Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları Sergisi Sanal Mimarlık Müzesi'nde - Son Dakika
Güncel

Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları Sergisi Sanal Mimarlık Müzesi'nde

Batılılaşan İstanbul\'un Ermeni Mimarları Sergisi Sanal Mimarlık Müzesi\'nde

Mimarlık Müzesi, "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" sergisine ev sahipliği yapıyor.

07.02.2014 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları Sergisi kaçıranlar için şimdi Sanal Mimarlık Müzesi'nde…

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından sanal ortamda kurulan Mimarlık Müzesi, "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" sergisine ev sahipliği yapıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Hrant Dink Vakfı ve HAYCAR Mimarlar ve Mühendisler Dayanışma Derneği'nin düzenlediği, küratörlüğünü Mimar Hasan Kuruyazıcı'nın üstlendiği sergi ilk olarak 2010 yılı Aralık ayında İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde yer almıştı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Hrant Dink Vakfı ve HAYCAR Mimarlar ve Mühendisler Dayanışma Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" sergisi, kaçırmış olanlar için www.mimarlikmuzesi.org adresinde Türkçe, www.archmuseum.org adresinde İngilizce olarak yeniden açıldı. Sergiye ilk olarak 2010 yılı Aralık ayında İstanbul Modern Sanat Müzesi ev sahipliği yapmıştı.

Küratörlüğünü Mimar Hasan Kuruyazıcı'nın yaptığı Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları Sergisi, İstanbul'un şekillenmesinde rol oynayan ve bugün adı unutulmuş Ermeni mimarların katkılarını ortaya koymayı amaçlıyor. Sergide Hasan Kuruyazıcı'nın Kurtuluş, Pangaltı, Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tünel, Galata, Eminönü ve Mahmutpaşa'da sokak sokak gezerek yaptığı taramalarla, İstanbul'un mimari çehresinin Batılı anlamda değişmesinde Ermeni mimarların oynadığı rol gözler önüne seriliyor.

Benzer bir çalışmayı Rum mimarlarla ilgili olarak da yürüten Hasan Kuruyazıcı, uzun yıllar süren araştırmasının başlangıcını şöyle anlatıyor:

"İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma büyük bir bina stoğu var. Çoğunu yakıp yıktığımız halde, ayakta kalmayı başarabilmiş binalar bunlar. 'Bu kadar çok binayı kim yaptı?' sorusu kafamı meşgul etmeye başlayınca, böyle bir araştırma yapmaya karar verdim."

Tasarımını Erkal Yavi'nin yaptığı sergi, İstanbullulara yaşadıkları şehrin tarihiyle ilgili bilgi sunarak; mimarlar, sanat tarihçileri, mimarlık öğrencileri, arkeologlar ve sosyal bilimler alanında çalışanlar için yeni bir kaynak oluşturmayı amaçlıyor.

Sergiyle eşzamanlı olarak, dönemin mimarisi ve mimarlar hakkındaki makaleler ile sergide yer alan binaların fotoğraflarını içeren, Türkçe-İngilizce ve Ermenice-İngilizce basılan ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitapta Edhem Eldem, Afife Batur, Ahmet Ersoy, Alyson Wharton, Elmon Hançer ve Lora Baytar tarafından yazılmış 6 makale yer alıyor. Editörlüğünü Hasan Kuruyazıcı'nın, tasarımını Erkal Yavi'nin üstlendiği "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" kitabı, Hrant Dink Vakfı'ndan ve kitapevlerinden satın alınabiliyor.

"Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" Sergisini kaçırmış olanlar Sanal Mimarlık Müzesi; www.mimarlikmuzesi.org ve www.archmuseum.org adreslerinden ziyaret edebilir. Ayrıca Sanal Mimarlık Müzesi'nde yer alan "Galeri" bölümünden müzede bugüne kadar yayımlanmış tüm sergilere ulaşmak mümkün.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları Sergisi Sanal Mimarlık Müzesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement