Ordu'da yaşayan 58 yaşındaki Feridun Savaşkan Kaymakam ve Vali olabilmek için 33 yıl önce üniversiteden mezun oldu. Bir yıl memurluk yaptıktan sonra istifa edip, köyünde çiçek yetiştiriciliğine başladı. Üniversite diplomasını da çiçek serasına asan Feridun Savaşkan, ''Babam Vali olmamı istemişti. Ancak ben hayallerimin peşine düştüm, farklı bir düşünceyi ortaya çıkarmak istedim.'' dedi.
Ordu'nun merkeze bağlı Sağırlı Köyü'nde 6 dönüm arazi üzerine kurduğu 12 serada çiçek yetiştiriciliği yapan evli ve 1 çocuk babası Feridun Savaşkan, 33 yıl önce ismi Marmara Üniversitesi olarak değiştirilen İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Kaymakam ve Vali olma idealiyle fakülteyi tamamladıktan sonra Van Valiliği'nde devlet memuru olarak çalışmaya başlayan Feridun Savaşkan bürokrasiye kızarak eşi Emine (51) kızı Efsun Savaşkan (22) ile köyüne geri dönerek onları da ikna edip çiçek yetiştirmeye karar verdi.
YILDA 500 BİN ADET ÇİÇEK YETİŞTİRİYOR
Ordu Valiliği ve bir işadamının destekleriyle 15 yıl önce bir serada çiçek üretimine başlayan Savaşkan aradan geçen zaman içinde üretim kapasitesini 6 dönüme çıkardı. 12 serada yılın 12 ayı çiçek üretimi gerçekleştiren Savaşkan yılda yaklaşık 500 bin adet çiçek üretimi gerçekleştirdiğini, bu rakamı 1 milyona kadar da çıkarabilecek seraya sahip olduğunu söyledi.
BABASI VALİ OLMASINI İSTEDİ AMA
Feridun Savaşkan, ''Rahmetli babamın arzusu vali olabilmemdi. Fakat bürokraside şansımız maalesef gerçekleşmedi. İçimdeki uhdeler nedeniyle Van Valiliği'nde çalıştım bir süre. Daha sonra kendi isteğimle istifa ederek ayrıldım. 15 yıl önce Ordu Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü'nün destekleriyle 200 metrekarelik alanda çiçek yetiştirmeye başladım. Bu serüven bugün 6 bin metrekareye ulaştı, Doğu Karadeniz'in en büyük seralarını Ordu'ya kazandırdım.'' dedi.
KÖYE DÖNÜNCE 'DELİSİN' DEDİLER
Köye döndüğünde ailesi ve köylüler tarafından da şaşkınlıkla karşılandığını vurgulayan Savaşkan, ''Köyde yaşamak, toprakla uğraşmak bizim gibi ülkelerde maalesef 'bir baltaya sap olamamış' veya 'deli' diye yorumlanıyor. Bana 'Hazır müdürlüğü, memurluğu bırakmış' dediler. Çok ters karşıladılar. Aileler köylerde çocuklarının toprakla uğraşmasını kesinlikle istemiyor. Özellikle rahmetli annem bile 'hazır müdürlüğü bırakıp köye geldin, delisin' dedi. Bu ülkenin delilere ihtiyacı var. Bu sosyolojik bir olaydır. Eğer Feridunlar, Ahmetler, Mehmetler dik durabilirse bu ülke tarım alanında kalkınabilir.'' diye konuştu.
HEDEFİM RUSYA GÜRCİSTAN PAZARINA GİRMEK
Yetiştirdiği çiçeklere çok rahatlıkla pazar bulduğunu, İstanbul'da bir kooperatifinde üyesi olduğunu anlatan Feridun Savaşkan hedefinin Gürcistan ve Rusya pazarı olduğunu söyledi. Ordu'da 12 ay boyunca çiçek yetiştirilebildiğini dile getiren Savaşkan, ''Karadeniz'de bugüne kadar ciddi olarak bu sektöre girilmemiş. 'Kime satacaksınız, kim başarmış' gibi handikaplar sektörü geliştirmemiş. Ordu Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü sektörü destekliyor. Bende ürettiğim çiçeklere çok rahat pazar buluyorum. Ordu'da yılın 12 ayı ürün alınabilir. Bu gibi işleri hayalleri, idealleri, hedefleri olan insanlar başarabilir. Gürcistan'dan çiçek talebi aldım. Fakat siparişin arkasını getiremediğimiz için talebi karşılayamıyoruz.'' dedi.
Son Dakika › Güncel › Memurluktan İstifa Edip Çiçekçi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?