Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Bitlis'e giden Bakan Eker, önce Valiliği ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Eker, çözüm sürecinin özellikle hayvancılık açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Bitlis gibi tarım yapmak için düz arazi varlığının az olduğu illerin, hayvancılığa elverişli olduğunu söyledi. Sürecin, hayvancılık için yeni bir fırsat doğurduğunu ve bu bölgenin kalkınmasında hayvancılıktan daha fazla faydalanma imkanı sağladığını ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu:
"Huzur ve güven ortamıyla Bitlis dışındaki vatandaşların, dönüp hayvancılıkla ilgili yatırım yapması, mevcut mera ve yaylalarımızdan daha fazla istifade etmesi söz konusu. Bitlis'in de içinde yer aldığı 15 Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illeri, Türkiye'nin toplam mera varlığının yüzde 41'ine sahip. Buna karşın bu illerde 18 milyon civarında küçükbaş hayvan var. Ancak yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor. Çözüm süreci başarıya ulaştığında, bu meraların ıslah edilmesiyle burası 18 milyon değil, 36 milyon küçükbaş hayvan besleyecek potansiyele ulaşır. İşte o zaman buranın kalkınmasında ve hayvancılık gelirlerinin artmasında büyük bir imkana kavuşmuş olacağız."
Çözüm sürecinin kalkınmanın ve gelişmenin kapısını açtığını bildiren Bakan Eker, "Vatandaşlarımız sadece kan dökülmesinin durdurulması ve gözyaşlarının dinmesi için değil, aynı zamanda bölgenin ekonomisine sağlayacağı katkı ve yol açacağı gelişme açısından, çözüm sürecini büyük bir umutla destekliyor" diye konuştu.
Gittikleri her vilayette görüştükleri vatandaşların, ısrarla sürece sahip çıkmalarını istediğini anlatan Bakan Eker, vatandaşların bu konuda kendilerine destek verdiğini ifade etti.
Bakan Eker, "Vatandaşlar, 'aman bu sürece sahip çıkın ve sonuca ulaşsın' diyor. Bu konuda bize destek vereceklerini söylüyor. O nedenle halk çok uzun süredir hasret kaldığı bir sevgi, barış ve kardeşlik ortamına kavuşmanın işaretlerini gördü. Vatandaşlarımız, hükümetimizin ve Sayın Başbakanımızın bu konuda geliştirdiği inisiyatifi ve attığı adımları destekliyor" diye konuştu.
Hükümetin Bitlis'e önem verdiğini ve özellikle buradaki hayvancılık yatırımlarının önem taşıdığını bildiren Bakan Eker, ürünlerin daha verimli üretilmesi ve hayvancılığın gelişmesinin kendileri için önem arz ettiğini dile getirdi.
Bölgede küçük ve büyükbaş hayvan sayısında, AK Parti hükümeti zamanında ciddi bir gelişme yaşandığını açıklayan Bakan Eker, şunları dile getirdi:
"Özellikle tarım ürünlerinin, hayvansal ürünlerin geliştirildiği, işlendiği, paketlendiği tesislerin yapılmasına önem veriyoruz. Yani tarıma dayalı sanayinin gelişmesi üzerinde duruyoruz. Bizim şu anda Bitlis ve ilçelerinde biten ve devam eden 62 tesisimiz var. Bunların tamamı bakanlığımızın yüzde 50 hibe desteği verilerek meydana getirdiği tesisler. Buna önem veriyoruz. Ayrıca arıcılık burada önemli bir marka ve değer haline dönüştü. Bitlis'in kalkınması, daha iyi bir noktaya gelmesi için tarım ve hayvancılık sektörünün nasıl daha iyi kullanılabileceği üzerinde duruyoruz."
Ekmek israfına da değinen Bakan Eker, "Kültüründe israfın haramın olduğu, dini değerlerinde israfın men edildiği bir ülkedeyiz ama ülkemizde her sene 1,5 milyar liralık ekmek israf ediliyor. Bu kabul edilecek bir şey değildir" dedi.
İsraf edilen ekmeğin parasıyla yüzlerce kilometre duble yol, yüzlerce hastane, on binlerce öğrenciye burs sağlanabileceğini kaydeden Bakan Eker, bu konuda daha itinalı davranılması gerektiğini belirtti.
Yapılan gıda denetimlerine de dikkat çeken Bakan Eker, şöyle konuştu: "Denetimler ramazan ayında da ciddi bir şekilde arttı. Hafta içinde halkın sağlığına zarar verdiği değerlendirilen laboratuvar bulgularıyla ortaya çıkan 40'ın üzerindeki firmaya ait ürün teşhir edildi. Yani bunlara ceza veriliyor. Ramazan ayında biraz fırsatçılar olabiliyor. Onlara yönelik gerek imalathanelerde gerek toplu tüketim yerlerinde bu denetimler artırılıyor."
Son Dakika › Güncel › 'Çözüm Süreci Bölgede Hayvancılığı İkiye Katlar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?