Hastanede el ve kol fonksiyonunu kaybetmiş hastalar bilgisayar oyunu oynatılarak tedavi edilirken, yürüme fonksiyonlarını kaybetmiş hastalar yürüme robotu sayesinde yeniden yürümenin keyfini yaşıyor.
Hastanelerinde verilen hizmetle ilgili bilgiler veren Başhekim Dr. Bilgehan Sert, yürüme fonksiyonunu kaybetmiş hastaların yürüme fonksiyonlarını yeniden kazanması yada geliştirilmesi için yürüme robotuna tabi tutulduğunu belirterek gelen hastaların büyük çoğunluğunun il dışından geldiğini söyledi. Başhekim Sert, “Hastanemize genellikle nörolojik dediğimiz beyin ve omurilik hasarlı, ortopedik hastaları geliyor. Bunların yanı sıra ameliyat olmuş ya da olacak hastalar genellikle daha nörolojik olanlar. Bu hastalar daha çok trafik kazası, yüksekten düşme gibi vakalardan dolayı gelen hastalar oluyor. Hastanemizde 'lökomat' dediğimiz yürütme cihazımız bulunuyor. Bu cihaz yürüme fonksiyonunu kaybetmiş hastaların yürüme fonksiyonlarını yeniden kazandırılması için yada geliştirilmesi için kullanılan bir cihaz. Hastayı bir ip vasıtasıyla bağlayarak ağırlığının 3 te 1’i kadarını azaltıp eklem ve kasların tekrar hareket ettirmek suretiyle tekrar yürütme fonksiyonlarını kazandırıyoruz. Ayrıca yük bindirdiği için kemiklerin güçlenmesini sağlanarak hareket sayesinde dolaşımı artıyor. Bu robot 18 saat çalışıyor. Bölgemizde bu cihaz devlet hastaneleri olarak sadece bizde var. Karadeniz Bölgesi'nde şuan tek. Beyin kanaması geçirmiş hastaları daha çok takip ediyoruz” dedi.
"TÜRKİYE'DE ALANINDAKİ İLK 3 MERKEZDEN BİRİYİZ"
Hasta potansiyelinin yüzde 60’nı il dışından olduğunu belirten Başhekim Sert, “Hasta kapasitemizin yüzde 60’tan daha fazlası Trabzon dışından. Özellikle Doğu ve Akdeniz Bölgeleri'nden çok talep var. Rehabilitasyon Hastanesi olarak baktığımız zaman hastanemiz Türkiye’de ilk 3 gireceğini düşünüyorum. Çünkü hem alternatifimiz çok fazla hem de hasta memnuniyeti yüzde 96 civarında. rehabilitasyonda şöyle bir şey vardır. Şifa oranı hasta ne kadar çabuk tedavi alırsa başarılı olma şansı o kadar yüksek yani rehabilitasyonda ilk 1 yıl önemlidir. Konumuzla ilgili bölgedeki hastanelerde yeni hastalığı geçirmiş hastaları takibe alıyoruz ve hastayı hemen biz devralıyoruz. Hemen tedaviye başladığımız zaman başarı şansımız çok yüksek” diye konuştu.
HASTALAR ARTIK BÜYÜK ŞEHİRLERE GİTMESİNE GEREK KALMADI
Eskiden bu tür hastaların tedavi olmak için İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirleri tercih ettiğini artık buna gerek kalmadığını kaydeden Başhekim Sert, şunları söyledi:
“Eskiden insanlar hastalığı geçiriyordu ancak gidecek yerleri yoktu. İstanbul’a gidiyor sıra alıyor ve o zamana kadar 1 yıl geçmiş oluyordu. Ancak şimdi biz hastaları hemen erkenden tedaviye alıyoruz. Bir zaman sonra tekrar alıyoruz yani hastayı bırakmıyor, takibe alıyoruz. El ve kol fonksiyonlarını kaybetmiş hastalar için de farklı bir cihazımız var. Şuan son teknoloji cihazlardan biri. Eldiven tarzı cihazlarımızı hastanın eline geçiriyoruz. Özel sensörler sayesinde hastaya bilgisayarda oyunlar oynatıyoruz. Hangi kasları hareket ettirmek istiyorsak o sensörler vasıtasıyla oyunları ayarlıyoruz ve oyunlarda hasta gerekli hareketleri yapmaya başlıyor. Çok etkili de bir cihaz. Hasta bu cihaza genellikle 45 dakika günde 2 kez giriyor. Diğer faklı tedavi şekli ise akıllı havuz. Suyun sıcaklığı 29 derece. 29 dereceden aşağı düştüğü zaman havuzun sensörleri sayesinde havuz eski sıcaklığına dönüyor. Havuz sürekli olarak temizleniyor ve suyun Ph değeri sürekli olarak ayarlanıyor. Dolayısıyla hastaların enfeksiyon kapma değerleri neredeyse sıfıra iniyor. Bu havuza Nörolojik, ortopedik hastaların yanı sıra sporcular, beyin felci hastaları da girebilir. Su 29 derece yani belli bir ısıda olduğu için kaslara katkısı var. Suyun kaldırma kuvveti kullanılarak bu hareketleri hastalara daha iyi yaptırabiliyoruz. Genelde havuzların su sıkıntısı var ama bizde yok çünkü sürekli aynı su yani su kendini temizleyebiliyor. Bu yüzden bizim içinde çok ekonomik bir havuz” dedi.
BEKİR KOCA - OZAN KÖSE
TRABZON
Son Dakika › Güncel › Bilgisayar Oyunu ile Tedavi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?