Bu Vaşaktan Saat Başı Mesaj Alıyorlar - Son Dakika
Güncel

Bu Vaşaktan Saat Başı Mesaj Alıyorlar

Bu Vaşaktan Saat Başı Mesaj Alıyorlar

Türkiye'de ilk kez verici takılarak takip edilen ve nesli tükenmekte olan Kafkas vaşağının kullandığı alanlar ve gitti güzergahlar verici sayesinde takip ediliyor "Işık" adı verilen vaşak, orman blokunun hepsini dolaşarak, 20 günde toplam 162 kilometre yol kat etti KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: "Verici takılan vaşak günde ortalama 8 kilometre yürüyor.

26.06.2014 11:15

HÜSEYİN DEMİRCİ - KuzeyDoğa Derneği tarafından, Türkiye'de ilk kez verici takılan ve nesli tükenmekte olan vaşak, orman bloku içerisinde 20 günde 162 kilometre kat etti. Vaşaktan, her saat verici sayesinde mesaj alınıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında KuzeyDoğa Derneği'nce 5 Haziran'da yakalanan bir vaşağa verici takıldı.

GSM/GPS vericileriyle takip edilen ve genelde orman bloku içerisinde hareket eden vaşak, GPS noktalarını her saat vericiyle gitti yolu bildiriyor.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yaptıkları protokol kapsamında, ABD Utah Üniversitesi ile Doğu Anadolu Yaban Hayatı Araştırma ve Koruma Projesi'ni yürüttüklerini söyledi.

Verici taktıkları vaşağı bir yıl boyunca takip edeceklerini belirten Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Verici takılan vaşak günde ortalama 8 kilometre yürüyor. Vaşağın yürümesi saat başı GPS aracılığıyla cep telefonuna mesaj yoluyla bildiriliyor. Vaşak 5 Haziran'dan bu yana toplam 162 kilometre yol yürüyerek, 92 kilometre kare alanda dolaştı. Sarıkamış ormanlık bölgesinin dışına çıkmadı. Vaşaklar özellikle karacalarla besleniyorlar. Bunun için de Sarıkamış ormanlarında karaca az olduğundan dolayı fazla gezmek zorunda kalıyorlar. Genelde tavşan gibi kemirgenlerle besleniyor."

Yaklaşık dört yıldır bölgede yoğun olarak çalışmalar yaptıklarını anlatan Şekercioğlu, Zagreb Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Josip Kusak ve KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban ile yaptıkları kapanla soyu tehlikede olan Kafkas vaşağını (Lynx lynx dinniki) yakalayarak, Türkiye'de ilk kez bir vaşağa verici taktıklarını ifade etti.

Şekercioğlu, şöyle devam etti:

"Foto kapan projesi ile bölgede en az 5 erişkin vaşak olduğunu düşünüyoruz. Bu da beneklerinin farklı olmasından bireyleri tanımlayarak, vardığımız bir sonuç. Bu vericiyle takip sonucunda da Türkiye'de ilk kez vaşakların ne kadar büyük bir alana ihtiyaç duyduğu, hangi tip habitatları kullandığı ve nasıl daha iyi korunabilecekleri hakkında çok önemli bilgilere ulaşacağız."

Erzurum Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer de "Bu vaşağa verici takılarak izlenmesi bilimsel çalışmalar açısından çok önemli. Nesli tükenmekte olan bir vaşak türü. İnşallah bu çalışmalarımızla yaşamlarını idame ettireceğiz" diye konuştu.

Söz konusu vaşakların neslinin tehlikede olduğunu vurgulayan Kılınçer, "Buradan çağrımız, avcılarımız kaçak avcılıkla uğraşmasınlar, nesli tehlike altında olan türler son derece önemli. Hem ekonomi açısından hem tabiatın korunması açısından çok önemlidir" dedi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bu Vaşaktan Saat Başı Mesaj Alıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement