Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etmeyez, kayıt dışılığın azalmasıyla prim gelirlerinin arttığını, 2002'de 14,8 milyar lira olan prim gelirlerinin 2014 yılı sonu itibarıyla 132,5 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini bildirdi.
Etyemez, Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın (SMMO), hizmet binasında düzenlediği "İş Sağlığı, Güvenliği ve Sosyal Güvenlik ile İlgili Teşvikler" konulu seminerinde, AK Parti hükümetlerinin büyük projeleri ve ekonomik başarılarının arkasında 12 yıldır süren siyasi istikrar, sıkı bir şekilde uygulanan mali disiplin, büyük kamu yatırımları ve sosyal devlet anlayışı olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir bir sosyal gelişmenin, çalışma barışının sağlanması adımıyla başlayacağını ifade eden Etyemez, işsizlik oranının bugün yüzde 10 seviyelerinde olduğunu, son 4 yıl içerisinde 5 milyona yakın ilave istihdam gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kayıtlı sigortalı sayısı 20 milyona yaklaştı
Etyemez, Sosyal Güvenlik Reformu'nun kayıt dışı ile mücadelede büyük fayda sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Reform ile 1 milyon 913 bin çalışan ve 136 bin 15 işyerini kayıt altına almışız. Kayıtlı sigortalı sayısı 2002'de 12 milyon iken, bugün 20 milyona yaklaşmış durumda. Kayıt dışılığın azalmasıyla prim gelirlerimizi artırmış durumdayız. 2002'de 14,8 milyar lira olan prim gelirlerimizin, 2014 yılı sonu itibarıyla 132,5 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz. İstihdam ve kayıtlı çalışmayı artıracak 11 farklı teşvik uygulamasıyla işverenlerimize 43 milyar lira destek verdik. Bu teşviklerle sadece kasım 2014 itibarıyla 9 milyon 242 bin sigortalımız çalıştı, 1 milyon 290 bin iş yerimiz de bunlardan faydalandı."
Bakanlık olarak son 12 yıllık dönemde bir yönden çalışma hayatındaki kayıt dışılığı önlerken, diğer taraftan da çalışma hayatını daha güvenli ve sağlıklı seviyeye yükselten önemli düzenlemeler yaptıklarına dikkati çeken Etyemez, bunun en son örneğinin İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası olduğunu kaydetti.
Etyemez, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni eylem planlarının olduğunu dile getirerek, "Bu eylem planlarında, çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki yeterlilik zorunluluğu getirilmesi, orta ve yüksek öğretimin ilgili bölümlerine zorunlu iş sağlığı ve güvenliği derslerinin getirilmesi, iş kazası olmayan iş yerlerinin ödüllendirilmesi, idari para cezalarında ciddi artışların getirilmesi gibi düzenlemeler yer almaktadır" diye konuştu.
Seminerin açılış programına, Oda Başkanı İsmail Turan, Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, Genel Müdür yardımcıları ve diğer yetkililer katıldı. - Konya
Son Dakika › Güncel › Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?