Bu Belediye Binası Elektriğini Güneşten Karşılıyor - Son Dakika
Güncel

Bu Belediye Binası Elektriğini Güneşten Karşılıyor

Bu Belediye Binası Elektriğini Güneşten Karşılıyor

Gürsu Belediyesi, tüm elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılandığı bir sistem kurdu.

02.04.2013 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürsu Belediyesi, tüm elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılandığı bir sistem kurdu. Türkiye'nin bir hayalini daha gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, "Başta projemizi anlattığımızda herkes, 'Hayal kuruyorsunuz' diye bize güldü. Hibe programı çerçevesinde hayata geçirdiğimiz proje şimdi Türkiye'ye örnek oldu" dedi.

Yenilenebilir enerjide devrim niteliğindeki bir yenilik Bursa'ya hayata geçirildi. Güneş enerjisinden üretilen elektriğin şebekeye verildiği en kapsamlı sistem Gürsu'da kuruldu. Tek kuruş ödemeden aldıkları hibe ile projeyi hayata geçiren Gürsu Belediyesi, binalarındaki tüm elektrik ihtiyacını, güneş ışınlarından karşılar hale geldi. Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını tarihe gömecek olan projenin sorunsuz çalışması, herkesi heyecanlandırdı. Alternatif enerji hususunda bir ilke imza atan Gürsu Belediyesi'nin Başkanı Orhan Özcü, emsal projesiyle alakalı konuştu.

"BAŞTA HERKES, 'HAYAL KURUYORSUNUZ' DEDİ'

Projeyi dillendirdiğinde herkesin, 'Hayal kuruyorsunuz' dediğini anlatan Başkan Özcü, "Ama şu bir gerçek ki biz geleceği gördük. Bakış açımız da bunu gerektiriyor çünkü biz bu ülkeyi ve vatandaşlarımızı seviyoruz. Onların hayatlarını kolaylaştıracak projelere de imza atmamız gerekiyor. Bu anlamda Gürsu Belediyesi olarak, güneşten elektrik üretimini gerçekleştirecek bir yatırıma girdik ve bunu başardık. Burada 300'e yakın personelimizle Gürsu halkına hizmet veriyoruz. Belediye binasında, saatte 100 kilovata yakın bir enerjiye ihtiyacımız var. Ona göre bir sistem kurduk. 400 tane güneş paneli var. Saatte 100 kilovata yakın elektrik üreterek hem belediyenin ihtiyacını karşılamış olduk hem de farkındalık oluşturduk. Yenilenebilir enerji hususunda yapılan bir çalışmanın neticesinin olduğunu, Gürsu, Bursa ülke insanımıza da göstermiş olduk" dedi.

"ÖRNEK OLMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ"

Enerjide dışa bağımlılıktan dert yanan Türkiye'nin, bu konuya çok daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulayan Başkan Özcü, "Buradaki süreç de çok önemli. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu sürecin hızlandırmasını istiyor. Bakanlık ise Türkiye'deki ilk ve tek örnek biz olduğumuz için yeni yönetmeliği bize göre değiştirdi. Biz buna da ışık tutmuş olduk. Biz burada ürettiğimiz elektriği UEDAŞ'a veriyoruz. Ay sonunda kullandığımız elektrik miktarı hesaplanıyor. Ürettiğimiz ve kullandığımız elektrik miktarları karşılaştırılıyor. Arttıysa paramızı alıyor eksik ise farkını ödüyoruz. Enerji Bakanlığının düşündüğü modeli biz Gürsu'da geliştirmiş olduk. Bu konuda Türkiye'de ilk, tek ve örnek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

"PROJE MALİYETİ HİBE İLE KARŞILANDI"

Bunun gurur verici olduğunu anlatan Başkan Özcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplam enerji yatırımı olan 600 bin lirayı biz hibe desteğiyle aldık. Şu anki mevsim şartlarında güneş biraz daha fazla olmaya başladığında elektrik üretimimiz daha artacak. Sistemi kuralı 2 ay oldu ama önümüzdeki günlerde artıya geçeceğiz. Biz bu yatırım için öz kaynaklarımızın çok az bir bölümünü kullandık. Şehir merkezine güneş enerjisi evi de kurduk. Orada insanların günlük tüketimde bu güneş enerjisinden üretilen elektriği nasıl kullanabileceğini gösteriyoruz" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bu Belediye Binası Elektriğini Güneşten Karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement