Çiftçilerin Sgk ve Elektrik Borçları da Yapılandırılsın" - Son Dakika
Güncel

Çiftçilerin Sgk ve Elektrik Borçları da Yapılandırılsın"

Çiftçilerin Sgk ve Elektrik Borçları da Yapılandırılsın"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, bitkisel üretim ikinci tahmin verilerinin, doğal afetlerin üreticiyi vurduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek, bu nedenle üreticinin sadece banka borçlarının değil, SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını istediklerini açıkladı.

23.10.2014 14:43

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar,  bitkisel üretim ikinci tahmin verilerinin, doğal afetlerin üreticiyi vurduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek, bu nedenle üreticinin sadece banka borçlarının değil, SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını istediklerini açıkladı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel üretimde yaşanan azalışın doğal afetlerin sonucu olduğunu belirtti.  Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bitkisel Üretim İkinci Tahminlerini değerlendirdiği açıklamasında, bu yıl geçen yıla oranla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6.5, meyvelerde yüzde 6.2 düşüş görüldüğünü anımsattı.

Gıda güvencesini sağlamak için çiftçilere destek olunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bitkisel üretimin ikinci tahmin verilerine göre doğal afetlerin üreticiyi vurduğunu ve bunun üretim rakamlarına yansıdığını belirtti ve ekledi:

"Üreticimiz, üretmek istiyor ama bu sene kazancı iyi olmayacak. Önümüzdeki yıl tarlaya girebilmesi için acil desteğe ihtiyacı var. Üreticimizin sadece banka borçlarının değil, SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını istiyoruz. Özel bankaların da çiftçi borçlarında acilen yapılandırmaya gitmesi lazım."

SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ YÜZDE 0.7

Bayraktar, baklagillerde geçen yıla göre kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut üretiminin azalacağının tahmin edildiğini, kuru fasulye üretiminde artış beklendiğini belirtti.

Sebze üretiminin geçen yıla göre yüzde 0.7 artışla 28 milyon 656 bin 249 tona çıkacağına dikkat çeken Bayraktar, domateste yüzde 1.5, hıyarda 5.6, havuçta yüzde 0.4, brokolide yüzde 20.3, karnabaharda yüzde 2.9 artış, kuru sarımsakta yüzde 0.2, kuru soğanda yüzde 7.1, ıspanakta yüzde 6.2, dolmalık biberde yüzde 6.9 azalış görüleceğini aktardı.

"MART AYINDA YAŞANAN DON ZARARININ ETKİSİ"

Şemsi Bayraktar, meyve üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 6.2 azalışla 17 milyon 110 bin 924 tona gerileyeceğini bundan Mart ayında yaşanan don olaylarının etkili olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Meyvelerde mart ayında yaşanan don zararının etkisiyle, elma üretiminde yüzde 21, kayısı üretiminde yüzde 65, ceviz üretiminde yüzde 13.9 gerileme bekleniyor. Narda yüzde 4.4 ve zeytinde yüzde 5.5 oranında artış var. Portakalda yüzde 0.4, limonda yüzde 0.2 azalma beklenirken, mandalinada yüzde 12.1 artış öngörülüyor. Toplam üzüm üretiminde yüzde 4.1, incir üretiminde ise yüzde 0.5 artış olacağı tahmin ediliyor." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çiftçilerin Sgk ve Elektrik Borçları da Yapılandırılsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement