Burkina Faso'daki Askeri Darbe - Son Dakika
Son Dakika Logo

Burkina Faso'daki Askeri Darbe

22.09.2015 17:25

Burkina Faso'da yönetime el koyan darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) Başkanı General Gilbert Diendere, ordunun "silahları bırakın çağrısına" uymayacaklarını belirtti.

Burkina Faso'da yönetime el koyan darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) Başkanı General  Gilbert Diendere, ordunun "silahları bırakın çağrısına" uymayacaklarını belirtti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Diendere, düzenlediği basın toplantısında, Nijerya'nın başkenti Abuja'da bugün bir araya gelen Afrika Birliği'nin toplantısından çıkacak uzlaşı kararını beklediklerini vurgulayarak, "Abuja'daki uzlaşmalar devam ediyor. Yönetimi geri vermeden önce sonuçları bekliyoruz. Adamlarım gerekirse kendilerini savunmaya hazır" ifadesini kullandı.

Burkina Faso ordusu, dün akşam darbecilere silah bırakmaları çağrısında bulunmuş ve çağrının ardından orduya bağlı birlikler darbeci askerlerin yer aldığı başkent Ouagadougou'ya girmişti. Darbecilere yerel saatle saat 10.00'a kadar silahlarını bırakarak, başkentte bulunan Sangole Lamazana Askeri Kampı'na geçiş için süre tanıyan ordu birliklerinin şehirdeki bekleyişi ise sürüyor.

Afrika Birliği tarafından krize çözüm bulmak amacıyla bugün düzenlenen toplantıda, "Devlet Başkanı Michel Kafando'ya yönetimin iade edilmesi, darbecilerin affedilmesi ve halk ayaklanması sonucu görevi bırakan eski Devlet Başkanı Blaise Compaore taraftarlarının ve yakınlarının gelecek seçimlere girebilmesine imkan tanınması" gibi maddeler ele alınıyor.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu açıklamıştı. Geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 10 kişi ölmüş, 113 kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burkina Faso'daki Askeri Darbe - Son Dakika


Advertisement