Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Katar'ı göçmen işçileri işverenlerine bağımlı kılan sponsorluk sistemini yeniden düzenlemeye, cinsiyet eşitsizliğiyle mücadeleye ve ifade özgürlüğünün korunması konusunda reform yapmaya çağırdı.
BM üyesi 84 ülkenin katılımıyla dün Cenevre'de gerçekleştirilen İnsan Hakları Konseyi toplantısında, Katar dosyasını inceleyen üye ülkeler, Körfez ülkesine, inşaat ve ev işlerinde çalışan işçilerin şartları, cinsiyet eşitsizliği ve ifade özgürlüğü konularında reform çağrısı yaptı.
İrlanda'nın Katar hakkında yaptığı yazılı açıklamada "Özellikle FIFA 2022 Dünya Kupası hazırlıkları çerçevesinde, göçmen işçi haklarındaki ihlallere ilişkin çok sayıda rapor var" denildi.
Katar'a yöneltilen eleştirilerin arasında, "Yabancılarla evlenen Katarlı kadınların vatandaşlık haklarını çocuklarına veya kocalarına geçirememesi, sanal alemde ifade özgürlüğü, aile içi şiddeti önleyici yasaların eksikliği" yer aldı. Katarlı yetkililer, etik sınırlar aşılmadığı müddetçe sanal dünyada ifade özgürlüğünün olduğunu savundu.
Katarlı kadınlar, yabancı bir erkekle evlenmeleri halinde kocaları veya doğan çocukları Katar vatandaşlığı elde edemiyor.
Öte yandan yakın müttefiki ABD de, bir önceki Emir'e hakaret ettiği gerekçesiyle suçlu bulunan ve 15 yıl hapse mahkum edilen Şair Muhammed el-Acemi'nin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Katarlı yetkililer el-Acemi'nin davasıyla ilgili uygun prosedürlerin takip edildiği cevabını verdi.
Bununla beraber, BM İnsan Hakları Konseyi Katar temsilcisi Halid bin Casim el-Sani, ülkesine yöneltilen eleştirilere, büyük uluslarası organizasyonlara ev sahiplği yapan ülkelerin "mercek altında" olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Duydukları eleştirilerin kendilerine güven verdiğini aktaran Katarlı temsilci, tavsiyelerin gerçekleştirecekleri reformların yerinde olduğunu ve doğru istikamette gittiklerini gösterdiğini ifade etti.
Üye ülkeler tarafından yapılan çağrıların bağlayıcılığı yok ancak Katarlı yetkililer bu tavsiyeleri dikkate alacaklarını söylüyor. Ülkedeki sponsorluk sisteminin "yakında" değişeceğine ilişkin vaatler yıllardır gündemde ancak son zamanlarda yerel basın ve yetkililer tarafından da sıkça dile getiriliyor.
Katar'a çalışmak için gelen yabancı işçilere, bir Katar vatandaşı veya şirketinin "kefil" olması gerekiyor. Kefalet veya sponsor olarak adlandırılan bu sistemde işçiler, sponsorluklarının iptal edilmesi halinde iş değiştiremeden sınırdışı ediliyor. İşçilerin, araç alma, ev kiralama, ülke dışına çıkma gibi birçok işlemde sponsorlarından izin almaları gerekiyor.
Uluslararası raportörler ve aktivistler, inşaat işçilerinin izbe yerlerde yaşayıp, zayıf işgüvenliği altında çalıştıklarını sıkça dile getiriyor.
Uluslararası Af Örgütü, geçen haftalarda çok sayıda ev işçisinin işverenlerinin fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldığını öne süren bir rapor yayınlamıştı. - Doha
Son Dakika › Güncel › BM'den Katar'a Reform Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?