Bedri Baykam: Başbakan'dan Bir Geçmiş Olsun Beklerdim - Son Dakika
Güncel

Bedri Baykam: Başbakan'dan Bir Geçmiş Olsun Beklerdim

Bedri Baykam: Başbakan\'dan Bir Geçmiş Olsun Beklerdim

Bedri Baykam, "Seçimi kazandıktan sonra 'Ben herkesin Başbakanıyım' diyen Erdoğan'dan geçmiş olsun da gelebilirdi" dedi

26.04.2011 14:24

Akatlar Kültür Merkez çıkışında Mehmet Ç. tarafından bıçak yaralanan ressam Bedri Baykam tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde yaralandıktan sonra ilk defa kameralara karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi.

' BUGÜN BENİM DOĞUMGÜNÜM, BAŞKA TÜRLÜ KUTLAMAK İSTERDİM '

Tekerlekli sandalyeyle basın toplantısının yapılacağı mekana gelen Baykam'a bıçaklanmadan önceki toplantıda bulunan Levent Kırca ve heykeltıraş Mehmet Aksoy da destek verdi. Bedri Baykam, konuşmaya başlamadan önce duygulu anlar yaşadı. Baykam bir süre konuşmakta zorlandı. Baykam daha sonra ilk olarak bugünün kendisinin doğum günü olduğunu hatırlatarak, ' Bugün benim doğum günüm bunu başka türlü kutlamak isterdim ama doktorlarım dedi ki senin doğum günün artık 18 Nisan. O kadar tehlikeli ve ağır bir ameliyatı başarılı gerçekleştirdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum ' dedi.

' SİZİNLE GELEBİLİR MİYİM ' ' DİYE SORDU

Baykam 18 Nisan günü bıçaklandığı sırada olayların nasıl geliştiğini anlattı. Baykam, '18 Nisan Pazartesi bildiğiniz gibi Aksoy' un basın toplantısına katıldım. Dünya Sanatlar Birliği Başkanının raporlarını orada okudum. O gün yıkılmakta olan heykelin korunması konusunda konuştum. Toplantı çıkışında otoparka yöneldim Bir şahıs bana yaklaştı. Bedri bey 57 'ye gidiyorum Taksim'e gidiyorum Sizinle gelebilir miyim dedi. Oraya gitmiyorum eve gidiyorum dedim Oradaki arkadaşlar Taksim'e gidiyor dedim. Biraz bozuldu Asistanlarımla arabama yöneldim. Otoparkın sonunda sağdaydı. Tuğba'ya bozuk parası yoktu ona taksi parası verdim. Dosya koyuyordum. Arkamdan sağ yandan sanki biri bana korkunç şiddette bir yumruk vurdu. Çoktan göremediğim arkadaşım eşek şakası yapıyor dedim Bıçaklı bir adam karşımda ve birden bağırmaya başladım. Gerisi hiçbir zaman insanın yaşamak istemeyeceği bir dakika içinde oluşan bağrışmalar ve çığlıklar vardı. Yere sağlam bastım. Keşke olayın videosu bulunabilse Bana doğru bir hamle daha yaptı. Ben bağırışlar üstüne doğru gidince, tahmin ediyorum o sırada Tuğba'ya ikinci bıçak darbesi atmış . Kaçmaya başladı ' diye konuştu.

' 3 -4 SANTİM YAĞ TABAKASI BIÇAĞIN ORAYA ULAŞMASINI ENGELLEDİ '

Olay sonrası telefonla eşi Sibel Baykam'ı aradığını kaydeden Baykam, 'Telefonla eşimi aradım bir yandan hastanenin büyük bir şans ki ekibi hazırdı burada En değerli profesörleri buradaydı. Tanrının bana çok büyük bir lütfu. Doktorlara güvenerek girdim ameliyata Bilincim yerindeydi. Sekiz dokuz gündür buradayım Doktorların beklediği hiçbir komplikasyon olmadı; sağlığıma kavuştum Çok zor ve uzun süren bir ameliyatın sonunda şu ana kadar komplikasyon çıkmadı ' dedi. Baykam, şans eseri kurtulduğunu da belirterek, ' On ikinci kemik kaburga kalın bağırsak karaciğer on iki parmak bağırsağına bıçak üç milimetre yakınlaşıyor Orayı da deldiği zaman benim o taksiye atlayıp hastaneye gelme imkanım olmayacaktı Orada ben ölecektim. Rejim hayat kurtarır deriz Son beş altı aydır rejim yapmaya vaktim olmadı 3 - 4 santim yağ tabakası bıçağın oraya ulaşmasını engelledi" dedi.

' BU DA HAYATIMI KURTARAN İNANILMAZ BİR TESADÜF '

Ölümden kurtulmasının kendisini yaralayan Mehmet Ç.'in kendisini çelik yelekli olduğunu zannetmesi olduğunu da hatırlattı. Baykam, ' Akatlar Kültür Merkezinde Levent Kırca Mehmet Aksoy ve ben konuşuyorduk. Yanımızda da o adam vardı hayal meyal hatırlıyorum. Orada daha sonraki rapordan duyduğuma göre, heykeltıraş yani Mehmet Aksoy demiş ki heykeli savunmak için çelik yelek giyiyoruz Adam bundan, o anda bu lafı da olduğu gibi alıp hepimizin çelik yelek giydiğini düşünmüş O yüzden bıçağı direk kalbe saplayacağına çelik yeleği var diye yandan saplamış Bu da hayatını kurtaran inanılmaz bir tesadüf. ' dedi.

' BAŞBAKAN'DAN 'GEÇMİŞ OLSUN' BEKLERDİM '

Baykam, "Bu olay hangimize sürpriz oldu ki ' diye sorarak, 'Bu olay hiç kimseye sürpriz olmadı. Kamplara bölünmüş olduğumuzu da görmüş oldum üzüldüm. Karşı taraftan insanlar beni pek fazla aramadılar Geçmiş olsun demediler. Bu beni ülkem açısından üzücü. Biz maalesef ülkeyi gere gere bugünlere geldik Ben Sayın Başbakandan. en az diplomatik bir geçmiş olsun beklerdim Benim fikirlerimi hiç sevmese bile seçimi kazandıktan sonra 'Ben herkesin Başbakanıyım' diyen Erdoğan'dan geçmiş olsun da gelebilirdi ' şeklinde konuştu. Bundan sonra, aydın sanatçı kimin başına ne gelirse hükümeti sorumlu tutacağını söyleyen Baykam, ' Bundan sonra, aydın sanatçı Atatürkçü herkesin sağlığından şu anda bu hükümeti sorumlu tutuyorum 12 Haziran'da sonra hangi hükümet kazanırsa o hükümeti sorumlu tutuyorum Ben Türkiye'de yaşıyorum Zimbabve ya da Hollanda hükümetini sorumlu tutamam' dedi. Baykam, ' Biri kalkıp kafasına göre gıcık oldum saldırıyorum kimse de dur demezse yarın da bu tip bir olay diğer arkadaşlarımızın başına gelirse bunun hesabını kimden soracağım Bu hükümetten soracağım' diye konuştu.

'O, BU İŞİ SİPARİŞLE ALMIŞ '

Konuşmasında siyasi parti liderlerini de eleştiren Baykam, 'Biri diyecek ben Taksim'de bu kadar kişiyi yığarım diğeri ben bu kadar kişiyi yığarım Ben Taksim'de festival kutlayan dans eden gençler duymak istiyorum Kavga katliam istemiyorum Bırakın bu külhanbeyi atışmalarını diyorum Sonuçlarını görüyorsunuz diyorum ' dedi. Kendisini bıçakla yaralayan Mehmet Ç. 'ye de mesaj gönderen Baykam, ' Beni öldürmeye çalışan ortaçağ yobazına da sesleniyorum İç savaş istemiyorum senin gibi olanların da ölmesini istemiyorum Benim savaş intikam kin ve nefret ajandam yok. Demokrat olmak budur O kişi bir meczup değil O kişinin ifadesini de okudum O bu işi siparişle almış Bunu da biliyorum" dedi.

' HAYRRÜNNİSA GÜL, OLAYI LANETLEDİ '

Baykam daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Baykam, hastaneden ne zaman taburcu olacağı sorusuna , 'Sevgili doktorlarım birkaç gün diyorlar. ' yanıtını verdi. Baykam, daha önceler çelik yelek giyip giymediği sorusunu ise, ' 90 'lı yıllarda giydiğim olmuştur. ' şeklinde yanıtladı. Baykam olayla ilgili kişisel bir şikayeti olup olmadığına yönelik bir soruya ise, ' Bu şahısla kişisel bir savaş yok Olay tabii ki siyasi Olay tabii ki de meczubun işi değil Adam belli ki, sipariş almış ve bir gerekçe uydurmaya çalışıyor. Dinle ilgili bir kılıf uydurmaya çalışıyor Sonuçta ben İstanbul Barosundan en yetkili ceza avukatlarının bu davaya katılmasını istiyorum. ' şeklinde yanıt verdi. Baykam, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün kendisini ziyaret edip etmediği sorusuna da yanıt vererek, ' Daha ayaklanmamıştım o zaman geldi. Çok nazik davrandı Olayı lanetledi Akıl almaz bir şey dedi. ' diye konuştu Baykam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de kendisini telefonla aradığını belirtti.

' BEN OLSAYDIM ALIRDIM '

Kendisini bıçaklayan Mehmet Ç.'den şüphelenmediğini kaydeden Baykam, 'Salondaki hareketlerinden kuşkulanmadım Yasemin Tanbay'ın yanında oturuyordu Salonda tesadüfen sohbet etmişler. Daha önce keşif yapmış Sanat Merkezimde olayı gerçekleştirmeyi düşünmüş Tam bir sipariş almış kiralık katil ' dedi. Bıçaklandıktan sonra hiçbir aracın durmamasını da değerlendiren Baykam, ' İtiraf edeyim o araçların durmamasıyla ilgili kendinizi benim yerime koyarsanız cevabı kendinize verirsiniz O adamla hesaplaşmaya da vaktimiz yoktur. Selçuk Bey devreye girdi. Onlara da gönül koymaya vaktim yok Ben olsaydım alırdım. ' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bedri Baykam: Başbakan'dan Bir Geçmiş Olsun Beklerdim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement