Bingür Sönmez: Sarıkamış'a 'Kahraman Asker Anıtı' Çok Yakışacak - Son Dakika
Güncel

Bingür Sönmez: Sarıkamış'a 'Kahraman Asker Anıtı' Çok Yakışacak

Bingür Sönmez: Sarıkamış\'a \'Kahraman Asker Anıtı\' Çok Yakışacak

Sarıkamış Harekatı sırasında Rus birliklerini çevirmek isterken ağır kış koşullarına yenik düşerek şehit olan Mehmetçik için Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez öncülüğünde 'Kahraman asker anıtı' yaptırılıyor.

24.02.2016 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sarıkamış Harekatı sırasında Rus birliklerini çevirmek isterken ağır kış koşullarına yenik düşerek şehit olan Mehmetçik için Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez öncülüğünde 'Kahraman asker anıtı' yaptırılıyor. Projenin hayata geçmesi için İçişleri Bakanlığının onayına ihtiyaç duyduklarını açıklayan Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Heykel, Sarıkamış'a çok yakışacak. Öyle sanıldığı gibi sadece donmuş asker değil, 'kahramanlar da var' diyebilmek için bu heykeli çok arzu ettim" dedi.

Enver Paşa komutasındaki Mehmetçik, Rus ordusunu çevirmek isterken ağır kış koşullarına yenik düştü. 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında birliklerimiz bazı tarihçilere göre 90 bin, Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin kayıp verdi. ER- VAK Başkanlarından Necati Bölükbaşı ile birlikte 2003'te başlattığı anma yürüyüşleriyle Prof. Dr. Bingür Sönmez, Sarıkamış şehitlerinin geniş kitleler tarafından anılmasını sağladı. Allahuekber Dağları'nın Cıbıltepe'sine Mehmetçikler anısına 2007 yılında 52 metre yüksekliğinde, 4 ton ağırlığında bayrak direği diktiren Prof.Dr. Sönmez sayesinde, Bayraktepe'de 150 metrekarelik bayrak dalgalanıyor. Allahuekber Dağları üzerinden Sarıkamış'a gittiği 24 Ağustos 2014 günü AK Partili eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen'in silahlı saldırısına uğrayarak yaralanan Prof. Dr. Sönmez, bu nedenle iki yıldan bu yana Sarıkamış'taki etkinliklere katılamıyor ama Sarıkamış Şehitleri için başka kentlerde etkinlikler düzenliyor.

Sarıkamış şehitlerinin sadece karda donmuş asker görüntüleriyle anılmaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bingür Sönmez, şehitler adına 'Kahraman asker' anıtı yaptırmak için harekete geçti. AREL Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Kemal Gözükara'nın sponsorluğu ile 450 bin liraya çıkacak projeyi Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem atölyesinde kızı Mimar- Heykeltraş Pınar Öktem Doğan hayata geçirecek.

İÇİŞLERİ BAKANI ALA'DAN DESTEK İSTEDİ

Proje için gerekli başvuruların yapıldığını, Orman Bakanlığı'ndan görüş alındığı, Kültür Bakanlığı'nın dokuya uygun gördüğü projenin uygulamaya geçmesi için İçişleri Bakanlığı'nın kararına kaldığına işaret eden Prof. Dr. Bingür Sönmez konuya ilişkin şunları söyledi:

"Sarıkamış'ın Milli Park alanına yakın bölgede bulunan Taşlıtepe'ye (Kanlıtepe) 16 metre yüksekliğinde Kahraman Asker anıtı çok yakışacak. Heykelin önemli özelliği Sarıkamış'a koşarak girmeye çalışan güçlü, kuvvetli bir askeri sembolize ediyor. O esnada karşıdan gelen rüzgar ve tipiden yüzünü sakınmaya çalışıyor. Öyle sanıldığı gibi sadece donmuş asker değil, kahramanlar da var diyebilmek için bu heykeli çok arzu ettim. Heykel tamamlandığında Sarıkamış'ın ve Sarıkamış Meydan Muharebesinin sembolü olacak. Kahraman asker anıtının yapımı 6 ay sürecek, yaklaşık 10 ton ağırlığında olacak ve 5 TIR ile Sarıkamış'a nakledilecek. Taşlıtepe'deki montajı 15 gün sürecek. Kahraman asker anıtı projenin tamamlanabilmesi için Valiliğin de yollarla çevre düzenlemesi yapması gerekiyor. Bu nedenle İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın projeye özel desteğini bekliyorum."

TAŞLITEPE, NASIL 'KANLITEPE' OLDU

Heykelin yapılacağı alanın asıl adının Taşlıtepe olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Sarıkamış Meydan Muharebesi sırasında bu dağın Çamurlu Tepe tarafında 29'uncu ve 17'nci Tümen varken Sarıkamış tarafında Ruslar var. Birliklerimiz bu tepeyi aşsalar Sarıkamış'a girecekler. 29 Aralık 1914'te bu tepe 3 kez süngü hücumu ile el değiştiriyor ve bundan sonra tepenin adı 'Kanlıtepe' oluyor.  Şehitlere vefa örneği taşıyan heykel hem böyle bir özelliği olan, hem tüm kenti tepeden seyredilmeyi sağlayan güzel bir konuma sahip olacaktır. Taşlıtepe  adeta doğal heykel kaidesi gibi hazır ve Kahraman asker anıtını bekliyor" diye konuştu.

- Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bingür Sönmez: Sarıkamış'a 'Kahraman Asker Anıtı' Çok Yakışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement