Bodrum - 2Dünya Koylar Günü Bodrum´Da Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Bodrum - 2Dünya Koylar Günü Bodrum´Da Kutlandı

Bodrum - 2Dünya Koylar Günü Bodrum´Da Kutlandı

İnadına Kisebükü, İnadına Mavi Yol

08.06.2010 19:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İNADINA KİSEBÜKÜ, İNADINA MAVİ YOL

MAVİ yolculuğun vazgeçilmez duraklarından Gökova'nın cennet koylarından olan ve 450 yataklı lüks turistik tesis yapılmak istenen Kisebükü değişik bir eylem ve kutlamaya sahne oldu. Tesis yapımına tepki gösteren çevreciler, teknelerle Kisebükü'ne girerek hem durumu protesto etti hem de Dünya Koylar Günü'nü kutladı. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin Eş Başkanı turizmci Galip Gür, ''Turistik tesislere değil, yapılacak yere karşıyız' dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Mazı köyü sınırları içerisinde kalan ve Gökova'nın mavi yolculuktaki ilk başlangıç noktalarından olan Kisebükü koyunda, BBK Turizm ve Yat İşletmeciliği A.Ş. tarafından 130 dönüm arazi üzerine yapılmak istenen 450 yataklı süper lüks turistik tesisi önlemek amacıyla eylem düzenlendi. 33 ülkeden üyesi bulunan Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin bir ay önce Vietnam'da yaptığı genel kurul toplantısında aldığı karar ile bundan böyle her yıl 8 Haziran'ın Dünya Koylar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede eylem ve kutlama birleştirildi. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Denizciler Derneği ve Mavi Yol Girişimi tarafından, koydaki yağmaya dikkat çekmek için düzenlenen ''İnadına mavi yol inadına Kisebükü. Kisebükü'nü Kurtaralım Geleceğe Taşıyalım' eylemine 80 teknede yaklaşık iki bin kişi katıldı. 33 ülkenin temsilcisi de mesaj göndererek destek verdi.

SÖZLERİ DEĞİŞTİRİLEN TÜRKÜ

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği Eş Başkanı Galip Gür, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, sanatçılardan Akrep Nalan ve Feraye'nin de destek verdiği eylemde, Bodrum limanından ayrılan 80 tekne Kisebükü'ne gitti. ''İnadına Kisebükü, İnadına Mavi Yol' sloganları atan ve ellerinde pankartlarla 14 millik yol boyunca ''Çökertme, Kerimoğlu ve Tosun Mehmet'im' türküleri eşliğinde zeybek oynayan çevrecilere hem kendi teknelerindeki hem de günübirlik tura çıkan yerli ve yabancı turistler ile Mazı köylüleri destek verdi. Tekneler Kisebükü'ne ulaştığında, bazı turistlerin destek eylemini üstsüz yapmayı tercih ettiği, cip safarilerle tura çıkan turistlerin alkışlarla eyleme katıldığı görüldü. Çevreciler, ''Manda yuva yapmış söğüt dalına' türküsünü Kisebükü için değiştirdikleri, ''Yatırımcı otel yapmış SİT alanına, koylarımı kimler kapmış gördün mü? Amanında amanın yandım, bedava mı sandın tahsisle aldım. Yatırımcı golf sahası yapmış tarım alanına, sopasını kimler kapmış gördün mü? Amanın amanın da yandım, bedava mı sandın oy verdimde aldım' sözleriyle söyledi.

KİSEBÜKÜ BAKİR HALİYLE DAHA DEĞERLİ

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, mavi yolculuğun 1960'dan bu yana bölge için bir marka haline geldiğini söyledi. Ünlü koylara yapılacak tesislerin mavi yolculuğu bitireceğini ifade eden Demiröz, ''Gökova'daki onlarca koyu, doğa ve tarihi güzelliği rant uğruna koruyamadık. Her sahip çıkışımızda bürokrasi de rant yanında yer aldı. Turizmde yatak açığımız mı varki cennet koylara yeni oteler yapıyoruz? Elimizdeki otelleri dolduramadık ki yeni tesislere ihtiyacımız olsun. Kisebükü bakir olarak daha değerli' dedi.

Çevreciler adına açıklaması yapan Tunç Kurtoğlu da, Kisebükü'nün kültürel ve tarihi zenginliklere sahip bir yerleşim yeri olduğunu, hatta ''anıt ağaç' olarak tescil edilmiş çok sayıda ağacı bulunduğunu söyledi. Dolayısıyla hem arkeolojik hem de doğal SİT olan Kisebükü'nde yapılaşmaya gidilmek istendiğini kaydeden Kurtoğlu, ''Oysa bu koy, Mavi Yolcular, yerli ve yabancı özel tekne sahipleri, cip safariciler, motokroscular, trekkingciler gibi alternatif turizmciler tarafından kullanılan bir koydur. Bizler bastığımız toprağı, yüzdüğümüz denizi, kullandığımız doğayı hunharca tüketmeden turizme devam etmek istiyoruz. İnsanoğlu istediği her yere muhteşem bir yapı kondurabilir, ama tüm yatırımcılar bir araya gelseler bir Kisebükü daha yaratamazlar' dedi.

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin eş başkanı turizmci Galip Gür de, turizmcilerin Ege ve Akdeniz'in cennet koyları için ''Sizin ne kadar güzel otelleriniz var' demediklerini, ''Ne kadar güzel koylarınız, deniziniz var' dediklerini söyledi. Gökova'daki cennet koyların güzelliğiyle ile oynanmasını istediklerini ifade eden Gür, ''Koylara uzanan elleri her türlü eylem ve yasal yol ile engelleyeceğiz. Rant uğruna koyların genetiği ve geleceği ile oynuyorlar. Turistik tesislere değil yapılacak yere karşıyız' dedi.

Eylem sırasında Akrep Nalan ile Feraye de mini bir konser verdi. Akrep Nalan, ''40 yıldır Bodrum'dayım. Bodrum'u beton yığınına çevirdiler, tarihi kentin değerleri birbir yok oluyor. Ne uğruna, para uğruna. Şimdi sıra Mazı koylarına geldi' dedi. Feraye de Kisebükü için ulusal düzeyde eylem yapılması gerektiğini belirterek, ''Bu dönemde memleketi parsellediler, parsellediler sattılar ama Kisebükünü ve koyları sattırmayacağız' dedi.

KÖYLÜLERDEN KARŞI EYLEM

Bu arada, Kisebükü'nde otelin yapılacağı sahilde de 10 köylü karşıt eylem yaptı. Ellerinde ''Bodrum rüyası gerçek oluyor, destek otele', ''Karanlık zihniyete hayır, otele destek', ''Unutmayın bu proje size de yararlı olacak', ''Otele evet, aydınlık istiyoruz' pankartları taşıyan köylülere, denizdeki çevreciler ''İnadına Kisebükü inadına doğa', ''Sizi kandırıyorlar oyuna gelmeyin' sloganları atarak cevap verdi.

Yaklaşık 6 saat süren eylemin ardından çevreciler yeniden Bodrum limanına döndü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum - 2Dünya Koylar Günü Bodrum´Da Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement