Gaffaroğlu: Yoğun Arı Ölümleri Var - Son Dakika
Güncel

Gaffaroğlu: Yoğun Arı Ölümleri Var

Gaffaroğlu: Yoğun Arı Ölümleri Var

Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu, Osmaniye ve Adana Ceyhan'daki bazı bölgelerde arıların bir kısmının telef olduğunu ifade etti.

14.03.2014 11:11  Güncelleme: 15:16

Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu, AA muhabirine, Osmaniye ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde bazı bölgelerde kovanlardaki arıların yüzde 30-40'ının telef olduğuna dikkat çekerek, toplu ölümler nedeniyle yıllık bal üretiminde yüzde 50'ye varan kayıp öngördüklerini belirtti.

Arıların telef olmasının, "Tarım alanlarında kullanılan zirai ilaçlarla ilişkili olduğunu" savunan Gaffaroğlu, ölen arılardan aldıkları numuneleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri aracılığıyla laboratuvarda incelettiklerini, analiz sonuçlarını beklediklerini kaydetti.

Benzer olayın geçen yıl da yaşandığına dikkati çeken Gaffaroğlu, şu bilgileri verdi:

" Çukurova'da iki yıldan beri yoğun arı ölümleri var. Bu ölümler genellikle Mersin çevresinde başlıyor, Adana, Osmaniye ve ilçelere de yayılıyor. Şu anda Ceyhan'a bağlı Azizli köyünde de toplu arı ölümleri görülmeye başlandı. Arı ölümleri, kovanın zayıflaması anlamına geliyor. Bir arı kovanının bal vermesi için güçlü olması gerekir. Aksi halde verim düşer. Osmaniye ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde bazı bölgelerde kovanlardaki arıların yüzde 30-40'ı telef oldu. Bu, üretimin yarı yarıya düşmesi demek. Ceyhan'dan yetkililer burada incelemede bulunacak. Neticeyi bekleyip, ona göre önlem almayı planlıyoruz."

Gaffaroğlu, toplu arı ölümleri nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, üreticiyi koruma adına önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Tarım sektöründe zirai ilaçların bilinçsiz kullanıldığını öne süren Gaffaroğlu, "Tarımın gelişmesinde arıların büyük payı var.'' dedi ve Çukurova'da, artan toplu arı ölümlerinin önlenmesine yönelik kriz masası oluşturulmasını istediklerini belirtti.

Geçimini arıcılıkla sağlayan Mustafa Kemal Mazı da yüzde 30 arı kaybı yaşadığını, bu durumun bal üretimini ve gelirini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Mazı, "Ne yapacağımızı şaşırdık. Tüm kovanlarda arı ölümleri var. Sadece kendi arılarımızın telef olduğunu zannediyordum. Daha sonra birçok yerde olduğunu öğrendim. Yetkililerden çözüm bekliyoruz." dedi. - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gaffaroğlu: Yoğun Arı Ölümleri Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement