Buğday Üreticisi Zor Durumda - Son Dakika
Güncel

Buğday Üreticisi Zor Durumda

Buğday Üreticisi Zor Durumda

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, buğdayda ortaya çıkan hastalık için pasa ilacının dışında hiçbir ilacın kullanılmaması gerektiğini söyledi.

11.04.2016 15:54

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, buğdayda ortaya çıkan hastalık için pasa ilacının dışında hiçbir ilacın kullanılmaması gerektiğini söyledi. Yorulmaz, üreticilere kesinlikle böcek ve sinek ilacı kullanılmamaları yönünde uyarılarda bulundu.

Edirne üreticisi daha önce arpada görülen bir hastalığın buğdayda da ortaya çıkması nedeniyle zor günler yaşıyor. Hastalığın çaresi için incelemelerin ardından çalışma yapılacağı belirtilirken, üretici pas ilacı atarak, 'Arpa Cücelik Hastalığı' olduğu tahmin edilen hastalığın yayılmasını önlemeye çalışıyor.

Edirne Ziraat Odası, hızla yayılan hastalık nedeniyle tarladan aldığı numuneyi İzmir Ege Üniversitesi'ne gönderdi. Yapılan araştırmaların ardından laboratuvar sonuçlarının açıklanacağını kaydeden Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, üreticilerin acilen pas ilacı kullanılması gerektiğini söyledi.

"UZMAN OLMAYAN KİŞİLERE İNANMAYIN"

Buğdayda bulunan hastalıkla ilgili olarak şu an piyasada bilgi kirliliği olduğunu dile getiren EZO Başkanı Yorulmaz, "Üreticilerin kesinlikle konuya hakim olmayan kişilere inanmamaları gerekiyor. Şu an bu hastalık için tek yapılması gereken acilen pas ilacının atılmasıdır. Bu hasatlığı bir nebze olsun durdurmak için pas ilaçları kullanılması şart" dedi.

"PAS İLACININ DIŞINDA KESİNLİKLE BÖCEK VE SİNEK İLACI ATMAYIN"

Üreticinin kesinlikle böcek ilacı kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Yorulmaz, "'Arpa Cücelik Hastalığı' olarak tahmin ediliyor uzman kişiler tarafından. Ama kesin sonuç çıkmadığından size vurgulayamıyorum. Kesin sonuçlar çıkınca ayrıca bilgi vereceğim. Pas ilacı atarken kesinlikle böcek ve sinek ilacının kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Süne tedavisinde kullanılan yumurtayı bozan, arıcıklar dediğimiz sinekleri öldürmüş oluruz. Eğer böcek ilacı atılırsa 4-5 yıl süneden kurtulamayız. Doğanın dengesini bozarız, sünede bu sefer patlama yaşanır. İlacın bir an önce kullanılmasını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"HASTALIĞIN YAYILMAMASI İÇİN MUHAKKAK PAS İLACI KULLANIN"

Öte yandan yetkili kişilerin, Tarım İl Müdürlüğü ve Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Entitüsü'nün konuyu aydınlatmak adına açıklama yapmasını beklediklerini kaydeden Yorulmaz, "Bu yıl muhakkak herkesin buğdaylarda pas ilacını kullanmasını bekliyoruz. Kullanılmadığı takdirde hasatlık hızla yayılıyor. Bu yıl verim açısından rekor bir yıldı. Trakya'da korkunç buğday popülasyonu vardı. Ama bu hastalıkla karşılaşıldı. Ben 58 yaşındayım, böyle bir hastalık görmedim ve görülmemiştir. Ben bunu yaşadım, tabi bilim adamların söylediği kök hastalıklarının yağışlarla geldiği yönünde oldu. Gece ve gündüz sıcaklığının çok farklı olmasından dolayı görüldüğü söyleniyor. Tabi bu bilim adamlarının bize söyledikleridir. Biz bunu bu yıl yaşadık. İnşallah gelecek yıl ne yapılacağı konusunda laboratuvar sonuçları neticesinde çiftçiye ne yapılması gerektiğini belirteceğiz. Hastalıklı buğday, sağlıklı buğdaya göre 10-15 santim alçak ve sarı renkte alanlar oluşturuyor. Bizim burada amacımız, hastalığın buğday bitkisinde bayrak yaprağına etki yapmamasıdır. Biz atacağımız pas ilaçlarıyla bayrak yaprağını kurtarmaya bakacağız, çünkü bayrak yaprağı, verimin yüzde 50'sine tekabül eder. Bu hasatlığın ilacı yok. İlk defa görüldüğü için maalesef herhangi bir ilacı yok. Ama çalışmaların sonunda ilaç firmalarına, kurum ve kuruluşlara isteklerimizi arzularımızı söyledik" dedi.

Bölgede hayvancılıkta önemli olan arpanın yüzde 90'ının 'Arpa Cücelik Hastalığı' nedeniyle çok kötü durumda olduğunu sözlerine ekledi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Buğday Üreticisi Zor Durumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement