KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN DE LİDERİ
Bursa ve Türkiye'de birçok yeniliğe ve ilk imza atan Osmangazi Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla da bu işi en iyi yapan ve en tecrübeli belediye olarak öne çıkıyor. Kaçak yapılaşmayla mücadele ve kentin sıkışık alanlarının ferahlatılması için fiili olarak kentsel dönüşüm çalışmalarını başarıyla yürüten Osmangazi Belediyesi, Türkiye'de ilk kez Kentsel Dönüşüm Master Planı çalışmalarını yapan belediye oldu.
Van depreminin ardından hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe giren "Afet riski altındaki alanların dönüşümü ile ilgili yasa" ile birlikte Türkiye kentsel dönüşümü tartışmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli alanların daha hızlı belirlenmesi için birinci deprem bölgesinde yer alan kentlerdeki ilçe belediyelerine yetki devri yapmasının ardından bu ilçelerde çalışmalar hızla start alırken, Osmangazi Belediyesi 2 yıldır sürdürdüğü dönüşüm çalışmalarıyla süreci yine bir adım önde yürütüyor.
MİMARLAR ODASI YÖNETİMİNİ KABUL ETTİ
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Kaya ve yönetim kurulu arkadaşlarını Ördekli Kültür Merkezi'nde kabul eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Osmangazi Belediyesi olarak 2 yıldır yürüttükleri çalışmalarla kentsel dönüşümü fiilen yürüttüklerinin altını çizen Başkan Dündar, belediye bünyesinde kurulan Şehircilik Akademisi grubunun kentin dönüşümüyle ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Başkan Dündar, kaçak yapılaşmayla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerine dikkati çekerken, Osmangazi Belediyesi'nin Türkiye'de kentsel dönüşümü en iyi yapan ve en tecrübeli belediye olduğunu söyledi.
HER GÜN DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ
Başkan Dündar "Her taraf kentsel dönüşüme tabii, bizler üst ölçekten bakarak lokal olarak bazı noktalar belirliyoruz ve çalışmaların yerelden yürütülmesini istiyoruz. Dün Şehircilik Bakanımızla görüştük ve ciddi adımlar attık. Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Master Planı yapan ilk belediyeyiz.
Osmangazi'nin tamamında kentsel dönüşüm çalışması uygulanabilir. Lokal bölgelerde çalışıyoruz ancak fotoğrafın bütününe üst ölçekten bakarak hareket ediyoruz. Bugün bir bina yıkılıyor adına kentsel dönüşüm deniyor. Biz her gün bina yıkıyoruz. Gerek kamulaştırma gerek kaçak inşaat olarak. Mahallelerin nefes alması için çıkmaz sokakları açıyoruz, meydan düzenlemeleri yapıyoruz. Bunların hepsi aslında birer kentsel dönüşüm uygulaması. Bu yaptıklarımız vatandaşlarımızın da önünü açıyor" dedi.
SÜREÇ İYİ YÖNETİLMELİ
Van Depremi'nin ardından çıkan yasanın kentsel dönüşüm noktasında uygun zaman ve ortamı sağladığına dikkati çeken Başkan Dündar, bundan sonraki sürecin iyi yönetilmesi durumunda Türkiye'nin kentleri geleceğe taşıma noktasında büyük bir aşama kat edeceğini aktardı. Dönüşüm işinin belediyeler aracılığı ile yapılacağına da dikkati çeken Başkan Dündar, binaların kontrolü ve hasar tespiti için verilen 2 yıllık sürecin ardından uygulamanın yerel müteahhitler eliyle gerçekleştirilmesini arzuladıklarını kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli alanların daha hızlı belirlenmesi için birinci deprem bölgesinde yer alan kentlerdeki ilçe belediyelerine yetki devri yaptığına dikkati çeken Başkan Dündar, bu sürecin dikkatli yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Dündar, Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaların halkın ve sivil toplumun katılımının da sağlandığını dile getirdi, sürecin en iyi şekilde ilerlemesi için bundan sonra da her türlü teklife ve katkıya da hazır olduklarını kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Değişimin Öncüsü Osmangazi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?