Geçtiğimiz haftanın son günü 85000 seviyesinin üzerinde iki kapanışın ardından Salı günü 86000 üzerinde kapanış gerçekleştiren BIST 100, tatilin ardından haftaya yeni zirvelerle devam ediyor.
Küresel piyasalarda ve emtia piyasalarında gözlemlediğimiz yükseliş ve banka bilançolarının BIST endekslerini de olumlu etkilediğine ve bunun endeksi 85000 seviyelerine kadar taşıdığına şahit olduk. Bunun üzerine ticaret dengesi verisinin beklentilerin altında gelmesi, Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gitmesi ve küresel piyasalardaki "düşük faiz, bol likidite" döneminin devamının geleceğine dair genel görüş, Salı günü endeksin 86000 seviyesinin üstüne çıkması için yeterli oldu.
Son birkaç gündür raporlarımızda bu bölgelerde hareketlerin devamının 86000 noktalarını zirve noktaları olmaktan çıkarıp yeni hareketin orta noktaları haline getirebileceğine dikkat çekmiştik. Bugün gözlemlediğimiz hareket sonrası beklentimiz kısmi olarak gerçekleşti diyebiliriz.
İlk etapta 82000-83500 bölgesinden güç topladığına şahit olduğumuz endeks, daha sonrasında tekrar 84000-86000 bölgesinde güç toplayarak hareketine devam ediyor. Son zamanlarda BIST 100'ün küresel piyasalarda sorunların gözlemlendiği dönemlerde dahi pozitif ayrıştığını gözlemledik. Ancak bu bölgelerde kalınabilmesi ve daha yukarı gidilebilmesi açısından özellikle Avrupa piyasalarında gözlemlediğimiz yükseliş hareketinin de devam etmesi gerekir. Avrupa'da son zamanlarda açıklanan PMI verileri, kırılganlığın devam edeceğine işaret ediyordu, ama bugün Avrupa Merkez Bankası'nın beklentiler dâhilinde faiz indirimine gitmesi, Avrupa piyasalarının seyrini pozitif etkileyecek ve kırılganlığı bir nebze de olsa azaltacaktır. PMI verilerinden sonra ECB'nin faiz kararı Avrupa bölgesindeki büyüme sorununa el atıldığı yönünde pozitif bir algı yaratacaktır.
Biz 90000 seviyelerine kadar az çalkantılı bir yükseliş bekliyoruz. 90000 seviyesine ulaşılması durumunda 87000-91000 bölgesinde endeksin güç toplayarak yeni trendi teyit etmesi gerekir.
BIST 100 endeksini teknik olarak ele aldığımızda da kısa vadenin yanı sıra orta vade de etkili olan yükselen trendin etkili bir şekilde devam ettiğini görmekteyiz. Günlük bazda önemli bir trend onaylayıcısı olan On Balance Volume indikatörünün de halen yukarı yönlü tepkiyi koruduğunu eklemek istiyoruz. Tarihi zirve seviyesi olan 86,800 direncinin yukarı yönlü aşılması, kısa vadede sert alım tepkilerini desteklese de, son iki hafta içerisinde gözlemlediğimiz sert yükseliş ivmesinin hacimsel anlamda daha sığ bir şekilde gerçekleştiğini de belirtmek istiyoruz. Bu bağlamda 90,000 direnç dolaylarına doğru potansiyel yükseliş hareketi gerçekleşmesi sonrası 87,000 destek seviyesine doğru kısmi kâr realizasyonları gözlemlenebilir. Orta vadede ise 95,000 dolayları hedeflemekteyiz.
Son Dakika › Güncel › BIST Yeni Zirveler Arıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?