Çatalburun"Ların Saflığını Korumaya Gönüllü Destek - Son Dakika
Güncel

Çatalburun"Ların Saflığını Korumaya Gönüllü Destek

Mersin'in Tarsus ilçesine özgü bir ırk olan çatalburun av köpeğinin saflığının koruması ve neslinin devamı için çalışan Durmuş Öztürk, evinin bahçesinde 10 yıldır damızlık köpekleriyle gönüllü üretim yapıyor.

31.07.2017 13:19

MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin'in Tarsus ilçesine özgü bir ırk olan çatalburun av köpeğinin saflığının koruması ve neslinin devamı için çalışan Durmuş Öztürk, evinin bahçesinde 10 yıldır damızlık köpekleriyle gönüllü üretim yapıyor.

Tarsus'ta yaşayan 61 yaşındaki Öztürk, küçüklüğünden beri av köpeklerine duyduğu ilgi nedeniyle çok sayıda hayvan besleyip büyüttü. Ana vatanı Tarsus olan ve ayrık burun yapıları nedeniyle "çatalburun" diye adlandırılan av köpeklerine ise ayrı bir sevgi duyan Öztürk, geçmişte de beslediği bu köpeklerin saflığının korunması için özel çalışma yapmaya başladı.

Tarsus Belediyesinden emekli olduktan sonra bu alana daha çok yoğunlaşan Öztürk, güçlü koku alma duyusu sayesinde büyük üne kavuşan, av sırasındaki soğukkanlılığı ve itaatkarlığı ile avcıların beğenisini kazanan çatalburunun üretimi için köydeki evinin etrafına barınaklar yaptı.

Elde edilen kaliteli yavruları Mersin Büyükşehir Belediyesi Çatalburun Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne veren Öztürk, ırkın saflığının korunması için 10 yıldır gönüllü olarak çatalburun üretimine katkı sağlıyor.

Öztürk'ün evinin etrafındaki barınaklarda kendi imkanlarıyla beslediği 15'i dişi 20 yetişkin ve yavrularla 40 çatalburunun saflığı da Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan DNA testleriyle belirleniyor.

"Çatalburunda çok iyi ahlak var"

Durmuş Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır avcılık yaptığını ve 35 yıldır köpek beslediğini söyledi.

Emekli olduktan sonra köpeklerle daha çok ilgilendiğini anlatan Öztürk, "Önceleri yabancı ülkelere ait köpekler besledim. Almanların, İngilizler'in köpeklerini gördüm. O hayvanlarda kötü ahlak, çatalburun da ise çok iyi ahlak var. Bizim köpeğimiz yattığı zaman uyuyan, kalktığı zaman çalışan, oturduğu zaman da yiyen bir hayvan. Evde köpek olduğunu bile bilemezsin." dedi.

Dünyadaki tüm ülkelerin kendilerine özgü ırkları olduğunu ve bu ırkları ithal ettiklerini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

" Türkiye'nin birkaç ırkı olsa da ihraç ettiğimiz köpek neredeyse yok. Bütün ülkelerin köpekleri var da niye bizim ülkenin köpeği olmasın dedim ve maddi düşünceyi bir tarafa bırakıp çatalburun üretmeye başladım. Bunu çoğaltmaya karar verdim. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da bu köpekler için bir yer tahsis etti. Ben ürettiğim kaliteli saf ırk çatalburunları oraya verdim. Orada da yine saf ırkları üretme çalışmaları devam ediyor."

Öztürk, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden akademisyenlerin gelip köpeklerden kan aldığını, DNA sonuçlarına bakıp tam saf ırkı yakalamaya çalıştıklarını anlattı.

Hiçbir yerden maddi destek almadan tamamen gönüllü olarak bu işi yürüttüğünü vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Narkotikte jandarma ve polis rahat rahat bu köpeği kullanabilir. Evde de beslenebilir. Bekçi köpeği olarak beslenir. Küçük yaşta alınıp istediğiniz işi yaptırabilirsiniz. Bana göre dünyanın en akıllı köpeği bu. Diğer köpekler çok hırçın. Bunların hareketliliği ise sadece işte oluyor. Polis, jandarmaya bu köpeği vermek istiyorum. Benim herhangi bir maddi beklentim yok. Ülkemize yurt dışından çok sayıda köpek alıyor. Bunlara ne kadar ödendiğini bilmiyorum hediye dahi etseler bile benim bu hayvanlarım varken onların alınmasına karşıyım. Kendi ırkımızı kullanalım. Türkiye'de kabul gördükten sonra dünyaya da ihraç edelim istiyorum."

Çatalburun"Ların Saflığını Korumaya Gönüllü Destek
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çatalburun'Ların Saflığını Korumaya Gönüllü Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement