Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Büyükşehir Belediyesi ve Müftülüğün desteğiyle "İslam Dini ve Organ Bağışı" konulu panel düzenlendi.
İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda gerçekleştirilen panelin açılışındaki konuşmasında, organ nakline ve bağışına dikkat çekerek, toplumsal bilinç oluşturmak, duyarlılığı arttırmak amacıyla 700 din görevlisinin katılımıyla böyle bir etkinliği düzenlediklerini kaydetti.
Haziran 2014 itibarıyla organ bağışı bekleme listesinde 21 bin 466 böbrek, 481 kalp, 2 bin 115 karaciğer, 40 akciğer, 245 pankreas, 3 bin 922 kornea bekleyen hastanın olduğunu ifade eden Akan, her yıl bekleme listesine yaklaşık 4 bin kişinin eklendiğini söyledi.
Bursa'da da bin 20 hastanın böbrek, 99 hastanın karaciğer ve 56 hastanın ise kornea nakli olabilmek için bekleme listelerinde kayıtlı olduğunu belirten Akan, "Bursa, 2013 yılında milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısında 9'a yükselerek Antalya'nın ardından ikinci sırada yer almaktadır. Bursa, 2014 yılı 17 Haziran itibarıyla milyon nüfus kadavra verici sayısı 4,1 ile Samsun'la ilk sırada yer almaktadır" diye konuştu.
İl Müftüsü Mehmet Emin Ay da organ bağışı noktasında seviyenin düşük ancak beklentilerin yüksek olduğuna değinerek, "Bu durum, doğru bilgiye sahip olarak insanları doğru yönde bilgilendirip, bu meselenin hassasiyetini aktarmakla bizleri mükellef kılıyor" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu da 30 yıldan beri organ nakli gerçekleştiren üniversitelerinin son yıllarda yüz ve kol nakilleriyle daha çok gündeme geldiğini söyledi. Bağışlar konusunda Türkiye'nin hızla ilerleme kaydettiğine değinen Keçecioğlu, bu ilerlemenin en önemli göstergesinin de kol, yüz gibi görünen organların bağışlanabilmesi olduğunu vurguladı.
Yüz ve kol nakli olan hastalardan organ bağışı çağrısı
Panele nişanlısı Esma Aykurt ile katılan Türkiye'nin 5'inci yüz nakli olan Recep Sert, biraz konuşma zorluğu çektiğini belirtti. Yüz nakliyle hayatının değiştiğini dile getiren Sert, herkesi organ bağışı yapmaya davet etti.
Türkiye'nin 7'nci yüz nakli olan Recep Kaya ise 2013 yılının aralık ayında yüz nakli ameliyatı geçirdiğini hatırlattı. Organ nakillerinin çok önemli olduğunu değinen Kaya, "Toplumun artık bilinçlenmesi gerekiyor. Şu anki yüzümden gayet memnunum" dedi.
Türkiye'de ilk çift kol naklini olan Cihan Topal ise 2008 yılında geçirdiği iş kazası sonucu iki kolunu birden kaybettiğini aktardı. Her şeyi yapar durumdayken bir anda hiçbir şey yapamaz duruma geldiğini vurgulayan Topal, "Rabbim'den istediğim tek bir şey vardı. Kızımın elimden tutup parka götürebilmek. Çok şükür şimdi bugün kızımın elimden tutup parka da götürebiliyorum, ihtiyaçlarımı kendim de giderebiliyorum. Son dönemde verici donör olmadığı için kol nakilleri yapılmıyor. Halkımız organ bağışına çok duyarlı değil. Halkımızın bilinçlenmesi adına bu panel hayırlı olur. Herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının geçilen panel kısmında, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu beyin ölümü, İstanbul Bilim Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Cemal Ata Bozoklar organ naklinde aile görüşmeleri, UÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kaya da İslam dininin organ bağışı ve nakline bakışı ile ilgili sunum yaptı. - Bursa
Son Dakika › Güncel › Bursa'da İslam Dini ve Organ Bağışı Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?