Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) üyesi Farah el-Atassi, "Vatandaşlarını bombalayan bir rejimle görüşmelere başlayamayız" dedi.
İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın rejim ve muhaliflerle ayrı ayrı yaptığı ön görüşmelerle başlayan Suriye barış görüşmelerinin dördüncü gününde, MYK üyeleri kendi aralarında toplantı gerçekleştiriyor.
MYK üyelerinin görüşmesi öncesine değerlendirmede bulunan Atassi, şunları kaydetti:
"De Mistura ile bugün yapacağımız görüşmede, ülkedeki çatışmaların durdurulması için aldığımız güvenceleri ele alacağız. Dünya, Cenevre'de görüşmelere kilitlenmişken daha dün herkes rejimin ülkede arttırdığı çatışmaları izledi. Suriye muhalefetinin, Suriye rejimi ile ülkedeki şiddeti sürdürdüğü sürece görüşme yapmasını bekleyemezsiniz. Bugün de Mistura'dan, Suriye rejimine saldırıları durdurması çağrısında bulunmasını talep edeceğiz. Suriye'deki çatışmaları sona erdirmek istiyoruz. Bugün, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesini talep edeceğiz. Bu pazarlık konusu değil."
El-Atassi, görüşmelere başlamadan bu şartın yerine gelmesi gerektiğine vurgu yaparak, "De Mistura ile görüşmelere bu şekilde nasıl devam edebileceğimizi görüşeceğiz. Vatandaşlarını bombalayan bir rejimle görüşemelere başlayamayız" ifadesini kullandı.
De Mistura'nın bugün Suriye rejimi delegeleriyle sabah saatlerinde yapacağı görüşmenin başka bir saate ertelendiği belirtildi. de Mistura'nın, TSİ ile 18.00'de MYK heyeti ile görüşeceği bildirildi.
Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmelerine katılmak üzere Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti, cumartesi akşamı Cenevre'ye gelmişti. MYK, görüşmelere katılmak için BM'ye sundukları, kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması ön şartlarının yerine getirilmesi için BM ve diğer ülkelerden garanti alınması sonrasında görüşmelerde yer alacaklarını ifade etmişti. MYK'nın görüşmelere katılmaktaki amacının ülkedeki insani durumu iyileştirmek olduğu ama müzakere sürecinin başlangıcı olarak değerlendirilmeyeceği belirtilmişti.
Suudi Arabistan, MYK'nın Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılma kararını desteklediği açıklamış, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bu karardan memnuniyet duyduğunu ifade etmişti.
De Mistura, görüşmelerin ilk gününde rejim adına görüşmelere katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi ile bir araya gelmişti. Caferi, dün yaptığı açıklamada, görüşmelere başlamak için herhangi bir ön koşulu kabul etmeyeceklerini ancak insani durumla ilgili talepleri değerlendireceklerini kaydetmişti.
Yaklaşık 6 ay sürmesi planlanan görüşmelerde öncelikle ülke genelinde ateşkes sağlama, DAEŞ tehdidini durdurma ve insani yardımları ulaştırma hedefleniyor. Görüşmelerin gündemini geçen yıl 14 Kasım'da Viyana'da belirlenen, 18 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesi oluşturuyor. Buna göre, Suriyelilerin öncülüğünde hazirana kadar tarafların müzakereleri sonuçlandırıp geçiş hükümeti kurması, bu esnada sahada ateşkes sağlanması öngörülüyor. Buna müteakip 12 ay içinde de yeni anayasa hazırlanması ve adil bir seçim düzenlenmesi amaçlanıyor.
Son Dakika › Güncel › Cenevre'deki Suriye Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?