Çankaya'nın "İncesaz" Geleneği Yeniden Canlanıyor - Son Dakika
Güncel

Çankaya'nın "İncesaz" Geleneği Yeniden Canlanıyor

Eda Ünlü Özen - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteğiyle Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine alınan ve devletin en üst düzeydeki desteğini artık adında taşıyan "Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu", Çankaya Köşkü'nde 18 Ocak Cuma günü konser...

04.01.2013 11:44

Eda Ünlü Özen - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteğiyle Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine alınan ve devletin en üst düzeydeki desteğini artık adında taşıyan "Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu", Çankaya Köşkü'nde 18 Ocak Cuma günü konser verecek.

Klasik Türk müziğine devletin en üst makamından verilen destek, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllarda somut olarak görüldü.

Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahın müzik merkezi olarak bilinen Mızıka-ı Hümayun'a bağlı çalışmalarını sürdüren Flarmoni Orkestrası ve Türk Musikisi Topluluğu, Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1924 yılında Ankara'ya taşındı.

Adları değiştirilen ikili yapı, "Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası" adıyla ve "Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti" olarak halk konserleri verdi.

Refik Fersan ve Münir Nureddin Selçuk başta olmak üzere çok sayıda önemli müzisyenin çalışmalarını sürdürdüğü "Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti", Atatürk'ün ölümünden sonra zaman içinde devlet desteğinin çekilmesiyle varlığını tarih sayfalarında sürdürebildi.

"Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası" adıyla bugüne kadar gelen

"Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası"nın aksine Türk musikisine verilen en üst düzeydeki devlet desteği, Atatürk'ün ölümüyle sonlandı.

-"Türkiye'nin Klasiği"ne Cumhurbaşkanlığı himayesi-

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak, Türk musikisinin gelecek kuşaklara aktarılması için kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet tarafından yapılandırılan ilk Türk musikisi icra kurumu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ise 1975 yılında kuruldu.

Tarihçi, yazar ve müzikolog Yılmaz Öztuna'nın çalışmalarıyla Prof. Nevzad Atlığ tarafından kurulan ve "Türkiye'nin Klasiği" ya da "Devlet Korosu" adlarıyla anılan koro, 38 yıldır yürüttüğü çalışmalarla sanat dünyasında önemli bir yer edindi.

Koronun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteğiyle himaye altında alınmasıyla Osmanlı ve Atatürk döneminden gelen bir devlet geleneği yeniden canlandı. Koronun adı, Bakanlar Kurulu'nun, 12 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla "Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu" olarak değiştirildi ve devletin en üstünden aldığı destek koronun adına da yansıdı.

Fatih Salgar'ın koro şefliği, Birol Yayla'nın şef yardımcılığı yaptığı koro, yeni yılın ilk konserini Çankaya Köşkü'nde verecek. Kırım hanlarından Gazi Girayhan, Itri, 3. Selim, Dede Efendi ve Münir Nurettin Selçuk'un aralarında bulunduğu bestecilerin eserlerinin icra edileceği konserde, Münip Utandı, Adnan Mungan ve Dilek Türkan da solistlik yapacak.

Koro üyelerinden müzisyen Mithat Özyılmazel'in sunuculuğunu üstleneceği 18 Ocak'taki konsere, sanat camiasından da konukların katılması bekleniyor.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çankaya'nın 'İncesaz' Geleneği Yeniden Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement