Chp YÖK Disiplin Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açtı - Son Dakika
Güncel

Chp YÖK Disiplin Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açtı

Chp YÖK Disiplin Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açtı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in iptali için Danıştay'a dava açtı.Söz konusu yönetmelik...

08.11.2013 15:33

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in iptali için Danıştay'a dava açtı.

Söz konusu yönetmelik ile izinsiz bildiri dağıtmanın yasaklandığı gibi disiplin cezalarına ilişkin soruşturmanın yapılması sırasında öğrencinin ilgili yükseköğretim kurumu binalarına girişinin yasaklanabileceği hükümlerinin getirildiği belirtilen dava dilekçesinde, "Dava konusu yönetmelik hükümleri hukuka açıkça aykırı olup yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin Anayasal haklarını kullanmalarını engeller mahiyettedir. Açılacak keyfi soruşturmalar nedeniyle henüz disiplin kurallarına aykırı hareket ettikleri konusunda kesin bir karar alınmayan öğrenciler hakkında üniversiteden uzaklaştırma uygulamasının önü açılmıştır. Bu, soruşturmanın kendisini bir cezalandırma haline getirmek anlamı taşır. Masumiyet karinesinin açıkça ihlalidir" denildi.

Kişilerin eğitim ve öğrenim hakkının kısıtlanmasına ilişkin düzenlemeler yapılmasının, çağdaş hukuk devletlerinde görülmeyecek uygulamalar olduğu vurgulanan dilekçede, "Bu nedenle anılan düzenleme demokratik hukuk devletinde olması gereken ve Anayasal güvence altında bulunan düşünce ve ifade özgürlüğü, akademik ve bilimsel özgürlük gibi ilkelerinin ortadan kaldırılmasına neden olacaktır" denildi.

Anayasa'nın 25. maddesinde yer alan "Düşünce ve Kanaat Hürriyeti" ile 26. maddesinde yazılı "Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti"ne söz konusu düzenleme ile sınırlama getirilmeye çalışıldığı belirtilen dilekçede şunlar kaydedildi:

"Öğrencinin dağıtacağı bildiri için izin almak zorunda olması fişlenme uygulaması ve korkusunu da yerleştirecektir. Suç içeren bildirilen dağıtılması durumunda ilgilisi hakkında cezai hükümlere başvurma imkanı bir yana salt düşünce yaymak amacıyla dağıtılacak bildirilerin hangilerinin dağıtılmasına izin verileceği, hangilerinin dağıtılacağının engelleneceği konusunda kamuoyunda ciddi endişeler hasıl olacaktır. Yönetmelikle getirilen uzaklaştırma yetkisi, iktidarın, egemen yönetim anlayışının formatına uymayan öğrenciler hakkında açılacak soruşturmalarla tehdit altında tutulmalarına, haksız olarak eğitim hakkından mahrum edilmelerine neden olacaktır. Bu ise doğrudan iktidar kontrolünde bir gençlik yaratma projesidir.

Öğrencilerin düşünce ve kanaatlerinin kısıtlanması, hakkında açılacak soruşturmalar ile yükseköğretim kurumlarından, masumiyet karinesine rağmen uzaklaştırılmasının bahsi geçen bu kanun hükmü ile uzlaşır bir yanı bulunmamaktadır. Davaya konu yönetmelik açıkça hukuka aykırıdır. Bunun yanında Yönetmeliğin uygulanması halinde kişilerin temel hak ve hürriyetlerinin kısıtlanması ve eğitim hakkının engellenmesi sonucu telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacaktır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp YÖK Disiplin Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement