ETİ Gümüş A ETİ Gümüş A.Ş'nin, " Kütahya'daki siyanür tehlikesine ilişkin açıklamaları" nedeniyle Çevre Mühendisleri Odası'ndan istediği tazminatı reddeden Ankara 10. Asliye Mahkemesi gerekçeli kararında, halkı bilinçlendirme ve aydınlatmanın Odanın görevleri arasında olduğunun altını çizdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da tazminat davasına konu olan açıklamayı yapan ÇMO Başkanı Murat Taşdemir hakkında yapılan suç duyurusunda ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Eti Gümüş A.Ş.'nin, Kütahya'da bulunan maden işletmesinde, siyanürlü su bulunan barajın bir setinde yaşanan çökmenin ardından yapılan açıklama nedeniyle Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) aleyhinde açtığı 30 bin liralık tazminat davasını reddeden Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin gerekçeli kararı tamamlandı. ANKA'nın edindiği gerekçeli kararda, "Davası şirkete ait Eti Gümüş tesislerinde bulunan atık su havuzlarının depolandığı havuzlardan 2 ve 3 nolu havuzlar arasındaki set yıkılarak burada bulunan su diğer havuzlara akmıştır" denildi. ÇMO'nun yasa ile kurulan kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunu belirtildiği gerekçeli kararda, siyanürlü atık su havuzlarının setlerinin yıkılmasının ÇMO'yu ilgilendiren bir olay olduğu ifade edildi. Odanın olayın ardından muhtelif tarihlerde kamuoyunu bilgilendirdiğinin altı çizilen Ankara 10. asliye Hukuk Mahkemesi'nin gerekçesinde, "ETİ Gümüş A.Ş., devlet yetkilileri ve ÇMO olay mahallinde çeşitli tarihlerde çeşitli numuneler almış, laboratuarlarda tahlil ettirmiştir. Bu laboratuarlardan verilen raporların doğruluğu mahkemelerce verilen kararlarla doğrulanmamıştır. Bu sebeple açıklamanın yapıldığı tarihte hangi raporun doğru olduğu kanıtlanmamıştır" denildi.
-ODA, HALKI AydınLATARAK GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ-
ÇMO'nun bir kamu kurulu olduğunun altı çizildiği gerekçeli kararda, odanın da diğer kamu kuruluşları gibi kanunun kendisine verdiği görevi yerine getirdiği vurgulandı. Mahkemenin gerekçeli kararında, "Davalının halkı bilinçlendirme, aydınlatma görevleri mevcuttur. Ayrıca Kütahya 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan dava ile olayın meydana gelmesinde ihmali olan ETİ Gümüş A.Ş.'nin elamanları hakkında kamu davası açılmış olup iddianamede de siyanürün içme ve yer altı suyuna karışmış olabileceği yönündeki raporlarına atıfta bulunulmuştur" denildi. Gerekçede, ÇMO'nun açıklamalarının ETİ Gümüş A.Ş.'nin kişilik haklarına kasten bir saldırı niteliği taşımadığı belirtildi.
-BAŞSAVCILIK KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERDİ-
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da tazminat davası olan açıklamayı yapan ÇMO Başkanı Murat Taşdemir, hakkında ETİ Gümüş A.Ş.'nin suç duyurusunda kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. ÇMO Başkanı Taşdemir'in bölgeden alınan içme suyunda yapılan analizlerde normal düzeyin üzerinde siyanür çıktığı ve siyanürün yayılacağından dolayı çevredeki köylerin boşaltılması ve tesisin kapatılması gerektiğine yönelik açıklamalar yapıldığı anımsatılan suç duyurusunda, ETİ Gümüş A.Ş., iş ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiğini savundu.
Taşdemir ise savcılıkta verdiği ifadesinde, basın açıklamalarında duvarların yıkılması veya setlerin çökmesi durumunda alınacak risk ve zararlardan bahsettiklerini, teknik açıklamalar ile mesleki bilgilerini aktardıklarını belirterek, baştan alınacak önlemlerin insan ve diğer canlılarda oluşacak büyük zararları ortadan kaldıracağını dile getirdiklerini kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından "Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliği" Eti Gümüş A.Ş. tarafından iyileştirme planının 01 Aralık 2010 tarihine kadar sunulmamış olmasından dolayı 8 bin 554 TL idari para cezasının uygulandığı bilgisine dikkat çeken Başsavcılık, Taşdemir'in açıklamalarının uyarıcı ve önlem alınmasına yönelik olduğu, suç işleme kastını taşımadığını belirterek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Çmo'nun 'Halkı Bilinçlendirme Görevi' Mahkeme Kararıyla Tescillendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?