Yaz aylarında güneş, yaydığı yaşam enerjisi ile mutluluk verici olsa da, bebekler ve çocuklar için zaman zaman çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor. Özellikle güneş alerjisi, bebeklerin cildinde olumsuz etkilere neden olurken, anne babaları da telaşlandırıyor.
Güneş alerjisinin belirtileri sıklıkla güneşe maruz kalınan cilt bölgelerde görülür. Belirtiler güneşe çıkılmasından birkaç dakika ya da saat içinde gelişebilir. Döküntüler yüz ve koldan daha çok, genellikle sık güneşe maruz kalmayan vücut bölgelerinde izlenmektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Ciltte kaşıntı
Ağrı
Minik kabarcıklar
Kabuklanma
Çatlama
Kanama
Kurdeşen
Beyaz tenli bebeklerde güneş alerjisi daha fazla görülür.
Parfümler, dezenfektanlar ve güneş kremlerinde kullanılan bazı kimyasallar da güneş ışığına maruz kalındığında alerji belirtilerini tetikleyebilir.
Bazı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar güneşe maruz kalan cildin tahriş olmasını hızlandırır.
Atopik dermatit ya da dermatitin başka bir türü olan bebeklerde güneş alerjisi riski daha yüksek olmaktadır.
Güneş alerjisi olan bir kardeş veya ebeveyn varsa bebekte de alerjinin gelişme ihtimali daha yüksektir.
Beyaz tenli bebekler daha çok risk altında
Güneş alerjisi konusunda önemli risk faktörlerine dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Güneş yanığı ile sık sık karıştırılıyor
Güneş alerjisi ve güneş yanığı ayrımını doğru yapmak ve tedaviyi buna göre uygulamak önemlidir. Güneş yanığında, güneş ışığına uzun süreli maruziyet sonucunda acıma ve yanmanın ön planda olduğu bir kızarıklık söz konusu olur. Güneş alerjisinde ise güneşe çıktıktan sonraki dakikalar içinde ciltte kabarık, kırmızı ve kaşıntılı döküntüler ön planda izlenir. Bu durum güneşten uzaklaştıktan en fazla 24 saat sonra geçer. Güneş yanığı daha uzun maruziyet gerektirdiği gibi daha uzun sürede geçen bir etkidir. Sadece cilt muayenesi ile güneş alerjisi teşhis edebilir. Tanının kesin olmadığı durumlarda ise bazı cilt testlerine başvurulabilir.
Doktorunuzun önerilerini dikkate alın
Hafif vakalarda, sadece birkaç gün güneş ışığından kaçınmak, şikayetlerin giderilmesinde yeterli olacaktır. Ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen bazı kremler doktorun önerisi ile kullanılabilir. Şiddetli alerjik deri reaksiyonları için ağızdan alınan kortizon tabletleri de tedavide yer alabilir.
Kısa süreli olarak bebeğinizi güneşe çıkartabilirisiniz
Güneş alerjisi olan bebeklerin az miktarda ve kısa süreli güneş ışınlarına maruz kalması sağlanmalıdır. Bu uygulama ile cilt hassasiyetinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Çok şiddetli güneş alerjisi olan bebeklerde hassasiyeti gidermek için ışık tedavisi ile cilde alıştırma yapılması mümkün olabilir. Bu tedavinin yalnızca alerji uzmanları veya dermatologlar tarafından yapılması gerekir.
Güneş alerjisini önlemenin yolları
• Bebeğin güneşte kalma süresi sınırlanmalıdır. Gün içerisinde güneşli günlerde 10.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durulmalıdır.
• Aşırı güneş ışığına ani şekilde maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Bahar ya da yaz aylarında fazla güneş ışığına maruz kalan çoğu kişide güneş alerjisi belirtileri görülür.
• Cilt hücrelerinin güneş ışığına uyum sağlamasına izin verilmelidir. Güneşte kalma süresi yavaş yavaş arttırılmalıdır. Uzun süreli güneşe maruz kalmanın alerji riskini arttıracağı unutulmamalıdır.
• Koruyucu giysiler önemlidir. Uzun kollu ve geniş kenarlı şapkalar, güneşten cildi korumaya yardımcı olur. İnce ya da gevşek bir dokuya sahip kumaşlar UV ışınlarını geçirebildiği için tercih edilmemelidir.
• Bebeklere sık sık ciltlerine özel güneş koruyucu uygulanmalıdır. Güneş kremi güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce homojen bir şekilde uygulanmalı ve iki saatte bir kremin yenilenmesine özen gösterilmelidir.
Son Dakika › Güncel › Çocuğunuzun cildi kaşınıyorsa… - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?