Chp'li Kart: "Ömeroğlu, Seçilebilme Niteliği Taşımıyor" - Son Dakika
Güncel

Chp'li Kart: "Ömeroğlu, Seçilebilme Niteliği Taşımıyor"

Chp\'li Kart: "Ömeroğlu, Seçilebilme Niteliği Taşımıyor"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Başdenetçisi olarak seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu için, "Nihat Ömeroğlu seçilebilme niteliklerini taşımıyor" dedi.

29.11.2012 16:44

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Başdenetçisi olarak seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu için, "Nihat Ömeroğlu seçilebilme niteliklerini taşımıyor" dedi.

ANKARA (ANKA9 - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Başdenetçisi olarak seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu için, "Nihat Ömeroğlu seçilebilme niteliklerini taşımıyor" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı yapan Kart, Ömeroğlu'nun 1947 doğumlu olduğundan belirterek seçilmeden önce 65 yaşını doldurduğunu ifade etti. Ömeroğlu'nun yaş haddinden Yargıtay'dan emekli olduğunu hatırlatan Kart, "Seçilebilme şartlarını düzenleyen Yasanın 10. Maddesinin b fıkrasında '50 yaş'alt sınır olarak belirlenmiş, ancak üst yaş sınırı belirlenmemiştir. Zira Yasanın 33 maddesinin 3.fıkrasında; 'Başdenetçi ve Denetçiler hakkında Emekli Sandığı Kanununun 40. maddesinin 1. fıkrası ile 5510 sayılı Kanunda yer alan yaş haddine ilişkin hükümler uygulanmaz.' denilmektedir" diyerek şöyle devam etti:

"33. maddenin 3. fıkrasıyla getirilen istisna düzenlemesi, bu göreve seçilenler için, diğer Kamu Görevlilerine uygulanan yaş haddi sınırlarının uygulanamayacağı yönündedir. Böylece, 50-65 arası bir yaşta, yani 65 yaşından önce göreve başlaması gereken bir Kamu Başdenetçisi, 4 yıllık görev süresi içinde 65 yaşını doldurduğu takdirde, yaş haddinden emekli olmayacak, görev süresi bitene kadar görevine devam edecektir. 10. maddede en üst yaş sınırının belirlenmemesinin sebebi budur. Zira, Başdenetçinin doğum tarihine göre; 66, 67 ya da 68 yaşında emekli olması söz konusu olabilecektir. Kamu Baş Denetçiliği görevine seçilen Nihat Ömeroğlu; seçildiği tarih itibariyle, 65 yaşını doldurduğu için, yaş haddinden emekli olan bir kişi olarak, emeklilikle ilgili maddenin kapsamı dışında kalmaktadır."

Kamu Başdenetçiliği görevi prestijli bir görev olduğunu söyleyen Kart, "Kamuoyunun, Kamu Başdenetçisi'nin saygınlığımı ve seçilebilirlik şartlarını tartışmaması gerekir. Görevin niteliği ve önemi bunu zorunlu kılmaktadır. Böylesine yasal ve hukuki bir sakatlık ortada iken, TBMM'nin, Nihat Ömeroğlu'nun görevini sürdürmesine göz yumması, görmezden gelmesi kabul ve izah edilemez. Bu takdirde, Kamu Denetçiliği Kurumu ölü doğmuş olacaktır. Bu durum TBMM'nin saygınlığını da zedeleyecektir. Esasen, böyle bir süreçten sonra Nihat Ömeroğlu'nun Kurum'un saygınlığını korumak adına istifa etmesi erdemli bir davranış olacaktır" dedi.

Bir soru üzerine anadilde savunma hakkında Adalet Komisyonu'nda kabul edilen kanun tasarısında önerge ile yapılan değişikliği de değerlendiren Kart, "Şahsi olarak yapılan düzenlemeyi doğru bulduğumu ifade etmek isterim. Ancak kişinin kendisini savunmak için en hakim olduğu dili kullanmasının yanı sıra tercümanın devlet tarafından tahsis edilmesi ve ücretinin de kamu tarafından ödenmesi gerekir" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Kart: 'Ömeroğlu, Seçilebilme Niteliği Taşımıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement