İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Çamlıca Camisi'nin yapılacağı alandaki hafriyat çalışmalarının tamamlanmasının 2 ayı bulacağını tahmin ettiklerini, temel yalıtım çalışmasının ardından yapının temelinin atılmasına geçileceğini bildirdi.
Türkiye'nin "7 minareli ilk camisi" olarak da tarihe geçecek olan Çamlıca Camisi için çalışmalar son sürat devam ediyor.
Mimarlar Bahar Mızrak ile Hayriye Gül Totu'nun birlikte hazırladıkları projenin ilk ayağı olan hafriyat çalışmalarının tamamlanmasına 2 ay kaldı. İnşaat alanından 50 bin kamyon (600 bin metreküp) hafriyat çıkacağı tahmin ediliyor. Hafriyat çalışmaları 24 saat esasına göre yapılıyor.
Dernek Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaların planlamalar doğrultusunda devam ettiğini bildirdi.
Hafriyat çalışmaları için zeminin zorlu olduğunu belirten Külünk, "Sert, kaya zemin var. Hafriyat için zorlu olabilir ama bizim için iyi. Çünkü oraya büyük bir yapı oturtacağız. Hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Hafriyat çalışmalarının 2 ay içinde bitmesini planlıyoruz. Ancak tam tarih vermemiz mümkün değil. Hafriyat bittikten sonra, temel yalıtımı yapılacak. Temel yalıtımından sonra temel atma işlemine geçilecek" bilgisini verdi.
Külünk, hafriyat çalışmaları bittikten sonra temel atma takviminin planlanacağını da belirtti.
Cemaat kapasitesi 30 bin kişi
İstanbul'un siluetine ve kent dokusuna uygun olarak inşa edilecek Çamlıca Camisi, Osmanlı-Türk mimari üslubunu yansıtacak, gelenekten geleceğe uzanacak, kültürel gelenek zincirine orijinal yeni bir halka ilave edecek, İstanbul'a değer katacak ve İstanbul'un sembollerinden biri olacak.
Cami, Üsküdar Çamlıca mevkisinde 57 bin 511 metrekarelik alan üzerinde, ibadet ile eğitim ve sosyal kültürel ihtiyaçların karşılanması hedefi doğrultusunda inşa edilecek. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişi olarak tasarlanan cami, yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak.
Eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik 50'şer kişilik 10 derslik, sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile 3 bin 500 kişilik otopark yapılacak. Cami bünyesinde, gasilhane ve yemekhane ile diğer teknik alanlar da oluşturulacak.
Maliyetinin 100 milyon lirayı geçmesi öngörülen proje kapsamında caminin altına 10 bin 600 metrekarelik Türk-İslam Eserleri Müzesi inşa edilecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Çamlıca Camisi Alanında Hummalı Hafriyat Çalışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?