Batman'da TPIC'in petrol arama kuyularında arama çalışmalarında beklemeye geçmesi ve işçilere 6 ay boyuncu asgari ücret ödeneceğini açıklamasının ardından petrol işçileri, TPAO önünde eylem yaptı. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, petrol fiyatlarının 55 dolara düşmesinin asla zarar olmadığını belirterek, "Oyun içinde oyun vardır. Asıl oyun TPAO'nun küçültülmesidir" dedi.
Kısa adı TPIC olan Turkısh Petroleum International Company Genel Müdürü Mithat Cansız'ın geçen hafta petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı olarak Batman'daki bazı petrol arama kuyularında bekleme sürecine geçileceğini ve bu süre içinde emekli statüsündeki personelin iş akitlerinin yenilenmeyeceği ve çalışan personelin de maaşlarının 6 ay boyuncu asgari ücret üzerinden ödeneğini açıklamasının ardından bugün Batman'da petrol işçileri TPAO önünde eylem yaptı.
Eyleme Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, Batman Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, bazı sivil toplum örgütleri, petrol işçilerinin de aralarında bulduğu yaklaşık 1000 kişi katıldı. İşçiler, 'TPIC işçilerine dokunma, kadrolu, güvenceli, statülü çalışma yaşamı istiyoruz' yazılı pankart ile 'İşçiler ölüyor, sermaye büyüyor', ' Soma, Ermenek, Zonguldak- Yatağan emekçilerine bin selam', 'İşçiler boyun eğmiyor, mücadele ediyor', 'Asla pes etmek yok', 'Hakkına sahip çıkmayan şerefini kaybeder' yazılı dövizler taşıdı.
TPAO TAŞERON ŞİRKET OLUŞTURDU
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yaklaşık 850 TPIC çalışanın iş akdinin feshedilmesi ve TPAO'nun küçülmesine yönelik politikalarına hayır demek için toplandıklarını söyledi. Öztaşkın, "TPIC'in ne amaçla kurulduğu burada bulunanlar çok iyi biliyor. TPAO burada bir taşeron şirket oluşturdu. Aslında bu şirketin faaliyetleri gerçek anlamda petrol aramaları çalışmaları değildi. Son 5-6 yılda TPIC sondaj çalışmalarına eğildiğini gördük. TPİC, bir taşeron işçisi gibi burada çalışıyor. TPAO, TPIC'i bir taşeron mantığıyla kurdu. TPIC yönetimi de taşeronları kullanarak faaliyetlerini sürdürdü. TPIC'teki arkadaşlarımız örgütsüz ve güvencesiz çalıştı. Her an iş akitlerinin feshedilmesiyle karşı karşıyaydılar. Bir güvenceleri de yoktu. TPIC çalışanları 2003 yılından sonra sendikamızda örgütlendi.
TPIC çalışanı olduğu halde işveren 'bunlar Hazar petrol ve Öztürk petrolün işçileri' diye iddia etti ve sendikamızla toplu sözleşme yapmamak için Bakanlığa başvurdu. TPIC işçilerinin Bakanlık müfettişleri raporundan 'TPIC'e ait işçileri' olduğu müfettişlerin raporlarıyla kanıtlandı. TPIC buna da itiraz etti ve konuyu mahkemeye taşıdı. Davamız Ankara'da devam ediyor. Yargı en kısa sürede karar verecektir. Bu da işçilerin lehine olacaktır. Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin tespit ettiği TPİC işçileridir kararı mahkemede işçilerin lehine tescil edilecektir."
ASIL OYUN TPAO'NUN KÜÇÜLTÜLMESİ
Petrol fiyatlarının 55 dolara düşmesinin asla zarar olmadığını söyleyen Öztaşkın şöyle devam etti:
"Olsa olsa karın azalmasıdır. Bir kamu kuruluşu için toplum yararına ülke yararına insanlık yararına faaliyet gösteren bir şirket için zarar söz konusudur. Bunların hepsi palavradır. Oyun içinde oyun vardır. Asıl oyun TPAO'nun küçültülmesidir. Kamu kuruluşunun özelliğinin ortadan kaldırılmasıdır. TPAO'nun özelleştirilmesidir. Çünkü bir süredir uygulamaya konulan ve adına 'bütünsel dönüşüm' denilen bir program var. TPAO'nun kuruluş kanunu değiştirilmesi için yasa tasarısı hazırlanıyor. Enerji Bakanı, TPAO'nun halka arz edileceği açıklaması oldu. Bunlar TPAO'da belli bir oyunun aşama aşama uygulamaya konulduğunu bize göstermektedir. TPAO sadece üretim odaklı bir şirket haline dönüştürülüp, diğer sondaj faaliyetleri ve ağır nakliyat dahil bütün bu işleri yeni kurdukları ve adına 'servis şirketi' dedikleri yeni taşeron şirket aracılığıyla yapmak istiyorlar. Yeni bir taşeron sistemi getirmek istiyorlar. Sözleşmenin yenilenmemesi ve iş akitlerinizin feshedilmesinin önemli nedenlerinden biri budur."
SONDAJ YAPMAK İSTEMİYORLAR
Oyunun ilk ayağının TPIC işçilerinin gösterdiği kararlı mücadele ile bozulduğunu ileri süren Öztaşkın, "TPIC '2015 yılında biz sondaj faaliyetlerinde bulunamayacağız' diyor. Bunun için 150 milyona ihtiyaç var. TPAO, son yıllarda en karlı kuruluştu. TPAO, 2 milyar dolar civarında kar elde etti. Bu kar da hazineye aktarıldı. Şimdi petrol fiyatları düştü, karımız azaldı. 150 milyon doları 870 işçi için ayıramayız diyorlar. 150 milyon dediğiniz nedir? Ak saray'ın onda biri bile değildir" dedi.
HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, TPİC işçilerinin eylemlerine destek verdiklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından işçiler, 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak sendika binasına yürüdü. - Batman
Son Dakika › Güncel › Batman'da Petrol İşçilerinden Eylem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?