Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, 90 bin 400 nüfuslu kentte 127 binin üzerinde kayıtlı Suriye'nin yaşadığını söyledi. Avrupa'nın mültecilerin kendi ülkelerine gitmesini istemediğini ancak gerekli yaşam şartlarının oluşturulamaması halinde Suriyelilerin başka alternatifinin kalmayacağını anlatan Kara, "Acilen insanca yaşamı oluşturmak için 100 milyon Euro'ya ihtiyacım var. Bu kaynak sağlanırsa Suriyelileri burada tutabilirim, aksi taktirde Kilis'teki sığınmacıların hepsi Avrupa'ya yönelir" dedi.
Suriye'de rejim güçlerinin Rus savaş uçakları ile Halep'in kuzeyine yönelik başlattığı operasyon ile binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına dayandı. Dünya kamuoyu Kilis'in karşısındaki Suriye'nin Azez kentinde kurulu çadır kentlerde kalan Suriyelilerin kapıların açılarak Türkiye'ye alınmasını isterken, nüfusundan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Avrupa'ya destek çağrısında bulundu.
90 BİN 400 TÜRK, 127 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, komşu ülkede başlayan iç savaşın ardından şehir olarak tüm dünyaya insanlık dersi verdiklerini ve bu durumun mültecilere kapılarını kapatan Avrupa'ya örnek olması gerektiğini ifade etti. Kilis kent merkezinin nüfusunun 90 bin 400 olduğunu ancak şehirdeki kayıtlı Suriyeli sayısının ise 127 binin üzerinde olduğunu anlatan Hasan Kara, şöyle dedi:
"Yüz bin insan gidince Avrupa feryat edip ayağa kalktı ve bu problemle yüzmeye başladı. Ama aynı Avrupa, bu insanların kafasına yağmur yerine bombalar yağarken ortada yoktu. Kapılarına dayanınca ortaya çıktı. Bugün sınır kapılarımızı açarsak ülkemize gelecek insanların büyük bölümü Türkiye'de durmayacak ve hepsinin gideceği adres Avrupa olacak. Bizden hem kapıları açmamızı, hem Türkiye'ye girecek insanları Avrupa'ya göndermememizi istiyorlar. Ama bu mümkün değil. Kilis'e aldığımız her Suriyeli'yi şehrin etrafını mayınla döşesek, arkasına tanklar koysak, onun arkasına da askeri birlikleri koysak da büyük kısmı Avrupa'ya gitmek isteyecek ve o yolda ölecek. Burada mültecilerin kendi ülkesinde kalmalarını sağlamak için acilen bombardımanın durması lazım."
AVRUPA'DA KİLİS DERS OLARAK OKUTULMALI
Suriye savaşı ile birlikte Kilis'in insanlık dersi verdiklerini ve bu durumun tüm dünyada bilinmesi gerektiğini vurgulayan Hasan Kara, "Bizim bu durumumuzun BM ve Avrupa'da ders olarak okutulmamız lazım. Dünya barışına sağladığımız katkının, dünyaya örnek gösterilmesi lazım. Bunun için zaten şehir olarak Nobel barış ödülüne başvurduk. Biz Guinness rekorlar kitabına girip bu özelliğimizle dünya tarihine geçmemiz lazım. Avrupa bu işin edebiyatını yaparken biz canlı örneğini sergiliyoruz. Bunun için bize Nobel barış ödülünün verilmesi lazım. BM litaretüründe örnek şehir olarak, tarihe geçecek şehir olmamız ve insanlık dersi olarak okutulmamız lazım" dedi.
GEREKLİ İMKAN SAĞLANAMAZSA SURİYELİLERİ TUTAMAM
Kilis'in alt ve üst yapısı için ciddi desteğe ihtiyaç duyduklarını ve bu durumun Suriyelilerin kentte kalması için de önem arzettiğini dile getiren Kara, aksi durumun Avrupa için risk oluşturacağını kaydetti. Kentte yaşayan Suriyelileri bırakmak istemediklerini ancak temiz su ve çevre için acilen 100 milyon Euro'ya ihtiyaç duyduklarını anlatan Kara, şöyle dedi:
"Kilis'te insanlara temiz çevre, temiz su ve kanalizasyon hizmeti sunup, insanca yaşam imkanı veremezsem Suriyelileri burada tutmam mümkün değil. Bu insanlar Türkiye içine büyük bölümü de Avrupa'ya gidecektir. Bunun için bize ciddi yardım edilmesi gerekiyor. Ben bu insanları göndermek istemiyorum ama bu yükü kaldırabilir hale getirmem lazım. Bu insanları Kilis'te tutabilmem için de insanca yaşam imkanı vermem lazım. Yoksa tutamam. Suriyeliler burada kalsın isteniyorsa Avrupa'nın ciddi anlamda destek olması lazım. Batı kaynaklarından bu zamana kadar bize sadece katı atık için 250 bin Euro değerinde bir makine desteği verildi. Onun dışındaki tüm desteği Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümetten aldık. Avrupa'dan bu zamana kadar bir kuruş para almadık, hep verileceği söylendi ama verilmedi. Net şekilde söylüyorum; şu anda Kilis'te içme suyu yetişmiyor. Bugün kış idare ediyorum ama yaz ile birlikte su yetişmez. Kilis'te çevre temizliğini yetiştiremiyoruz. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1.1 metre kare. Temel belediyecilik hizmetleri olan temiz su, temiz çevre ve kanalizasyon hizmetlerinin acilen desteklenmesi lazım. Katı atık, atık su arıtma ve içme suyu arıtma tesislerinin ikinci kısmının yapılması zaruri haldedir. Çünkü, Kilis 2023 yılında nüfusu 115 bin olacak şekilde kurgulanmış bir şehir. Ancak bugün 2016 yılındayız ve nüfusumuz 200 binin üzerinde. Bu nedenle Suriyelileri Kilis'te tutmak için, insanca yaşamak için temiz su, temiz çevre ve hayatlarını sürdürmesi için ciddi kaynağa ihtiyacımız var. Bu da 100 milyon Euro civarında bir paraya tekabül ediyor. Bana 100 milyon Euro kaynak gelince buradaki yaşamı sürdürülebilir hale getiririm. Ancak olmazsa bu insanlar Avrupa'ya yönelirler." - Kilis
Son Dakika › Güncel › Başkan Kara: Suriyelilerin Kilis'te Kalmaları İçin 100 Milyon Euroya İhtiyacımız Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?