Çözüm Sürecinin Yeni Taliplisi: HÜDA-PAR ve Kürt Partileri - Son Dakika
Güncel

Çözüm Sürecinin Yeni Taliplisi: HÜDA-PAR ve Kürt Partileri

Çözüm Sürecinin Yeni Taliplisi: HÜDA-PAR ve Kürt Partileri

HDP ve Öcalan'ın devreden çıkarıldığı çözüm sürecinde, devletin muhatabı olmak isteyen Kürt partilerinden "Elimizi taşın altına koymaya hazırız" açıklaması geldi.

13.11.2015 08:39  Güncelleme: 15:50

7 Haziran seçimleri sonrasında "buzdolabına kaldırıldığı" açıklanan çözüm sürecinde, çatışmaların yeniden başlamasıyla iktidarın tutumu değişti; 1 Kasım seçimleri sonrasında da en yetkili ağızlardan "muhatap, halk" açıklamaları geldi.

HDP'nin ve PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın devreden çıkarıldığı süreçte 'devletin muhatabı olmak isteyen' diğer Kürt partilerinden açıklamalar geldi. Bu partilerin başında da "Hizbullah'ın partisi" olarak bilinen HÜDA-PAR geliyor. Partinin kurucu başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, "çözüm için elimizi taşın altına koymaya hazırız" açıklaması yaptı.

"BİZ MUHATAP OLALIM"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tabanları bulunan Kürt siyasi oluşumları, yeni dönemde HDP dışındaki diğer siyasi oluşumların da muhatap alınmasını talep etti. Bu siyasi partilerin başında da 1990'lı yıllarda İslamcı çevrelerin sembol isimlerine yönelik yargısız infazlar ve faili meçhul cinayetlerle gündemde olan Hizbullah'ın legal siyasete geçen devamı olarak nitelendirilen Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR).

HÜDA-PAR: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ

HÜDA-PAR Kurucu Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinde istenilen sonucun alınabilmesi için HDP dışındaki diğer Kürt siyasi partilerinin de muhatap alınmasını istedi. Parti olarak çözüm süreci için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını belirten Yılmaz, "HÜDA-PAR olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız" dedi.

Yılmaz, Kürtlerin demokratik talepleriyle ilgili çalışmalarda ilk muhatabın legal oluşumlar olması gerektiğini vurgulayarak, "Demokratik hakların iadesi noktasında asıl muhatap Kürtler ve onların temsilcileridir. Özellikle PKK dışındaki oluşumların görüşünün alınması gerekiyor. Bunların başında HÜDA-PAR ve HAK-PAR geliyor. Bunlar PKK çizgisi dışında siyaset üreten ve silahsız çözüm isteyen yapılardır" ifadesini kullandı. Çözüm süreciyle ilgili daha önce geniş kapsamlı raporlar hazırladıklarına değinen Yılmaz, süreçte daha etkili olabilmeleri için hükümet yetkilileriyle bir araya gelmek istediklerini bildirdi.

HAK-PAR: 'GELİN' DENİRSE HAZIRIZ

HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Arif Sevinç, çözüm sürecinin devam ettirilmesinden yana olduklarını, bu kapsamda ortaya konulacak somut bir projeye destek vereceklerini dile getirdi. Çözüm sürecinin başladığı dönemden sonra ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi yönünde yapılan girişimleri olumlu karşıladıklarını aktaran Sevinç, sürecin asıl muhatabının Kürtler olduğunu söyledi. Sevinç, şunları dile getirdi:

"Kürt sorununun çözümü söz konusu olduğunda muhatap PKK değil, Kürtlerdir. Siyasi partiler, kanaat önderleri, bu alanda geçmişten bu yana emek veren sivil toplum örgütleridir. 'Gelin bu işi birlikte yapalım' denilirse, HAK-PAR hazırdır. Ne Öcalan ne PKK ne de onların karşısında oluşturulacak bir blok bu sorunu çözer. Geniş bir kesimi içine alan siyasi bir mekanizma oluşturulursa çözüme katkı sunacaktır."

KADEP: PARTİMİZİ MUHATAP ALIN

Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkan Yardımcısı Nizamettin Maskan, yeni dönem çözüm Süreci stratejisi kapsamında partilerinin de muhatap alınmasını istedi. "Bizim de içinde olduğumuz Kürt siyasetinin muhatap alınmasını istiyoruz. Bizler, sürece gerekli desteği vereceğiz" diyen Maskan, sürecin sağlıklı sürdürülmesi için bunun yapılması gerektiğini ifade etti. Maskan, geniş katılımlı bir heyetin oluşturulması gerektiğini söyleyerek, "Kürt siyasi hareketleri, kanaat önderleri ve farklı kesimlerin yer alacağı bir heyet bu işi başarıya ulaştıracaktır" dedi.

Maskan, muhatapların sadece bir parti ile sınırlı tutulması halinde beklenilen başarının elde edilemeyeceğini öne sürerek, şöyle devam etti:

"Süreçle ilgili diğer siyasi oluşumlara da söz hakkı verilirse, hem katkıları olur hem de toplumun geniş tabanına yayılmış olur. Madem Kürtleri ilgilendiren bir süreç işleyecek, elbette diğer Kürt siyasi hareketlerin ve demokratik oluşumların da görüşlerine yer verilmelidir. Böylece süreç geniş katmanlı olur ve toplumsal desteği artar."

"MUHATAP ALINIRSAK PKK DA ZAYIFLAR"

Azadi İnisiyatifi Genel Yürütme Kurulu Üyesi Yavuz Delal, HDP dışındaki siyasi aktörlerin muhatap alınması halinde, sürecin daha hızlı sonuca ulaşacağını savundu. Kürtlerin, HDP'ye çözüm sürecini devam ettirmesi için 7 Haziran'da oy verdiğini, buna rağmen partinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini savunan Delal, bu nedenle muhataplık için yeni aktörlere ihtiyaç duyulduğu görüşünü paylaştı.

Delal, HDP'nin Kürtlerin talepleri doğrultusunda politika üretemediğini belirterek, "HDP marjinal sol bileşenlerin etkisinde kalarak, AK Parti karşıtlığı üzerine geliştirilen muhalefetin sözcülüğünü yaptı. Halbuki Kürtlerin talebi bu değildi. Kürtlerin desteği ile Meclise giren HDP, başkalarının iradesiyle hareket etti" değerlendirmesinde bulundu. Kürtlerin bütün bileşenlerinin istişare mekanizması içinde muhatap alınması halinde PKK'nın zayıflayacağını iddia eden Delal, "Böylece Kürtlerin iradesini yok sayan PKK da istediği gibi cirit atamayacaktır. Zira üzerinde toplumsal bir baskı hissedecektir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çözüm Sürecinin Yeni Taliplisi: HÜDA-PAR ve Kürt Partileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Bahri: Müslüman kılıklı şeytanlar lamı çözeceksiniz 18 14 Yanıtla
  • mardinli: yemin ederim kafayı yemiş bunlar ula siz kim bizi temsil etmek kim hdp apo pkk dışında kralı gelse tanımayız haa kendi lkendinize gelin güvey oluyosanız o sizin sorununuz 22 6 Yanıtla
  • suruçlu: kürtlerden %1 bile oy alamayan IŞİD i destekleyen bir partiyi muhatap alırsınız ancak.. zihnyet aynı. onlar muhatabımız deği 15 8 Yanıtla
  • musluman: siz derin devletin partisiniz siz musluman kiligindaki seytansiniz.. 17 3 Yanıtla
  • eses: kürt sorununu yok ki pkk kalleş hainlik leş sorunu var 2 16 Yanıtla
  • turk: yav bu kirrolarin hic birine guven olmaz .. cahil hayvanlar sürüsü gibi 9 4 Yanıtla
    hhhö: kırrolar sana korlar tırro 1 0
  • dddd: muslumamnm diyen kutler ne isiniz var ben yarı tanriyım diyen apoyla ve ateist pkk yla anlamadım gitti 2 7 Yanıtla
  • Kürt sorunu: Kürt sorununun çözümü imrali da. bu partilerin doğu da hiç bir yeri yok. ve Kürt cumhurbaşkanı oldu ama kürt olarak mı oldu ona bakın. ülkesinin işgal altında olduğunu kabul etti mi. tüm sorun burda işte. 8 0 Yanıtla
  • Ardahanlı : Sorun yokki çözüm olsun bir Kürt cumhurbaşkanı oluyorsa o ülkede Kürt sorunu yoktur 4 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement