Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Biz bu yılı 'sulama yılı' olarak ilan ediyoruz. Mevcut biten tesislerden başlamak üzere, yıldırım hızıyla sulama tesislerini yapacağız" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı etkinlikleri kapsamında, ATO Kongre Merkezi'nde "3. Ulusal Sulama Sistemleri"nin açılışını yapan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, konferansların, kurumların kabuğunu kırarak dışarı açılması açısından faydalı olduğunu belirtti.
Eroğlu, konferansın Türkiye'de yapılmasının çok önemli ve Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin göstergesi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin yarı kurak iklimde olduğunu anımsatan Eroğlu, yağışların mevsimlere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, onun için suların barajlar ve göletler yaparak biriktirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Bakan Eroğlu, Türkiye'de baraj yapmanın zaruret olduğunu belirterek, "Barajlara karşı çıkmak Türkiye'de, bir cinnettir" ifadesini kullandı.
- "Hedefimiz 2019 yılına kadar 8,5 milyon hektarı sulamak"
Modern sulama sistemlerinin gerekliliğine vurgu yapan Eroğlu, suyun damlasını dahi ziyan etmeden, ileri teknolojileri kullanmanın önemine dikkati çekti.
Eroğlu, 2019 yılına kadar 8,5 milyon hektarı sulamayı hedeflediklerini, şu ana kadar 6 milyon hektarı sulayabildiklerini anlattı.
Tarım arazilerinin sulanabilmesinin ürün miktarını kat kat artırdığını hatırlatan Eroğlu, "Dolayısıyla Türkiye'de sulama şarttır, modern sulama elzemdir" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, çölleşmenin, erozyonun ve toprakların bozulumunun engellenmesi için modern sulama sistemleri ile arazilerin taşkınlardan korunması gerektiğini anlattı.
"Bin günde bin gölet yapıldı"
İnşa edilen barajlar hakkında da bilgi veren Eroğlu, "bin günde bin gölet yapıldığını" söyledi.
Eroğlu, "Biz bu yılı 'sulama yılı' olarak ilan ediyoruz. Mevcut biten tesislerden başlamak üzere yıldırım hızıyla sulama tesislerini yapacağız ve borularda en kaliteli boru alacağız. Kesinlikle yaptığımız şey dört dörtlük olacak, iyi kontrol edeceğiz. Biz Türkiye olarak teknolojideki en son yenilikleri takip ettik. Bırakın takip etmeyi, onun ötesine geçerek yeni teknolojileri mutlaka devreye sokmamız lazım. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.
GAP projesine devam edildiğini anımsatan Eroğlu, 2019 yılına kadar bütün barajların bitirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?