İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Dünya Kur'an-ı Kerim okuma yarışmasında birinci olan Yaşar Cuhadar, Kur'an-ı Kerim okudu. Etkinlikte Hz. Muhammed'i anlatan 'İnsan Onuru Sinevizyonu' izlettirildi, ilahiler okundu.
Başbakan yardımcısı Bozdağ yaptığı konuşmasında, "Hz. Muhammed Efendimizin dünyamızı şereflendirişinin bin 442 yılı münasebetiyle düzenlenen Kutlu Doğum Haftası'nın etkinliklerine bu senede bizleri eriştirdiği için Allah'a binlerce defa hamdolsun. Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın belirlediği bir konu çerçevesinde kutlanan Kutlu Doğum Haftası bu senede 'Hz. Peygamber ve insan onuru' temasıyla gündemimizdedir. O Allah'ın resuldür. Aynı zamandan Allah'ın habibidir. O, Allah'tan aldığı emirleri insanlara tebliğ ile vazifelendirilmiştir. Vazifesini de layıkıyla yapmıştır. Kur'an da insana verilen değere dair onlarca ayeti bulabilirsiniz. Birinci ayetten sonuncu ayete kadar bakarsanız bu insanın dünya ve ahiret saadeti tesise dönük kurallar içerdiğini ve tamamının insanın dünya ve ahiret hayatını daha onurlu yaşaması için ortaya konan ilkelerden ibaret olduğunu görürsünüz. Maalesef Müslümanlar olarak bizler Kur'an'ın ve peygamber efendimizin ortaya koyduğu insana dair değerler ve insanın mutluluğuna dair ilkelerden önemli bir kısmından yeteri kadar doğru kaynaklardan, doğru bir biçimde bilgi sahibi olamadığımız ve bunların gereklerine gerektiği gibi riayet edemediğimiz için bugün dünyanın pek çok yerinde sıkıtılar var. İnsan onuru her yerde neredeyse ayaklar altında. Onun için insana sahip çıkmak için, insan onuruna sahip çıkmak için bizim peygamber efendimizin insanı yücelten mücadelesini hepimizin yakından bilmesine ihtiyacımız vardır" dedi.
"EN BÜYÜK İNSAN ONURU KONUSUNDA MÜCADELEYİ VEREN ALLAH'IN RESULDÜR"
"En büyük insan onuru konusunda mücadeleyi veren Allah'ın resuldür" diyen Bozdağ, Hz. Muhammed'in peygamber olmadan önce Mekke'de zulüm yapan insanlara karşı, insanı korumak için 'Hılful Fudul' isimli derneğe üye olduğunu söyledi. Bozdağ konuşmasını şöyle sürdürdü: İşte insan onurunu korumak, insana sahip çıkmak böyle olur. "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" diyenler etrafta kötülük, yanlışlık, çirkinlik diz boyuyken gözünü, kulağını kapatanlar, diline kilit vuranlar, bu onuru koruyamazlar. Ama böylesi bir yapı içinde yer alıp mazlumun hakkını elde etme konusunda mücadele eden bir anlayışla hareket edenler dünyanın her yerine elini uzatırlar. Suriye'de bir şey varsa orada eli olur. Irak'ta bir şey varsa eli olur. Başka yerde gözyaşı, kan, zulüm haksızlık varsa onların dinmesi için duası, sözü veya yardımı olur."
"HİÇBİRİMİZİN ANNEMİZİ, BABAMIZI, DOĞACAĞIMIZ MEMLEKETİ, AKLIMIZI, RENGİMİZİ, DİLİMİZİ SEÇME HAKKI YOK"
Hz. Muhammed'in ve Allah'ın sözünün ortada olduğunu söyleyen Bozdağ, "Bu sözler bu kadar açık ve netken bir Müslüman ırkçılık yapabilir mi? Benim anam şudur, benim babam budur, ben burada doğdum, ben senden üstünüm lafını sarf edebilir mi? Ama bugün maalesef Müslümanlar arasında ırkçılık davasından ölmeye gidenler, öldürenler, teröre karışanlar, terörle dünyayı, insanların başını karartanlar var. Allah buna izin vermiyor. Cenab-ı Allah bunu men ediyor. Hiçbirimizin annemizi, babamızı, cinsiyetimizi, doğacağımız memleketi, aklımızı, rengimizi, dilimizi seçme hakkı yok. Bu tamamiyle Allah'ın takdiriyle olan bir konu. Ama buna rağmen insanlar arasında bakıyorsunuz ırkçılık yapan, kafatası ölçen, kendi sadece etnik yapısı nedeniyle başkalarından üstün olduğunu iddia eden başkalarını da etnik yapısı farklı diye aşağılayan yapılara sahip olan maalesef insanlarımız var. Onun için peygamberi anlamak ve peygamber efendimizin mücadelesini hep beraber insan onurunu yüceltme konusundaki mücadelesini birlikte bir kez daha döne döne okumak ve hayatımıza tatbik etmek zorundayız. İnsanlık tarihinde en büyük insanlık onurunu yüceltme mücadelesini veren Allah'ın resulüdür.
"Kız çocuklarını diri diri toprağa gömen bir toplumdan Dicle kenarında bir koyunu kurt kapsa 'Onun hesabını Allah gelir Ömer'den sorar' diyen bir ruh inceliğine, bir hak ve hukuk anlayışına insanları getirip taşıyan bir mücadele büyük bir mücadeledir. Hükümetimiz, insanlarımızın Kur'an-ı ve peygamber efendimizi doğru anlaması ve doğru öğrenmesi için ortaöğretim kurumlarına Kur'an-ı Kerim dersini ve Siyer dersini seçmeli ders olarak koydu. Amaç buradaki doğru bilgileri, doğru ağızdan, doğru bir şekilde elde edebilmek öğrenebilmektir. Ben inanıyorum ki doğruyu öğrenenler, doğru bilgilere sahip olanlar İslam ve insan hakları, İslam ve insan onuru dendiği zaman her zaman İslam'ın yeryüzündeki en büyük değeri insana verdiğini, insan onurunu korumak için her türlü tedbiri aldığını ve insanı yücelttiğini görecek ve bir kez daha bunun aksini ifade edenler karşısında bunların gerçekliğini onlara gösterme fırsatı bulacaktır diyorum" diye konuştu.
Öte yandan düzenlenen etkinliğe İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, ilçe müftüleri ve binlerce vatandaş katıldı.
Son Dakika › Güncel › Bozdağ Kutlu Doğum Haftası Etkinliğine Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.