Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde yıllardan bu yana görev yapan taşeron işçileri işten atılma korkusu sardı. Aralarında 10 yıla kadar çalışma süresi bulunan 96 işçi, önceki gün yapılan yeni ihale ile özel firmaya devredildi. İddiaya göre 7 milyon lira ile ihalesi yapılan işçilerin yeni sorumlu firması ise işçilerin herhangi bir tazminat almaması için Su ve Kanalizasyon Daire Başkanlığı'na müracaat ederek vasıf anlamında işçilerin statüsünün değiştirilmesini istedi.
Hizmetli adı altında görev yapan işçilerin vasfının onarım olarak tekrardan kayıt altına alınması istemi işçileri adeta isyana sürükledi. 3 günden bu yana eylem yaparak sorunlarını dile getirmek isteyen işçiler, bu ana kadar kendi sorumluları olan belediyenin üzerinden çıkarak özel firmaya yönlendirilmek istemediklerini dile getirdi. İşçiler ayrıca vasıflarının onarım olarak tekrardan kayıt altına alınması halinde iş çıkışı herhangi bir tazminat talebinde bulanamayacaklarını haykırdı.
İŞÇİLER DÜN YİNE EYLEMDEYDİ
ŞUSKİ bünyesindeki 96 işçi dün bu kez Büyükşehir belediye binası önünde bir araya gelerek yetkililerin seslerine kulak vermesini istedi. Vasıf olarak statülerinin değiştirilmemesini isteyen işçiler, kendilerinden sorumlu tek kurumun yine belediye olmasını talep etti. Söz konusu vasıf değiştirme ve özel firma adı altında kayıt altına alınmak istemediklerini belirten işçilerden Nasır Ziro, Gazete İpekyol'a yaptığı açıklamasında, belediyenin kendilerini göz görev göre sıkıntıya sürüklediğini söyledi. İşçi Ziro, "Aramızda 2 yıldan 10 yıla kadar belediye bünyesinde çalışan arkadaşlarımız var. Biz büyükşehir olmadan öncede belediye bünyesinde çalışıyorduk. Ama önceki günkü ihaleden sonra özlük haklarımızın kısıtlanmaya gidildiğini gördük. Biz yine anlaşmayı kesinlikle kabul etmiyoruz. 3 günden bu yana sesimizi duyurmak istiyoruz ancak herhangi bir yetkili gelip te bizim derdimize çare olmadı. Şimdi yapılan ihale ile işveren bizi istediği zaman işten çıkarabilir ve biz bunun karşılığında herhangi bir tazminat hakkında bulanamayacağız. İhale öncesi bizler belediye bünyesinde hizmetli statüsünde görev yapıyorduk. Ama ihaleden sonra firma ile ŞUSKİ kendi aralarında bizim statümüzü tekrardan gözden geçirmiş ve onarım olarak kayıt altına almak istemiş. Başkan Güvenç ve yetkililerden bu sorunun önüne geçilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde yeni firma istediği zaman bizi işten çıkarabilir. Biz her an işten atılma korkusu içinde yaşamak istemiyoruz" dedi.
BELEDİYE TALEPLERİ REDDETTİ
Bu arada taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntılar için belediye yetkilileri ile görüştüklerini dile getiren Kamu Şirket Personelleri Derneği Genel Başkanı Hakan Aydın da, hizmetli statüsünün değiştirilmemesi taleplerini rededildiğini söyledi. Aydın, "Daha önce hizmet alımı yoluyla yapılan ihale sonucu işçiler üst işverenin işçisi iken yapı ve onarım alanında yeni ihale ile alt işveren işçisi olacaklar. Bunun düzeltilmesi için yetkililerle görüştük ancak bu talebimiz kabul edilmedi" dedi.
İşçilerin işten atılmaması konusunda ise söz aldıklarının da altını çizen Aydın, "Büyükşehir Belediyesi ve ŞUSKİ ile görüşerek işçilerin işten çıkarılmayacakları, hem yıllık izin hem de maaş saatlerinin yasaya göre düzenlenmesi konusunda söz aldık. Bununla birlikte işçilerimizin sosyal haklarını güvence altına alındı" diye konuştu.
SALIYA KADAR MÜRACAAT ETMEYEN İŞSİZ KALACAK
Eleştirilerin odağındaki Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Daire Başkanlığı ise yaptığı açıklamasında 6 Ocak 2015 tarihine kadar işçilerin yeni firmanın adresine giderek müracaatta bulunmalarını aksi takdirde yaşanacak mağduriyetlerden sorumlu adresin kurumlarının olmayacağını duyurdu.
ŞUSKİ Genel Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bilindiği üzere ŞUSKİ Genel Müdürlüğümüz 31.03.2014 tarihli 6360 Sayılı Yasa ile kurulmuş olup bağımsız bütçe ve tüzel kişiliğe sahip bir kuruluştur. ŞUSKİ aynı yasa ile daha önce su ve kanal işlerinde çalışan personel ve iş/işlemleri ile her türlü hak ve alacakları devir ve tasfiye komisyonu kararı ile devir almıştır.
Bu kapsamda daha önce hizmet alımı yoluyla Şanlıurfa Belediyesi tarafından yapılan ihale kapsamında Şanlıurfa Belediyesi emrinde işe alınan ve ŞUSKİ'nin görev alanına giren işlerde çalışan işçiler aynı özlük haklarıyla birlikte ŞUSKİ tarafından da kesintisiz çalıştırılmaya devam edilmiştir. Hizmet alımı ihalesini alan firmanın ihale süresi 31.12.2014 tarihinde sona erecektir. Bu arada görev sahamızla ilgili işlerin yapımının aksamaması ve siz değerli çalışanların mağduriyet yaşamaması amacıyla yeni ihaleye çıkılmış ve ihaleyi "NejdetŞelli - ŞelliMak. İnş. Gıd. Tur. El. Nak. Son. Pet. Ür. San. Tic. Ltd. Şti- Habip Hayırlı (ORTAK GİRİŞİMİ)" kazanmıştır.
İhaleyi kazanan bu firma ile yapılan görüşmelerde daha önce hizmet alımı yoluyla bu hizmetlerde çalışan tüm işçilerimizin aynı özlük haklarıyla birlikte çalışmaları konusunda mutabakata varılmıştır.
Bu nedenle daha önce hizmet alımı yoluyla ŞUSKİ'deki işlerde çalışan siz değerli işçilerimizden aynı özlük haklarıyla birlikte 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında çalışmak isteyenlerin 06.01.2015 Salı Günü mesai bitimine kadar; Esentepe Mah. 310. Sok. Pınar Apt. No:1 Şanlıurfa adresindeki yeni firmaya bizzat başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalabileceksiniz. Çalışmaya devam etmek için süresinde BAŞVURU YAPMAYARAK İŞSİZ KALMANIZ HALİNDE İDAREMİZ HİÇBİR SORUMLULUK KABUL ETMEYECEKTİR. Bu nedenle mağduriyet yaşamamanız ve işlemlerinizin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için belirtilen tarihe kadar müracaatta bulunmanız tebliğ yerine geçmek üzere duyurulur"
BAŞKAN GÜVENÇ SEÇİM ÖNCESİ GÜVENCE VERMİŞTİ
Öte yandan yerel seçimler öncesi işçi derneklerinde ve çeşitli ziyaretlerde gündeme gelen taşeron işçi sorunları ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, her defasında 'İşçimizin garantisi biziz' diyerek taşerona güvence vermişti.
Seçim arifesinde belediyede çalışan işçilerle bir araya gelen Güvenç, "İşçinin alın terinin garantisi biziz. Bizim dayandığımız güç millettir, işçidir, esnaftır, köylüdür. Bu milletin kendisidir.Biz her zaman emek sömürüsüne karşı durduk. Bundan sonra da karşı olacağız. Alın terine saygı göstereceğiz. Bu inancımızın, ahlakımızın ve hayat felsefemizin gereğidir. Bütün işçilerimiz rahat olsun, uygulama ne ise Sivas'ta, Konya'da aynısını buraya getireceğiz. İnsanca çalışma şartlarını işçilerimize sağlayacağız. Bayram, hastalık gibi konularda izin asla problem olmayacak. İşçimiz alın terinin karşılığı olan ve görmesi gereken saygıyı görecek. Herkes bizim gibi alın terine saygı duysun. Alın teri bizim için en yüce değerdir" demişti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Belediye, İşçileri Özel Firmanın İnsafına Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?