifade eden Yıldırım, her olayda dost ve kardeş Azerbaycan ile dayanışmanın devam ettiğini kaydetti.
Alman Federal Meclisinin kararı
Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararına da değinen Başbakan Yıldırım, "Almanya Parlamentosunda kabul edilen ve bir avuç Ermeni lobisinin maalesef etkisiyle kabul edilen 1915 olaylarına yönelik karar, esasında dost ve müttefikimiz Almanya'nın parlamentosunun tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı, hukuki farklı kararların olduğu, tarihçilerin ittifak etmediği bu karar, Türk milleti tarafından asla ve asla kabul edilemez, yok hükmünde bir karardır." dedi.
Yıldırım, Türkiye'nin Almanya Büyükelçisinin istişareler için geri çağrıldığını ve dün akşam da Türkiye'ye geldiğini söyledi.
İlerki günlerde Alman Parlamentosunda alınan bu kararın ne şekilde değerlendirileceğinin enine boyuna ele alınacağını ve Türkiye olarak gereken tavır ve davranış neyse bunun yerine getirileceğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kararla, Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. Ancak bir şeye dikkat çekmek isterim, 650 kişilik Alman Parlamentosunda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında Alman Parlamentosunun çoğunluğunun bu kararı içine sindiremediğini de ortaya koymuştur. Şartlar ne olursa olsun, biz dostlarımızla, müttefiklerimizle ilişkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki yanlış hesap Bağdat'a gitmeden geri döner ve aklıselim galip gelir."
Yıldırım, Ermenilerin Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini ve yıllardan beridir de hukuksuz işgalin sürdüğüne dikkati çekti.
Bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını ancak bir mesafe katedilemediğini aktaran Yıldırım, "Zaman zaman Ermenistan bu işgalci tutumunu tazeliyor, tekrarlıyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde de Azerbaycan ile Ermenistan arasında saldırılar oldu ve bu kez bir şeye şahit olduk ki Azerbaycan, güvenliğini sağlama konusunda, tehditleri bertaraf etme konusunda geçtiğimiz 25 yılda önemli mesafe katetmiş, her bakımdan kendini geliştirmiştir. Bu bölge için, Azerbaycan'ın güvenliği için fevkalade önemli bir gelişmedir. Ermenistan'ın tarih boyunca kışkırtmalarla, birtakım yanlış işler yaptığını dünya alem biliyor." dedi.
Ermeni çetelerinin, geçmişte Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerinin bizzat içinde yer aldığını ve birçok diplomatın hayatına kastettiğini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
"Bugün örtülü olarak başka yönlerden de terör örgütlerine kucak açtığı artık bir sır değildir. Ermenistan yönetiminin bu aymaz tutumunun bedelini milyonlarca Ermeni izolasyonla, yoksullukla, sıkıntılarla ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Artık bu tutumdan Ermenistan, bu boş hayallerden vazgeçmeli ve bölgede iyi komşuluk ilişkileriyle hem halkının refahı için hem ülkesinin geleceği için daha güzel işler yapmalıdır. Bölge ile ilgili düşüncelerimiz, her zaman bölgenin birlikte kalkınması. Gerek Kafkasya'nın gerek Orta Asya'nın tarih boyunca İpek Yolları üzerinde medeniyetlerin en önemli durak noktası olduğunu ve bu bölgelerin batı ve doğu medeniyetlerinin birleştiği önemli topraklar olduğunu bir kez daha bu vesileyle hatırlatıyoruz."
Yıldırım, ziyaretinin, Azerbaycan ile ilişkileri daha da ileriye taşıyacağına inandığını kaydetti.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yıldırım: 'Karar Dost ve Müttefik Ülkemiz Almanya'nın Tarihi Bir Hatasıdır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?