Bu Köpekler Hayat Kurtaracak! - Son Dakika
Güncel

Bu Köpekler Hayat Kurtaracak!

Bu Köpekler Hayat Kurtaracak!

Afet bölgesi Türkiye'de ilk sınavlarını başarıyla tamamlayan canlı insan arama köpekleri büyük ilgi topladı.

18.04.2012 19:10  Güncelleme: 19:45

Samsun'da 'Canlı İnsan Arama Köpeği ve İdarecisi Temel Eğitim Kurs Programı'nın ilk etabını tamamlayan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Birimi'ne ait 5 köpek, ilk sınavı başarıyla tamamladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar (KOM) Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Şube Müdürlüğü organizesinde köpek eğitmenleri tarafından toplam 24 hafta süren Canlı İnsan Arama Köpeği ve İdarecisi Temel Eğitim Kurs Programı'nın 11 haftalık bölümünü tamamlayan Samsun Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'ne ait 3 Belçika çoban köpeği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Birimi'ne ait Alman çobanı ve labrador cinsi 2 köpek, Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil ve diğer davetlilerin katılımıyla yapılan programda gösteri yaptı.

Köpeklerle birlikte idarecilerinin de eğitime tabi tutulduğu program kapsamında ileri itaat, petlanton sahası ve enkaz altında canlı arama gösterisi yapan köpekler büyük beğeni toplarken, ilk sınavlarını da başarıyla vermiş oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Şube Müdürlüğü eğitmenleri tarafından verilen 24 haftalık kursun ardından köpekler ve idarecileri diplomalarını alacak.

Köpekleri ve idarecilerini çok başarılı bulduğunu belirten Vali Hüseyin Aksoy, "Eğitimleri yaklaşık 6 ay sürecek olan bu çalışmanın yarısındayız. Türkiye bir afet bölgesi, bu konuda bütün kurum ve kuruluşlarımızın hazırlıklı olması gerek. Özellikle afet anında ilk çalışmayı yapacak olan arama kurtarma ekiplerinin hazır olması gerekiyor. Bu kapsamda İl Acil Afet Müdürlüğü'nün hazır hale gelmesi için köpeklerin eğitim çalışmasını başlattık. Köpeklerin performansları gayet güzel. Eğitimlerinin yarısında olmalarına rağmen başarılı bir performans ortaya koldular. Eğitmenlerini kutluyorum" dedi.

Eğitim süreci hakkında bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Şube Müdürü Oğuz Aydın, "11 farklı branşta hizmet köpeği eğitimi veriyoruz. Köpek ve idarecisini birlikte eğitiyoruz. Samsun Valiliği'nin talebi üzerine böyle bir eğitime başladık. 3. ayında idareci ve köpeklerin birbirleri ile tanışması, temel itaat, ileri itaat, insan kokusunu tanıma, yönlendirme gibi farklı eğitimleri verdik. 10 günlük bir alan eğitimi gerçekleştirdik. Eğitimin ilk ayağını bu şekilde sonlandırdık. Köpeklerimizin seviyesi şu aşamada çok iyi. 3. ay olmasına rağmen bir enkazda canlı insanını yerini tespit edip bize gösterebiliyorlar. Bundan sonraki 3 aylık süreçte Van ve İstanbul'da alan çalışmaları yapılacak" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bu Köpekler Hayat Kurtaracak! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement