Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'a Gitti - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'a Gitti

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan\'a Gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un daveti üzerine Türkmenistan'a gitti.

29.05.2013 16:52  Güncelleme: 17:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un daveti üzerine Türkmenistan'a gitti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un daveti üzerine Türkmenistan'a gitti. Cumhurbaşkanı Gül, son beş yılda çeşitli nedenlerle Türkmenistan'ı dört kez ziyaret ederken Berdimuhamedov da Türkiye'ye beş kez geldi. Bu ziyaretiyle de Cumhurbaşkanı Gül, Berdimuhamedov ile beş yıl içinde onuncu kez bir araya gelmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyarette bulunacağı Türkmenistan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un davetine icabetle, devlet ziyareti gerçekleştirmek üzere Aşkabat'a hareket edeceğini söyledi.

Beraberimdeki heyette, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bulunduğunu dile getiren Gül, "Heyetimizde ayrıca, değerli milletvekillerimiz ile iş ve basın dünyamızın seçkin temsilcileri de yer alıyor" dedi.

Son beş yılda çeşitli vesilelerle Türkmenistan'ı dört kez ziyaret ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, "Aziz Kardeşim Berdimuhamedov da ülkemize beş kez geldi. Başka bir deyişle, beş yıl içinde onuncu kez bir araya gelmiş olacağız. Başbaşa ve heyetler halinde yapacağımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendireceğiz. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacağız. Temaslarımızın ardından, ülkelerimiz arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedefi doğrultusunda çok sayıda anlaşma imzalamayı öngörüyoruz. Ziyaretim kapsamında ayrıca, Türkmenistan Devlet Nişanı'nın tarafıma tevcihi münasebetiyle düzenlenecek törene, daha sonra da Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü'nde tarafıma Fahri Profesörlük ünvanı verilmesi dolayısıyla gerçekleştirilecek törene iştirak edeceğim. Bu çerçevede sözkonusu Enstitü'nün öğrencilerine hitaben bir konuşma da yapacağım. Aşkabat'ta, bu faaliyetlerin yanı sıra, elbette Türkmenistan'da yerleşik vatandaşlarımızla da bir araya geleceğim. Sayın Berdimuhamedov ile birlikte Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesinin yeni kampüsünün temel atma törenine ve Atçılık Sporu Kompleksi'nde tertiplenecek gösterilere katıldıktan sonra Türkiye'ye döneceğim" dedi.

-"TÜRKİYE, HEM TİCARETTE, HEM DOĞRUDAN YATIRIMLARDA TÜRKMENİSTAN'IN EN BÜYÜK ORTAĞI"-

Türkiye ve Türkmenistan arasındaki köklü ilişkilerin geçmişinin, yüzyıllar öncesine, dost ve kardeş iki halkın ortak tarihinin yazıldığı dönemlere uzandığının altını çizen Gül, açıklamasını söyle sürdürdü:

"Türkiye, bu anlayışla, Türkmenistan'ın bağımsızlığını 1991 yılında ilk tanıyan ve Aşkabat'ta ilk Büyükelçilik açan ülke olmuştur. İki ülke arasındaki kardeşlikten beslenen ilişkilerimiz, her geçen gün güçlenerek bugünlere gelmiştir. Çok sayıda karşılıklı ziyaretin yapıldığı 2012 yılı, ilişkilerimizin "altın yılı' olmuştur. Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek, işbirliğimizde yeni perspektifler geliştirmektir. Son yıllarda, bu yolda önemli mesafe kat ettiğimizi büyük memnuniyetle müşahede ediyorum. 2007'de 1 milyar Dolar olan ticaret hacmimiz, bugün 3,5 milyar Dolar'a yükselmiştir. Türkmenistan, özel sektörümüzün dünyada en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında gelmektedir. Bu ülkede faaliyet gösteren 600'ün üzerindeki şirketimizin çeşitli sektörlerde yürüttükleri projelerin toplam değeri yaklaşık 34 milyar Dolar'dır. Sadece bu yılın ilk beş ayında üstlenilen projelerin tutarı dahi 4,5 milyar Dolar'a ulaşmıştır. Örneğin, bir Türk şirketi tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen Aşkabat Havalimanı projesi, firmalarımızın yurtdışında bir kalemde aldığı en yüksek bedelli projedir. Kısacası, Türkiye, bugün hem ticarette, hem doğrudan yatırımlarda Türkmenistan'ın en büyük ortağı konumundadır. Tabiatıyla, Türkmenistan ile ilişkilerimizin çerçevesi bu tür projelerle sınırlı değildir. Son dönemde, turizmden tarıma, e-devletten savunma sanayiine, eğitimden sağlığa kadar pek çok sahada verimli bir işbirliği tesis edilmiştir. Bunlara ulaştırma ve enerji gibi stratejik önemi bulunan sektörleri ilave etmek için çalışmalarımız devam etmektedir."

-TÜRKİYE VE TÜRKMENİSTAN, ORTAK BİR MAZİLERİ BULUNAN İKİ KARDEŞ ÜLKEDİR-

Türkmenistan'ın, "özellikle son on yılda gösterdiği ekonomik büyüme performansı ve sağladığı siyasi istikrardan beslenen dikkat çekici kalkınma hamleleri ile gerek bölgesindeki, gerek uluslararası toplum nezdindeki muteber konumunu kuvvetlendirdiğini" vurgulayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Avantajlı coğrafi konumu ve izlediği "aktif tarafsızlık" politikası sayesinde, bölgesel barış ve refaha katkıda bulunan bir Asya gücü haline gelmiştir.

Sahip olduğu zengin enerji kaynakları da, Türkmenistan'a küresel enerji güvenliği ile bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi bakımından dikkate değer imkanlar sunmaktadır. Nitekim sözkonusu kaynaklar, Türkiye ve Avrupa için kaynak ve güzergah çeşitliliğinin temini açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve Türkmenistan, ortak bir mazileri bulunan, ortak değerleri paylaşan ve ortak bir geleceğe inanan iki kardeş ülkedir. Bu itibarla ziyaretim, halklarımız arasındaki muhabbetin derinleştirilmesi ve geleceğe yönelik müşterek vizyonumuzun güçlendirilmesi bakımından önemli bir aşama teşkil edecektir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'a Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement