Burkina Faso'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Burkina Faso'daki Gelişmeler

Burkina Faso\'daki Gelişmeler

Mali, Fildişi Sahili ve Gine hükümetleri ile silahlı gruplar arasında ara buluculuk görevini üstlenen Burkina Faso Devlet Başkanı Compaore kendi halkını ikna etmekte zorlandı.

31.10.2014 13:30

Burkina Faso'da darbeyle 1987 yılında iktidara gelen Blaise Compaore, Mali ve Fildişi Sahili'nde yaptığı ara buluculuklar sayesinde bölgede itibara sahip olsa da tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarısı konusunda kendi halkını ikna etmekte başarı sağlayamadı.

Compaore, Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplarla Mali hükümeti arasındaki anlaşmazlıkların, Fildişi Sahili'nde 2002-2010'da siyasi ve askeri kriz ile 2009'de Gine'deki krizin çözümü için ara buluculuk yaptı.

Ancak görev süresini uzatma girişimleri nedeniyle ülkesinde itibarı sarsıldı.

Günlerdir devam eden gösterilerden sonra Compaore  görev süresinin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını geri çekmek zorunda kaldı ve hükümet feshedildi.

Burkina Faso başkenti Uagadugu'da 3 Şubat 1951'de dünyaya gelen Compaore'nin eğitim hayatı 1973 yılında Kamerun'daki bir askeri okulda başladı. 4 Ağustos 1983'da komandoları ve silah arkadaşı Thomas Sankara ile Uagadugu'da İhtilal Ulusal Konseyi'ni (CNR) kuran Compaore, 15 Ekim 1987'de düzenlediği darbe ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na kadar uzanan ayaklanma sırasında ölen Thomas Sankara'yı "devrim ruhuna ihanet etmekle" suçlamıştı.

Burkina Faso'da ihtilali başlatanlar arasında yer alan Compaore, 15 Ekim 1987'de Devlet Başkanı olarak göreve başladı ve 1991'de yeni bir anayasa için komisyon oluşturdu. 2 Haziran 1991'de yürürlüğe giren anayasayla devlet başkanının üst üste sadece iki kez aday olabilmesi koşuluyla görev süresi 7 yıl olarak belirlendi.

Thomas Sankara ile meşhur gazeteci Norbert Zongo'nun öldürülmesiyle ilgili olayda, devlet başkanının parmağı olduğu iddiaları ülke çapında protestolara yol açtı. Baskılara dayanamayan Compaore, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayarak devlet başkanın sürekli aday olabilmesinin önünü açmak amacıyla anayasada tekrar değişikliğe gitti.

Burkina Faso Anayasasıyla devlet başkanının görev süresi 5 yıla indirildi ve 37'nci maddeye "devlet başkanının görev süresi bir kez yenilenebilir" ifadesi koyuldu. Ancak değişikliğin bu tarihten itibaren yapılacağına, dolayısıyla önceki başkanlıkların göz önüne alınmayacağına karar vererek 2005 ve 2010'da devlet başkanı seçildi.

İktidardaki Demokrasi ve İlerleme Kongresi'nin kurucusu olan ve selefi Thomas Sankara'nın öldürüldüğü 1987'deki darbeyle iktidarı ele geçiren Compaore'nin, 1998, 2005 ve 2010'da da yeniden seçilmesi muhalefet tarafından boykot edilmişti. - Tunus

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burkina Faso'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement