Çerkez'lerden, Çerkez Tv Talebi - Son Dakika
Güncel

Çerkez'lerden, Çerkez Tv Talebi

Çerkez\'lerden, Çerkez Tv Talebi

Bitlis'te Çerkez'ler, anadillerinin güvence altına alınmasını ve anadilde televizyon istedi.

13.05.2013 12:12  Güncelleme: 08:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde, Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen kültür şenliğine katılan Çerkez'ler, anadillerinin güvence altına alınmasını ve anadilde televizyon istedi. Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan, "TRT radyo ve televizyonunda Çerkezce yayınlar yetersizdir. Çerkezce yayınlar için Çerkez TV'nin kurulması beklentisi içerisindeyiz" dedi.

Şenlikler Kültür Merkezi önündeki yürüyüşle başladı. Daha sonra Kültür Merkezi'nde yapılan programa Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Alpaslan, Araştırmacı Yazar Abdurrahman Dilipak, bazı kurum amirleri ve Ahlat'taki Çerkez'ler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Nuri Alpaslan, Ahlat'ın Anadolu'nun kapısı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yurdumuzun her köşesi güzeldir ve değerlidir. Ahlat, Anadolu'nun kapısıdır. Ata yurdudur. Türkiye'nin tapu senedidir. Bu güzel memleket yaklaşık 150 yıldır biz Kafkasyalı Çerkez'leri bağrına bastı, sahiplendi. Bizleri kendi evlatlarından ayrı tutmadı. Biz de onu sevdik ve kendi öz yurdumuz olarak kabul ettik. Et ve tırnak gibi birbirimize kaynaştık. Vatan kaybetmenin ne demek olduğunu en iyi bilenlerdendik. İkinci vatanımızı da kaybetmek istemiyorduk. Bu yüzden İstiklal Harbi'nde bütün varlığımızla kendimizi ortaya koyduk. Yeni Türk devletini kuran iradenin içinde yerimizi aldık. Kuruluşuna beynimizle, yüreğimizle, bileğimizle katkıda bulunduğumuz, uğruna can verdiğimiz anavatanımızın varlığının tehlikeye düşmesi halinde, yine de aynı azim ve kararlılıkla hareket edeceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır."

'ÇERKEZ TV AÇILSIN'

Yürüyüşte ellerinde 'Anadolu daha kaç dile mezar olacak', 'Anadilde TV istiyoruz' pankartları taşınırken, Dernek Başkanı Alpaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"150 yıldır bu topraklar üzerinde Çerkezler, dillerini ve kültürlerini yaşatmanın mücadelesi içerisindedirler. Kaybettiği her kelime ile kültür mirasının önemli bir parçasını yitiren Çerkez toplumu, tüm kültür gruplarının kendilerini ifade etme hakkının yeni anayasa ile güvenceye alınmasını istiyor. Çerkezce yayınlar TRT radyo ve televizyonunda yetersizdir. Bundan dolayı Çerkezce yayınlar için Çerkez TV'nin kurulması beklentisi içerisindeyiz."

'KİMSEYE DİYET BORCUMUZ YOK'

Daha sonra konuşan Çerkez Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Kenan Kaplan ise Çerkez doğduklarını ve Çerkez kalmak istediklerini söyledi. Çerkezlerin dilini, kültürünü, etnik kimliğini, inancını ve bağımsızlığımızı korumak için Ruslara karşı nesiller boyu mücadele verdiğini anlatan Kaplan şöyle dedi:

"Dedelerimiz soykırım pahasına, sürgün pahasına 'Varlığımız Rus varlığına armağan olsun' demedi. Ne dillerinden, ne kimliklerinden, ne kültürlerinden ne de inançlarından vazgeçmediler. Sonuna kadar mücadele ettiler. Herkes bilmelidir ki, biz Çerkezler bu coğrafyada yaşamanın bedelini en ağır şekilde ödedik. Balkanlar'da, Çanakkale'de, Sarıkamış'ta savaştık. Cumhuriyetin kuruluşunda öncü olduk. Kan verdik, can verdik. Bu nedenledir ki Çerkezler olarak bizim hiç kimseye diyet borcumuz yok. Tam tersine bizi asimile edenlerin bize borçları var. Biz borcu talep ediyoruz."

Konuşmaların ardından Sedat Sezen tarafından Çerkezçe şarkılar seslendirildi. Şenlik, Reyda Halk Dansları grubunun gösterileriyle son buldu. - Bitlis/ Ahlat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çerkez'lerden, Çerkez Tv Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement